Jajka faszerowane można zrobić na wiele sposobów. To po prostu jajka ugotowane na twardo, przekrojone na połówki, gdzie farsz nakłada się w miejsce żółtka – najczęściej farsz jest zrobiony na bazie ugotowanych żółtek.
Jajka faszerowane – pomysły na farsz
Podstawowy farsz do jajek? To ugotowane żółtka z dodatkiem majonezu i musztardy, śmietany lub chrzanu, doprawione solą i pieprzem. Do takiej bazy możesz dodawać różne produkty i zrobić kilka różnych farszów. Do takiego farszu możesz dodać:
- tarte pieczarki przesmażone z cebulą,
- zielony groszek z puszki,
- tuńczyka z puszki oraz szczypiorek,
- ser feta i drobno posiekaną rzodkiewkę,
- pokrojoną w drobną kostkę szynkę,
- pokrojoną w drobną kostkę kolorową paprykę,
- posiekane suszone pomidory i natkę pietruszki
- pokrojone w kostkę gotowane lub pieczone warzywa (jak do sałatki jarzynowej),
- marynowane grzyby,
- gotowane buraki,
- łososia wędzonego,
- ogórki kiszone i pokrojone w kosteczkę jabłko.
Jeśli lubisz mieć konkretny przepis, polecamy nasze sprawdzone inspiracje – faszerowane jajka pełne smaku, koloru i fantazji. Szczególnie polecamy numer dwa – to przepis od babci naszego redakcyjnego kolegi.
Różowe jajka faszerowane
Proste, smaczne i niezwykle efektowne. Zabarwienie jajek na różowy kolor sprawia, że dosłownie nikt im się nie oprze. Przepis na różowe jajka faszerowane.
Wiosenne jajka faszerowane
To przepis, który nasz redakcyjny kolega dostał od swojej babci – babci Gieni. Uważamy, że to jedna z najlepszych odsłon faszerowanych jajek: są pełne zdrowych dodatków (rzodkiewka, szczypiorek i kiełki rzeżuchy), a jednocześnie łatwe do zrobienia. Przepis na wiosenne jajka faszerowane babci Gieni.
Jajka z kolorowym farszem
Tym razem na kolorowo: żółto, zielono i różowo. Półmisek z jajkami nadzianymi kolorowym farszem będzie przepyszną ozdobą wielkanocnego stołu. Trzy przepisy na kolorowe farsze do jajek.
Jak podawać jajka faszerowane?
W sklepach można kupić specjalne półmiski do jaj faszerowanych. To wygodna opcja, jeśli lubisz podawać jajka faszerowane nie tylko od święta. Dzięki wgłębieniom jajka są stabilne i ładnie się prezentują. Ale nie trzeba kupować takiego półmiska, aby ułożyć połówki jaj. Wystarczy wyłożyć półmisek liśćmi sałaty albo rukoli. Połówki faszerowanych jajek można także podawać na łódeczkach z liści rukoli.
Faszerowane jajka warto ozdobić kolorowymi dodatkami. Mogą to być kolorowe warzywa (rzodkiewka, papryka, oliwki, ogórki i pomidory), zioła i kiełki (pietruszka, koperek, rzeżucha, kiełki słonecznika albo zielonego groszku), jadalne kwiaty (np. żółte kwiaty forsycji albo wiosenne stokrotki).
Czytaj też:
Taką sałatkę jajeczną robiła moja babcia. Prościej się nie daCzytaj też:
Te roladki z szynki zawsze są hitem na moim stole. Na tę Wielkanoc zrobię ich 2 półmiski