Kopytka to jedne ze smaczniejszych i łatwiejszych klusek, jakie można przygotować w domu. Ich podstawą są gotowane ziemniaki, dzięki którym kluski wychodzą bardzo pożywne. Można je podać do obiadu albo na obiad. Wystarczy zaserwować je z prostą, pożywną okrasą. U mnie wszyscy uwielbiają to danie.
Z jakich składników robi się kopytka?
Głównym składnikiem kopytek są gotowane ziemniaki. By kluski po ugotowaniu się trzymały i były smaczne, należy wybrać ziemniaki, które zawierają sporo skrobi. Ja robiąc kopytka z wczesnych ziemniaków, zwykle dodaję do ciasta 1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej. Poza tym wsypuję też mąkę pszenną i dodaję jajko. Te składniki wystarczą, by powstały eleganckie kluski. Jeśli jednak chcecie odmienić nieco konsystencję kopytek lub ich smak, możecie je wzbogacić innymi dodatkami. Warto tu wspomnieć o kaszy mannie, która zwiększa miękkość klusek albo o maśle, które poprawia ich smak.
Jak zrobić aromatyczne kopytka na obiad?
Ostatnio odkryłam, jak zrobić aromatyczne, pożywne kopytka. Teraz robię je nie z trzech, a z czterech składników. Oprócz ziemniaków, mąki i jajka jest to starty parmezan. Wsypuję go dwie łyżki, a kluski nabierają wyraźnego smaku i ciekawej konsystencji. Po ugotowaniu podaję je zaś ze smaczną, pożywną okrasą. To wędzony, podsmażony boczek oraz posiekany szczypiorek. Tak podane kluski są sycące i starczą za drugie danie.
Przepis: Aromatyczne kopytka z pożywną okrasą
Kopytka z dodatkiem parmezanu, podane z okrasą z wędzonego boczku i posypane szczypiorkiem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 490 w każdej porcji
Składniki
- ok. 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól
Na okrasę:
- 150 g wędzonego boczku
- szczypiorek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaUgotowane ziemniaki wytłucz, wystudź. Dodaj do nich jajko, skrobię, mąkę i parmezan. Szybko zagnieć w miarę jednolite ciasto.
- Formowanie i gotowanie kopytekCiasto podziel na 3-4 części. Z każdej uformuj wałek, lekko go spłaszcz, pokrój z ukosa na kluski. Kopytka wrzuć na osoloną, gorącą wodę. Gotuj 2 minuty, od czasu, jak wypłyną.
- Podawanie kopytekBoczek pokrój w plasterki, a potem w paski. Wsyp go na zimną patelnię i podgrzewaj, aż wytopi się z niego tłuszcz i powstaną rumiane skwarki. Polej nimi kopytka, posyp posiekanym szczypiorkiem.
Inne okrasy do kopytek
Kopytka to doskonały dodatek do obiadów. Idealnie smakują podane np. mięsem duszonym w sosie. Jeśli jednak mają być podstawą dania, warto je okrasić. Tu dobrze sprawdzą się np.: zrumieniona na oleju cebulka, ewentualnie cebulka z kiełbasą, tarta bułka zrumieniona na maśle czy duszone pieczarki. Kopytka można też polać np. masłem szałwiowym albo sosem śmietanowo-czosnkowym.
Czytaj też:
Jedne z najpyszniejszych klusek robię z ziemniaków. Są puszyste i takie aromatyczne!Czytaj też:
Mój prosty sposób na delikatne kluski śląskie. Dodaję jedną łyżkę do ciepłych ziemniaków