Mizeria to dodatek, który kojarzy mi się z wakacjami u babci. To prosta, ale genialna sałatka, która świetnie uzupełnia smak głównych dań m.in. z mięsem. Lubię eksperymentować z klasyką, dlatego dziś proponuję moją ulubioną wersję mizerii. To lżejsza i równie kremowa alternatywa dla tradycyjnej wersji ze śmietaną, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto dba o linię, ale nie chce rezygnować ze smaku.
Jak zrobić mizerię z jogurtem greckim?
Sekret idealnej mizerii tkwi w połączeniu chrupiących, świeżych ogórków z gęstym, delikatnym sosem. Mizeria ze śmietaną jest pyszna, ale jogurt grecki ma wyższe wartości odżywcze i równie dobrze komponuje się ze smakiem ogórków. Co więcej, pozostaje gęsty i kremowy, nawet jeżeli dodatek do obiadu zostanie przygotowany wcześniej oraz dzięki delikatnej kwasowości świetnie podbija smak pozostałych składników. Smak mizerii z jogurtem greckim podkręcam czerwoną cebulą, odrobiną soku z cytryny i sporą ilością koperku.
Wskazówka: ogórki przed dodaniem jogurtu, cebuli i koperku można posolić i odcisnąć z wody. Ja tego nie robię. Żeby zapobiec nadmiernemu rozwodnieniu mizerii, wybieram świeże, twarde i jędrne ogórki gruntowe z niezbyt dużymi gniazdami nasiennymi oraz solę sałatkę tuż przed podaniem.
Przepis: Mizeria z jogurtem greckim
Idealna jako dodatek do obiadu lub lekka przekąska solo. Czuć w niej lato, świeżość i domowy klimat.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 45 w każdej porcji
Składniki
- 4 średnie ogórki gruntowe
- 1 mała czerwona cebula
- mały pęczek koperku
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- cytryna
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówOgórki pokrój w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Koperek drobno posiekaj.
- WykonanieWymieszaj ogórki z cebulą, koperkiem i jogurtem greckim. Dopraw mizerię sokiem z cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Mizerię z jogurtem greckim podaję lekko schłodzoną. Tuż przed podaniem doprawiam ją solą.
Opcjonalne dodatki do mizerii z jogurtem greckim
Smak mizerii możesz wzbogacić, dodając m.in.:
- zioła – koperek to tradycyjny dodatek do mizerii, ale możesz również dodać inną zieleninę – ze smakiem ogórków świetnie komponuje się szczypiorek, mięta, natka pietruszki, bazylia, oregano, tymianek, szałwia;
- ocet winny, ocet jabłkowy, sok z limonki;
- przeciśnięty przez praskę i utarty ze szczyptą soli świeży czosnek, czosnek granulowany, czosnek niedźwiedzi;
- płatki chili, pieprz cayenne, pieprz ziołowy.
Czytaj też:
Surówkę z pomidorów robię od lat, ale ta bratowej to mistrzostwo świata. Dwa dodatki robią różnicęCzytaj też:
Trzy dodatki, zero tartej bułki. Tak teraz podaję fasolkę szparagową i jest obłędna