Seler naciowy to dla mnie warzywo idealne. Kocham jego smak, ale też chrupkość i uniwersalność. I choć można go dodawać do dań na ciepło, to ja jednak zwykle wykorzystuję go w wersji na surowo, tej dla mnie najlepszej, kiedy kawałki łodyg są soczyste i chrupiące. Dlatego u mnie seler naciowy najczęściej ląduje w surówkach i sałatkach. Ta surówka z selerem naciowym to prosty dodatek do obiadu, pracy nie ma wiele, a zawsze wyjadamy wszystko do ostatniego kawałeczka.
Jak zrobić surówkę z selerem naciowym?
To prosta surówka z selerem naciowym, kapustą pekińską, kiszonym ogórkiem, cebulą i szczypiorkiem. Nieskomplikowane, a pyszne. Przepis jest banalny: wystarczy pokroić wszystkie składniki, skropić dobrą oliwą i doprawić solą oraz pieprzem. Do tej surówki zwykle nie dodaję już octu czy soku z cytryny, ponieważ kiszone ogórki idealnie dodają kwasowości.
Przepis: Surowka z selerem naciowym
Pomysł na chrupiącą, lekką surówkę do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 126 w każdej porcji
Składniki
- 4 gałązki selera naciowego
- 1/2 małek kapusty pekińskiej
- 2 ogórki kiszone
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 mała cebula
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówSeler pokrój na plasterki, ogórka w kostkę, kapustę poszatkuj, cebulę i szczypior posiekaj drobno. Wymieszaj wszystko w misce.
- Doprawianie sałatkiPolej warzywa oliwą, dopraw solą, pieprzem i dobrze wymieszaj.
Surówka jest znakomitym dodatkiem do większości obiadów. Świetnie pasuje do ziemniaków i mięs, dać z ryżem albo kaszą. Ja podaje ją również do takich dań jak krokiety czy pierogi, żeby na talerzu zawsze była porcja zdrowych, świeżych warzyw.
Inne pomysły na surówkę z selerem naciowym
Nikogo pewnie nie zdziwi, jeśli dopiszę, że ze składem tej surówki można eksperymentować. Ja sama to robię, a wszystko zależy najczęściej od tego, jakie warzywa mam akurat pod ręką. Często w tej surówce lądują także liście szpinaku baby albo liście rukoli. Bywa, że dorzucam do surówki kukurydzę z puszki. Lubię też dodać więcej zieleniny, nie tylko szczypiorek, ale też natkę pietruszki albo koperek.
Jeśli ta surówka zostanie ci z obiadu, możesz ją błyskawicznie zamienić w świetną sałatkę na kolację. Dodaj do surówki ulubiony ser (np. mozzarellę lub fetę) albo kawałki kurczaka (może być to także mięso z obiadu lub kurczak wędzony), posyp całość chrupiącymi grzankami lub prażonymi orzechami i gotowe!
Czytaj też:
Tak przygotowane ziemniaki można jeść same lub do obiadu. Kilka dodatków podkręca ich smakCzytaj też:
Do sałatki z buraczków dodałam składnik z puszki. Jej smak okazał się strzałem w dziesiątkę