Ubijam zamiast ziemniaków do obiadu. To pyszne purée jest dużo lżejsze i pełne witaminy A

Ubijam zamiast ziemniaków do obiadu. To pyszne purée jest dużo lżejsze i pełne witaminy A

Dodano: 
Purée z marchewki
Purée z marchewki Źródło: Shutterstock / koss13
Takie purée często serwuję do posiłków. Jest pełne smaku i zdrowe, a przede wszystkim lżejsze od tłuczonych ziemniaków. Z tym prostym i aromatycznym dodatkiem wszystko smakuje wyśmienicie.

Zawsze dbam o to, by kilka razy w tygodniu wszyscy jedli pomarańczowe warzywa. To cenne źródło witaminy A, która wspiera dobry wzrok, zdrową skórę i odporność. Częściej niż dynię czy bataty wybieram zwykłą marchewkę. Gdy podaję ją w formie pysznego purée, obiad zawsze znika w mig.

Jak zrobić purée z marchewki do obiadu?

Tłuczoną marchewkę robi się prosto z gotowanego warzywa. Wystarczy je rozdrobnić, doprawić i zagęścić na patelni. Porcja mojego purée ma prawie 40 procent kalorii mniej niż tego ziemniaczanego, więc często jem je zamiast tradycyjnej wersji.

Przepis: Purée z marchewki

Lekki, aromatyczny dodatek z gotowanej marchwi z przyprawami

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
98 w każdej porcji

Składniki

  • 350 g marchwi
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie marchwiObierz marchewkę, pokrój w duże kawałki i zalej wrzącą osoloną wodą i wsyp cukier. Gotuj pod przykryciem około 20 minut, aż będzie miękka. Następnie ostudź i ubij tłuczkiem do ziemniaków, ew. zmiel lub przetrzyj przez sito.
  2. Gotowanie masyRozgrzej masło, dodaj marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, gałkę muszkatołową i bulion. Dopraw do smaku solą i pieprzem, po czym podgrzewaj i mieszaj przez około 5 minut, aż masa się zagęści.

Jak zrobić purée z marchewki i ziemniaka?

To bardzo popularna wersja potrawy, a przy tym bardziej sycąca niż ta z mojego przepisu. Składniki gotuję i tłukę razem. Wybieram kartofle mączyste, ewentualnie uniwersalne. Biorę 0,8 kg ziemniaków na porcję 300-350 g marchwi. Aby jednak zmiękły w tym samym czasie, bulwy kroję w większe kawałki, a marchewkę w kostkę.

Do wrzącej wody dodaję sól i cukier, wrzucam rozdrobnione warzywa, zalewam małą ilością wrzątku, po czym trzymam gotuję przez około 20 minut. Następnie odlewam wodę, odparowuję i ubijam z 1/4 szklanki mleka i łyżką masła. Najpierw podgrzewam te dodatki w rondelku, by masa była bardziej aksamitna. Na koniec całość trzeba tylko doprawić do smaku.

Z czym najlepiej łączyć marchew w purée?

To kremowe danie ma wiele wersji, bo marchew zestawia się z różnymi gotowanymi warzywami. Do najbardziej znanych należą:

  • Rotmos – szwedzka nazwa oznacza tłuczone warzywa korzeniowe. Potrawa łączy marchew z brukwią i ziemniakami, a często też z pasternakiem i cebulą. Smaku dopełnia masło, sól i pieprz, ewentualnie gałka muszkatołowa.
  • Hutspot – holenderskie purée powstaje z marchewki z kartoflami i cebulą, a dodatki to masło i mleko albo śmietana.
  • Omni houria – indonezyjska wersja tłuczonej marchwi z czosnkiem i oliwą z oliwek zawiera przyprawy takie, jak kmin rzymski oraz harissa, czyli pasta z chili i czosnku z nasionami kolendry.

Czytaj też:
Odkryj retro warzywo, które robi furorę w najlepszych restauracjach. Zrób z niego genialne purée
Czytaj też:
Ten trik kucharzy odmienił moje purée. Gdy dodałam ten składnik, ziemniaki stały się jak chmurka