Lekkie kotlety rybne z piekarnika. Idealne danie na piątek zrobisz z każdej ryby

Lekkie kotlety rybne z piekarnika. Idealne danie na piątek zrobisz z każdej ryby

Dodano: 
Kotlety rybne
Kotlety rybne Źródło:Shutterstock / Svetlana Verbitckaia
Kotlety rybne stanowią doskonałą alternatywę dla mięsnych. Są równie pożywne i smaczne, a jednak leciutkie. I co ważne można je zrobić nawet z tańszych, bardziej ościstych ryb.

Kotlety rybne nie są w naszej kuchni tak popularne, jak mięsne. Jednak najwyższy czas to zmienić. Ryby są bowiem o wiele zdrowsze od mięsa, zwłaszcza czerwonego. A tego ostatniego zwykle w naszej diecie jest zdecydowanie za dużo. Ryby co prawda nie są tanie, jednak na kotlety można przeznaczyć tańsze, bardziej ościste gatunki ryb.

Z jakich ryb najlepiej zrobić kotlety rybne?

Na kotlety rybne najlepiej nadają się ryby o białym mięsie, bo danie wygląda wtedy apetycznie. Do kotletów można użyć mieszanki różnych gatunków ryb – tłustych (np. makrela, świeży śledź) i chudych (np. dorsz, mintaj, morszczuk). Oczywiście najłatwiej sięgnąć po filety, jednak można tu też wykorzystać mniejsze, bardziej ościste i tańsze tuszki ryb, np. leszcz, karaś, płotka. Mięso ryb i tak zostanie przepuszczone przez maszynkę, dzięki czemu mniejsze ości nie będą wyczuwalne.

Przed zmieleniem tuszki ryb należy oczyścić. A więc usunąć łuski, głowę, płetwy, kręgosłup i większe ości. Jednym słowem warto je samemu wyfiletować, pozostawiając skórę i drobne ości. Jeśli masz wątpliwość, czy ości rzeczywiście nie będą wyczuwalne w potrawie, mięso ryby możesz dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia.

Kotlety rybne z patelni lub piekarnika

Kotlety rybne można obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na patelni lub upiec. My wybraliśmy tę drugą opcję, dzięki czemu danie jest lżejsze i nie trzeba go zbytnio pilnować.

Przepis: Kotlety rybne z piekarnika

Pożywne i lekkostrawne danie idealne na piątek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g oczyszczonego i zmielonego mięsa ryb
  • kawałek pora
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki tartej bułki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Wykonanie masy na kotlety rybnePor oczyść, drobno pokrój, podduś na łyżce oleju, wystudź. Por dodaj do zmielonej ryby razem z jajkiem, posiekanym koperkiem i 3-4 łyżkami tartej bułki. Wyrób jednolitą masę, dopraw ją do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  2. Formowanie i pieczenie kotletówZ mięsnej masy formuj lekko spłaszczone kotlety. Obtocz je w tartej bułce, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop olejem. Piecz ok. 25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Z czym podać kotlety rybne?

Doskonałym dodatkiem do kotletów rybnych są gotowane ziemniaki, choć danie to dobrze też będzie smakowało podane z ryżem. Warto też przygotować sos, który doda potrawie soczystości. Może to być np. sos czosnkowy czy cytrynowy. Dopełnieniem całości będzie oczywiście surówka, cząstka cytryny i koperek.

Czytaj też:
Jeden dodatek sprawi, że ryba usmaży się idealnie. Znany kucharz zdradził mi prosty patent
Czytaj też:
Zalewam filety wybornym płynem i wstawiam do pieca. To najlepsze danie rybne, jakie jadłam

Autor: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl