Szybkie, puszyste ciasto o pomarańczowym aromacie. Uwielbiam tę świąteczną babkę

Szybkie, puszyste ciasto o pomarańczowym aromacie. Uwielbiam tę świąteczną babkę

Dodano: 
Babka pomarańczowa
Babka pomarańczowa Źródło: Shutterstock / triocean
Na Wigilię i Święta szykuję tyle potraw, że wybieram tylko te najszybsze. Należy do nich aromatyczna, pomarańczowa babka. Jest lekka i prosta do przygotowania, a zwykle jako pierwsza znika z patery. Wszystkim smakuje.

Boże Narodzenie to nie tylko keksy, pierniki i strucle. Gości możecie podjąć też innymi ciastami. By jednak nadać im zimowy charakter, warto dorzucić do nich dodatki typu: orzechy, suszone owoce, skórka pomarańczowa, mak czy przyprawa do piernika. U mnie dużym wzięciem cieszy się zawsze babka pomarańczowa. Robię ją naprawdę szybko i wszystkim smakuje.

Jak nadać ciastu aromat pomarańczy?

By ciasto zyskało pomarańczowy aromat, najlepiej sięgnąć po świeżą pomarańczę. Idealna będzie taka z ekologicznej uprawy, bo nie ma chemicznych dodatków. Po wyszorowaniu i sparzeniu wystarczy zetrzeć z niej skórkę na tarce o małych oczkach. Przyjemnego, orzeźwiającego smaku doda też sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy. Można także wykorzystać kandyzowaną skórkę pomarańczową lub ewentualnie esencję lub olejek pomarańczowy.

Jak zrobić babkę pomarańczową?

To lekkie ciasto robię szybko przy pomocy miksera. Najpierw ucieram masło z cukrem, a gdy masa zrobi się puszysta, zaczynam do niej kolejno dodawać jajka. Potem przychodzi czas na połączenie z mąką, proszkiem do pieczenia, sokiem i skórką z pomarańczy. Ciasto piekę w ciekawej formie, dzięki czemu wygląda nadzwyczaj apetycznie. Po wystudzeniu babkę warto jeszcze udekorować i jest gotowa do podania.

Przepis: Babka pomarańczowa

Szybka, ucierana babka z dodatkiem pomarańczy

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 100 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
  • szczypta soli
  • masło i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania

  1. Miksowanie składnikówMasło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej ucieraj, dodając do niego kolejno po jednym jajku. Potem zmiksuj ze skórką startą z całej pomarańczy, krótko połącz z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i solą oraz z sokiem pomarańczowym.
  2. Pieczenie ciastaFormę na babkę natłuść masłem, posyp tartą bułką. Przelej do niej ciasto. Piecz je ok. 45-50 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C.

Jak udekorować babkę pomarańczową?

Upieczoną i wystudzoną babkę pomarańczową warto udekorować. Najprościej zrobić to, oprószając ją cukrem pudrem. Można go wymieszać z cukrem wanilinowym. Jednak o wiele efektowniejszą dekoracją będzie lukier pomarańczowy. Do jego przygotowania biorę cukier puder (ok. 2/3 szklanki) i świeżo wyciśnięty sok (2-3 łyżki). Dzięki temu polewa ma elegancki kolor i jest bardzo aromatyczna. Dodatkowo polane lukrem ciasto posypuję kandyzowaną skórką pomarańczową. Ciasto jest proste, ale wygląda bardzo elegancko.

Czytaj też:
Zamiast strucli piekę na Święta proste ciasto z makiem. Mało pracy, moc smaku
Czytaj też:
Zamiast wybierać, połączyłam oba. Ta strucla z serem i makiem bije na głowę klasyczny makowiec