2 łyżki, a surówka z marchewki wychodzi smaczna i soczysta. Ten dodatek ma same zalety

2 łyżki, a surówka z marchewki wychodzi smaczna i soczysta. Ten dodatek ma same zalety

Dodano: 
Surówka z marchewki
Surówka z marchewki Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Surówka z marchewki jest jedną z najczęściej przyrządzanych. To dlatego, że warzywo to często mamy w zapasach, a surówka doskonale smakuje. Ostatnio zaczęłam robić ją jednak nieco inaczej, dzięki czemu wyszła, jeszcze lepsza.

Surówka powinna stanowić nieodłączny element obiadu. Jest bowiem źródłem witamin i wielu cennych składników. Do jednych z najwartościowszych należy surówka z marchewki. Jej przygotowanie jest zwykle banalne, bo warzywo wystarczy zetrzeć, połączyć z kilkoma dodatkami i doprawić. A ta wersja surówki z marchewki ma same zalety. Przekonajcie się o tym sami!

Jakie dodatki pasują do surówki z marchewki?

Do surówki z marchewki pasują dodatki o różnych nutach smakowych. Do tych słodkich można zaliczyć np. jabłko, pomarańczę, rodzynki, miód. Marchewkę można też zestawić z wytrawnymi składnikami typu: por, seler naciowy, cebula czy papryka. Orzeźwiającymi dodatkami będą zaś świeże zioła czy imbir.

Jak zrobić soczystą surówkę z marchewki?

Na soczystość surówki z marchewki wpływa soczystość samego warzywa, a także dodatki. Tu szczególnie duże znaczenie ma sos. Do tej pory zwykle robiłam go z oleju, soku z cytryny i cukru. Ostatnio jednak nieco zmieniłam składniki i surówka wyszła jeszcze zdrowsza i smaczniejsza.

To dlatego, że olej zastąpiłam jogurtem naturalnym. Dodałam go tylko 2 łyżki, ale to wystarczyło, by surówka nabrała charakteru i soczystości. Do tego jogurt jest o wiele mniej kaloryczny niż olej. 1 łyżka oleju dostarcza ok. 90 kcal, a jogurtu ok. 10 kcal. Poza tym jogurt dobrze wpływa na przewód pokarmowy i odporność.

Przepis: Surówka z młodej marchewki

Soczysta i pełna smaku surówka z młodej marchewki

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
55 w każdej porcji

Składniki

  • 4 młode marchewki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówMarchewki umyj, obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Wykańczanie surówkiJogurt wymieszaj z sokiem z cytryny i miodem. Dodaj do marchewki, wymieszaj, dopraw do smaku. Przed podaniem surówkę posyp zieleniną.

Wskazówka: Do surówki z marchewki będzie też pasować zielenina w postaci posiekanego koperku czy natki pietruszki.

Do czego podać surówkę z marchewki?

Surówka z marchewki to smaczny dodatek do wielu dań obiadowych. Można ją podać do przeróżnych kotletów, np.: schabowego, mielonego, warzywnego, jajecznego. Dobrze też będzie pasować do gulaszu, potraw z ryb, dań serwowanych z kaszą czy kluskami śląskimi.

Czytaj też:
Zrób mizerię raz w ten sposób, a już nie wrócisz do śmietany. Sekret tkwi w szczególe
Czytaj też:
Surówkę z pomidorów robię od lat, ale ta bratowej to mistrzostwo świata. Dwa dodatki robią różnicę