Czego brakuje na tym zdjęciu? Moja babcia do tego prostego obiadu podawała jeden dodatek

Czego brakuje na tym zdjęciu? Moja babcia do tego prostego obiadu podawała jeden dodatek

Dodano: 
Ziemniaki i zsiadłe mleko
Ziemniaki i zsiadłe mleko Źródło: Shutterstock / PictureProVision
W ciepłe dni lekkie, szybkie obiady cieszą się dużym wzięciem. Doskonale wiedziała o tym moja babcia, która latem często serwowała to proste, tanie, a jakże smaczne danie. Dokładała do niego jeszcze jeden składnik, który podnosił pożywność obiadu.

Jedliście kiedyś ziemniaki ze zsiadłym mlekiem? Starsi wspomną to danie z rozrzewnieniem, a młodsi zrobią wielkie oczy. Tak, tak się kiedyś jadało na wsi i nie tylko. Ten prosty zestaw był idealny na ciepłe dni, bo sycił, ale nie obciążał żołądka. Nie trzeba było też go zbyt długo przyrządzać, a mleko zsiadłe doskonale orzeźwiało. Moja babcia dodawała do niego jeszcze jeden składnik.

Proste dodatki pasujące do ziemniaków

Ziemniaki to popularne, tanie warzywo, które należy do jednych z pożywniejszych. To dlatego, że w jego składzie znajduje się dużo skrobi, która stanowi doskonałe źródło energii. Ziemniaki zwykle stanowią dodatek do obiadu, ale dziś uczynię z nich podstawę. By ugotowane ziemniaki lepiej smakowały, warto je polać masłem i posypać posiekanym koperkiem. Można też sięgnąć po masło czosnkowe, sos czosnkowy czy skwarki z boczku.

Jak zrobić pożywny, tani obiad na ciepłe dni?

A teraz czas wrócić do pierwszego pytania, czyli czego brakuje na zdjęciu? Ja mam takie skojarzenia, jakie zapamiętałam z dzieciństwa. Babcia do ziemniaków z mlekiem zsiadłym serwowała też zwykle jajko sadzone. Było ono dodatkiem białkowym, który podnosił pożywność tego taniego, lekkiego obiadu. Ja gotuję tak, jak moja babcia, bo to były bardzo proste i smaczne dania.

Przepis: Ziemniaki ze zsiadłym mlekiem

Prosty, tani obiad, czyli gotowane ziemniaki podane ze zsiadłym mlekiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
360 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 800 g młodych ziemniaków
  • sól, pieprz
  • koperek
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka
  • olej do smażenia
  • 1 l mleka zsiadłego

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówMłode ziemniaki obierz, opłucz lub dobrze wyszoruj i opłucz. Wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Odcedź je, lekko osusz, dodaj łyżkę masła i posiekany koperek, wymieszaj, podrzucając ziemniaki w garnku.
  2. Przygotowanie jajNa patelni rozgrzej trochę tłuszczu. Ostrożnie wybij na nią jajka, patelnię przykryj i smaż jajka do czasu, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną półpłynne. Oprósz je solą i pieprzem.
  3. Podawanie daniaZiemniaki z koperkiem podaj z jajkiem sadzonym. W miseczce lub w kubku podaj do tego dania dobrze schłodzone mleko zsiadłe.

O tym dodatku też warto pamiętać

Gotowane ziemniaki były zwykle posypane posiekanym koperkiem, czasami też polane roztopionym masłem. Był też jeszcze jeden smaczny dodatek do ziemniaków, który czasami dokładała moja babcia. To smażona cebulka. Po posiekaniu babcia smażyła cebulę na tłuszczu do momentu, aż zmiękła i lekko się zrumieniła. Słodycz i wyrazisty aromat tego warzywa doskonale komponowały się z pozostałymi składnikami dania i wynosił ten prosty obiad na wyżyny smaku.

Czytaj też:
Do ciasta dwie łyżki, na wierzch dwa składniki. Te kopytka wszyscy zjadają w ekspresowym tempie
Czytaj też:
Dzięki dodatkowi owoców szybko mięknie i ma doskonały smak. To mój sposób na tani obiad