Niezwykły sposób krojenia, wyborny smak. Ta zdrowa, zielona surówka jest inna niż wszystkie

Niezwykły sposób krojenia, wyborny smak. Ta zdrowa, zielona surówka jest inna niż wszystkie

Dodano: 
Surówka z cukinii
Surówka z cukinii Źródło: Shutterstock / Stock_photografer
Surówka to najzdrowszy dodatek do obiadu. Dostarcza nam bowiem wielu witamin i składników bioczynnych. Dziś pokażę wam, jak zrobić oryginalną surówkę z taniego, popularnego warzywa. Pięknie wygląda i doskonale smakuje.

Cukinia to warzywo, które chętnie dodajemy do zapiekanek, leczo, faszerujemy, pieczemy na grillu. Czy jednak ktoś pomyślał o tym, że można z niej zrobić surówkę? Tak, naprawdę można. Dziś pokażę wam, jak to zrobić, by wyszła nie tylko smaczna, ale też apetyczna. Oto kilka wskazówek.

Jaka cukinia jest dobra na surówkę?

Na surówki najlepiej jest wybierać małe, młode cukinie. Właśnie takie odznaczają się cienką skórką i zwartym miąższem z drobnymi nasionkami. Mają też delikatny smak, w odróżnieniu od starszych, które mogą być gorzkawe. Skórka w cukinii jest bardzo istotna, bo właśnie w niej znajduje się najwięcej wartościowych składników. Nie wyobrażam więc sobie, by do surówki dodawać obraną cukinię.

Cukinię przed dodaniem do surówki należy więc dokładnie umyć, wytrzeć, a potem pokroić. Można ją pokroić w cienkie talarki lub wzdłuż, we wstążki. Te drugie wyglądają bardzo elegancko i apetycznie.

Jak zrobić lekką surówkę z cukinii?

Tę lekką surówkę z cukinii robię dosyć szybko. Najpierw myję cukinię i kroję ją wzdłuż, w cieniutkie plasterki. Potem rumienię na suchej patelni spłatkowane migdały. Oba składniki łączę z kiełkami, np. słonecznika, rzodkiewki i całość polewam lekkim sosem. Smacznym dodatkiem do tej surówki są też wiórki parmezanu lub innego, twardego sera.

Przepis: Surówka z cukinii

Zdrowa i lekka surówka z cukinii i kiełków

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
3 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
100 w każdej porcji

Składniki

  • 2 małe, młode cukinie
  • 50 g kiełków, np. słonecznika
  • 1 łyżka spłatkowanych migdałów
  • 20 g wiórków parmezanu
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCukinie umyj, wytrzyj, pokrój wzdłuż w cienkie, długie plasterki. Płatki migdałów zrumień na suchej patelni. Kiełki opłucz, osusz.
  2. Łączenie składnikówPlasterki cukinii wymieszaj z kiełkami, posyp spłatkowanymi migdałami i wiórkami sera. Polej sosem z oliwy i soku z cytryny, dopraw do smaku.

Do czego podać surówkę z cukinii?

Surówka z cukinii jest lekka, świeża i chrupiąca i można ją podać do wielu letnich dań. Będzie stanowiła smaczny dodatek do grillowanego kurczaka czy szaszłyków, a także do kotletów mielonych oraz pieczonego schabu. Można ją też podać, jako dodatek do smażonych, pieczonych czy grillowanych ryb. Jeśli chodzi o dania bezmięsne, to dobrze będzie się komponowała z plackami ziemniaczanymi oraz z warzywnymi kotlecikami.

Czytaj też:
2 łyżki, a surówka z marchewki wychodzi smaczna i soczysta. Ten dodatek ma same zalety
Czytaj też:
Zrób mizerię raz w ten sposób, a już nie wrócisz do śmietany. Sekret tkwi w szczególe