Tych orzechów nie musimy importować z innych krajów, bo rosną w Polsce. Ich twarde łupiny kryją w sobie prawdziwy skarb. Jeśli więc sięgam po snack między posiłkami, najczęściej wybieram niezwykle odżywcze orzechy włoskie.
Wartości odżywcze orzechów włoskich
To jeden z najbardziej wartościowych produktów spożywczych, bogaty w białko i zdrowe tłuszcze, choć nie tylko. Wyróżnia je wysoka zawartość roślinnych kwasów omega-3. Stugramowa porcja dostarcza aż 9-11 gramów tych związków, podczas gdy w innych orzechach ich poziom jest śladowy.
Wśród wszystkich orzechów te włoskie są też najbogatsze w przeciwzapalne antyoksydanty. To również świetne źródło witamin z grupy B, zwłaszcza B1, B6 i B9, oraz witaminy E. Ich zaletą jest także obfitość miedzi i manganu – dużo ponad sto procent dziennej dawki. Są ponadto zasobne w składniki mineralne takie jak magnez, cynk i żelazo, ale dostarczają też potas, wapń i selen.
Mają przy tym wyjątkowo wysoki poziom tłuszczu, który wynosi około 60 gramów w porcji 100 g. To dlatego są takie kaloryczne, bo podana ilość to aż 645-670 kalorii. Jednocześnie jest w nich 15-18 gramów białka i 6,5 g błonnika, dzięki czemu są bardzo sycące i skutecznie hamują apetyt.
Co daje jedzenie orzechów włoskich?
Te orzechy to superprodukt, który pomaga uzupełnić poziom kluczowych związków w organizmie. Dzięki bogactwu bioaktywnych składników mają szczególnie korzystny wpływ na zdrowie.
Regularne sięganie po orzechy włoskie może:
- obniżać wysoki poziom cholesterolu LDL we krwi i jej ciśnienie, a dzięki temu zmniejszać zagrożenie udarem mózgu, miażdżycą i chorobami serca,
- zwiększać wrażliwość komórek na insulinę i regulować stężenie glukozy we krwi, a w ten sposób redukować zagrożenie cukrzycą,
- usprawniać trawienie i zwiększać liczbę dobroczynnych bakterii jelitowych, co wspiera metabolizm, układ odpornościowy i funkcjonowanie mózgu,
- podnosić nastrój, co idzie w parze z redukcją stresu i lepszym zdrowiem psychicznym,
- spowalniać starzenie organizmu, poprawiając funkcje poznawcze, sen i zawartość tkanki mięśniowej w ciele,
- wspomagać ochronę przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak alzheimer,
- chronić przed rozwojem nowotworów, m.in. raka prostaty u mężczyzn.
Ile orzechów włoskich można jeść dziennie?
Z uwagi na wysoką kaloryczność ich zalecana porcja to około 30 gramów dziennie. W przeliczeniu na sztuki odpowiada to mniej więcej 7 całym orzechom. Taka dawka to około 200 kalorii i 5 g białka oraz niecałe 2 g błonnika.
Choć mają wyjątkowe właściwości, jedzone w nadmiernych ilościach mogą przyczyniać się do przybierania na wadze. Dobrze więc pilnować wielkości porcji.
Ko nie powinien jeść orzechów włoskich?
Przeciwwskazaniem do ich jedzenia jest alergia na ten rodzaj orzechów, ponieważ może wystąpić wtedy poważna reakcja, która zagraża życiu. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu dużych ilości tego produktu nie powinny spożywać osoby z kamicą żółciową. Z kolei nadmiar błonnika może nasilać objawy zespołu jelita drażliwego. Taki skład sprawia ponadto, że w przypadku przyjmowania leków na tarczycę należy zachować kilkugodzinny odstęp między ich jedzeniem.
Czytaj też:
Podjadam je zamiast słodyczy. Garść dziennie wzmacnia serce, odporność i pomaga obniżyć cukierCzytaj też:
Większość praży je źle. Tak robię orzechy tak i nie tracą smaku oraz właściwości
