Surówka powinna stanowić nieodłączny element obiadu. Jest bowiem źródłem witamin i wielu cennych składników. Do jednych z najwartościowszych należy surówka z marchewki. Jej przygotowanie jest zwykle banalne, bo warzywo wystarczy zetrzeć, połączyć z kilkoma dodatkami i doprawić. A ta wersja surówki z marchewki ma same zalety. Przekonajcie się o tym sami!
Jakie dodatki pasują do surówki z marchewki?
Do surówki z marchewki pasują dodatki o różnych nutach smakowych. Do tych słodkich można zaliczyć np. jabłko, pomarańczę, rodzynki, miód. Marchewkę można też zestawić z wytrawnymi składnikami typu: por, seler naciowy, cebula czy papryka. Orzeźwiającymi dodatkami będą zaś świeże zioła czy imbir.
Jak zrobić soczystą surówkę z marchewki?
Na soczystość surówki z marchewki wpływa soczystość samego warzywa, a także dodatki. Tu szczególnie duże znaczenie ma sos. Do tej pory zwykle robiłam go z oleju, soku z cytryny i cukru. Ostatnio jednak nieco zmieniłam składniki i surówka wyszła jeszcze zdrowsza i smaczniejsza.
To dlatego, że olej zastąpiłam jogurtem naturalnym. Dodałam go tylko 2 łyżki, ale to wystarczyło, by surówka nabrała charakteru i soczystości. Do tego jogurt jest o wiele mniej kaloryczny niż olej. 1 łyżka oleju dostarcza ok. 90 kcal, a jogurtu ok. 10 kcal. Poza tym jogurt dobrze wpływa na przewód pokarmowy i odporność.
Przepis: Surówka z młodej marchewki
Soczysta i pełna smaku surówka z młodej marchewki
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 55 w każdej porcji
Składniki
- 4 młode marchewki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu płynnego
- szczypiorek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówMarchewki umyj, obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
- Wykańczanie surówkiJogurt wymieszaj z sokiem z cytryny i miodem. Dodaj do marchewki, wymieszaj, dopraw do smaku. Przed podaniem surówkę posyp zieleniną.
Wskazówka: Do surówki z marchewki będzie też pasować zielenina w postaci posiekanego koperku czy natki pietruszki.
Do czego podać surówkę z marchewki?
Surówka z marchewki to smaczny dodatek do wielu dań obiadowych. Można ją podać do przeróżnych kotletów, np.: schabowego, mielonego, warzywnego, jajecznego. Dobrze też będzie pasować do gulaszu, potraw z ryb, dań serwowanych z kaszą czy kluskami śląskimi.
Czytaj też:
Zrób mizerię raz w ten sposób, a już nie wrócisz do śmietany. Sekret tkwi w szczególeCzytaj też:
Surówkę z pomidorów robię od lat, ale ta bratowej to mistrzostwo świata. Dwa dodatki robią różnicę