Seler korzeniowy łagodnieje w smaku przy gotowaniu i w takiej postaci lubię go najbardziej. Gdy spróbowałam duszonego warzywa w tym wydaniu, przestałam robić go na ciepło w inny sposób. W tej tureckiej potrawie składniki dobrane są tak, żeby wydobyć najlepsze nuty korzenia. Choć jarzynka jest dodatkiem do posiłku, często jem ją bez niczego.
Jak zrobić seler duszony po turecku?
Duszony korzeniowy seler po turecku (Zeytinyağlı kereviz) to potrawa ze zwykłych warzyw – zawiera też cebulę, marchewkę i ziemniaki. Wszystko podsmaża się na oliwie i gotuje z odpowiednimi dodatkami. Nie wpadłabym jednak na to, by doprawiać selera sokiem z pomarańczy. Słodko kwaśny owoc podkręca smak sosu, nadając mu też bardziej słoneczny kolor. Potrawę wykańcza się siekanymi ziołami. Choć tradycyjnie to zwykle liście selera albo natki, ja preferuję delikatny tymianek.
Przepis: Seler na ciepło po turecku
Duszona jarzynka z selera z warzywami
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Śródziemnomorska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 283 w każdej porcji
Składniki
- 75 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 1 średnia cebula
- 400 g selera
- 125 g ziemniaków
- 125 g marchewki
- 100 ml świeżego soku z pomarańczy (z jednego dużego owocu)
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- kilka gałązek tymianku albo natki, ew. liści selera
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Krojenie warzywObierz warzywa. Posiekaj drobno cebulę i zioła. Selera i ziemniaki potnij w kostki o boku 3-4 cm, a marchewkę nieco drobniej.
- Smażenie cebuliRozgrzej oliwę w garnku o grubym dnie, wrzuć cebulę i smaż 8-10 minut, regularnie mieszając. Powinna zmięknąć, ale nie zarumienić się.
- Gotowanie zupyWrzuć do garnka selera, ziemniaka i marchewkę. Wymieszaj i dodaj sok z cytrusów, wodę, cukier i sporo soli oraz pieprzu. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś 40-45 minut, aż warzywa będą całkiem miękkie. Co jakiś czas mieszaj i ew. uzupełniaj ilość wody.
- Dodawanie ziółZdejmij z ognia i dodaj posiekane zioła. Spróbuj zupy i ew. dodaj więcej soli, pieprzu czy soku z cytryny. Odstaw na 5-10 min i podawaj.
Czym się różni seler naciowy od korzeniowego?
Seler naciowy i korzeniowy to ta sama roślina, tylko różne jej części. Ten pierwszy to łodygi. Zwykle stosuje się bez liści, których używa się raczej jak ziół. Natomiast korzeń to zdrewniała część podziemna. W niektórych przypadkach tych dwóch rodzajów można używać zamiennie, na przykład przy gotowaniu zup albo robieniu surówek. W innych sytuacjach trzeba trzymać się przepisu, bo mają odmienną konsystencję i smak.
- Seler naciowy – ma świeży smak z ziołowymi i anyżowymi nutami, a jego aromat jest mniej wyrazisty niż w przypadku korzenia. Zawiera dużo soku i ma chrupiącą teksturę, dlatego często jedzony jest na surowo, a także dodawany do koktajli smoothie.
- Seler korzeniowy – jest bardziej intensywny w zapachu i smaku, a przy tym bardziej słodki z ziemistymi nutami. Jego miąższ jest twardy, zwarty i dość suchy, a przy gotowaniu staje się kremowy. Częściej stosuje się go w daniach na ciepło, choć nadaje się także do jedzenia na surowo, np. surówkach.
Czytaj też:
To kultowa surówka rodem z mlecznych barów. Moja babcia dodawała do niej jeszcze jeden składnikCzytaj też:
Kroję seler naciowy i dorzucam kilka prostych warzyw. Ta chrupiąca surówka to obiadowy hit