Dzięki dodatkowi owoców szybko mięknie i ma doskonały smak. To mój sposób na tani obiad

Dzięki dodatkowi owoców szybko mięknie i ma doskonały smak. To mój sposób na tani obiad

Dodano: 
Wątróbka z gruszkami
Wątróbka z gruszkami Źródło: Shutterstock / freeskyline
Macie ochotę na smaczny, nietuzinkowy obiad? Przygotujecie go za parę groszy z taniego mięsa i aromatycznego owocu. To za jego sprawą mięso szybko robi się miękkie, nabiera niepowtarzalnego smaku i soczystości. Spróbujcie!

Dzisiejszy obiad będzie tani, ale naprawdę pyszny. Przygotuję go z taniego, pożywnego mięsa oraz letniego owocu. Danie nie tylko apetycznie się prezentuje, ale też pozytywnie zaskakuje smakiem. Grunt to umiejętne połączenie składników!

Jakie mięso wybrać na tani obiad?

By koszt obiadu nie wyszedł zbyt wysoki, można zrezygnować z mięsa lub wybrać jego tanią wersję. Dziś proponuję sięgnąć po wątróbkę, której cena za kilogram nie przekracza zwykle 10 zł. Myślę tu o wątróbce wieprzowej, którą ewentualnie można zastąpić wątróbką drobiową. Pierwsza ma bardziej wyrazisty smak, druga dość szybko robi się miękka. Wątróbka to podroby, ale można ją zaliczyć do mięs. Wyróżnia się dużą zawartością białka, żelaza oraz witamin A i z grupy B.

Jak zrobić aromatyczną, duszoną wątróbkę?

Wątróbka, zwłaszcza wątróbka wieprzowa, wymaga duszenia. Przetrzymanie jej przez dłuższy czas na małym ogniu sprawia, że mięso mięknie i robi się aksamitne. Gdy dołoży się do niego owoce, szybciej zrobi się miękkie i nabierze przyjemnego smaku. Zwykle do wątróbki dodaje się jabłka, ja jednak wolę gruszki. Zwłaszcza te twardsze, które po podduszeniu zachowują przyjemną chrupkość. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Przepis: Wątróbka duszona z gruszkami

Wątróbka wieprzowa duszona z dodatkiem cebuli i gruszek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

  • 400-500 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej
  • 1 łyżka mąki
  • 3-4 dojrzałe, twarde gruszki
  • 2-3 łyżki masła klarowanego lub oleju
  • 2 cebule
  • szczypta cynamonu
  • sok z cytryny
  • 100 ml soku jabłkowego
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Obsmażanie gruszekGruszki umyj, obierz, pokrój w cząstki, oczyść z gniazd nasiennych. Na patelni rozpuść masło z łyżeczką cukru, dodaj gruszki i podgrzewaj je przez 2-3 minuty, by lekko się zezłociły.
  2. Przygotowanie wątróbkiWątróbkę opłucz, osusz, oczyść z błon i żyłek, pokrój w plastry. Cebulę pokrój w piórka i smaż na drugiej patelni, aż się lekko zrumieni. Wątróbkę oprósz mąką, dodaj do cebuli, obsmaż ze wszystkich stron.
  3. Duszenie wątróbkiGruszki dodaj do wątróbki. Całość skrop sokiem z cytryny, podlej sokiem jabłkowym, oprósz cynamonem i pieprzem i duś 5-7 minut. Pod koniec duszenia wątróbkę oprósz solą.

Wskazówka: Danie można ozdobić karmelizowanymi gruszkami. By je przygotować, na patelni należy podsmażyć cukier na maśle, dodać gruszki i podgrzewać je przez kilka minut raz z jednej, raz z drugiej strony.

Jak podać duszoną wątróbkę?

Duszona wątróbka zawiera sos, który doskonale będzie się komponował z ziemniakami gotowanymi podanymi w całości lub w formie purée. Można też zaserwować ją z kaszą gryczaną albo ryżem. Na wierzchu warto ułożyć cząstki gruszek, a do dania podać np. buraczki na ciepło, pieczone albo gotowane warzywa czy ogórek małosolny.

Czytaj też:
Babcia robiła ją zamiast schabowego. Takiej wątróbki w panierce jeszcze nie jadłeś
Czytaj też:
Tani gulasz zachwyca smakiem i pożywnością. Wszyscy się dziwią, z czego go robię