Zrób mizerię raz w ten sposób, a już nie wrócisz do śmietany. Sekret tkwi w szczególe

Zrób mizerię raz w ten sposób, a już nie wrócisz do śmietany. Sekret tkwi w szczególe

Dodano: 
Mizeria z jogurtem greckim
Mizeria z jogurtem greckim Źródło: Shutterstock / irina2511
Młode ziemniaki, kotlet mielony i ona… mizeria z koperkiem, skąpana w gęstym, kremowym jogurcie greckim. Niby niewielka zmiana, a jednak robi robotę.

Mizeria to dodatek, który kojarzy mi się z wakacjami u babci. To prosta, ale genialna sałatka, która świetnie uzupełnia smak głównych dań m.in. z mięsem. Lubię eksperymentować z klasyką, dlatego dziś proponuję moją ulubioną wersję mizerii. To lżejsza i równie kremowa alternatywa dla tradycyjnej wersji ze śmietaną, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto dba o linię, ale nie chce rezygnować ze smaku.

Jak zrobić mizerię z jogurtem greckim?

Sekret idealnej mizerii tkwi w połączeniu chrupiących, świeżych ogórków z gęstym, delikatnym sosem. Mizeria ze śmietaną jest pyszna, ale jogurt grecki ma wyższe wartości odżywcze i równie dobrze komponuje się ze smakiem ogórków. Co więcej, pozostaje gęsty i kremowy, nawet jeżeli dodatek do obiadu zostanie przygotowany wcześniej oraz dzięki delikatnej kwasowości świetnie podbija smak pozostałych składników. Smak mizerii z jogurtem greckim podkręcam czerwoną cebulą, odrobiną soku z cytryny i sporą ilością koperku.

Wskazówka: ogórki przed dodaniem jogurtu, cebuli i koperku można posolić i odcisnąć z wody. Ja tego nie robię. Żeby zapobiec nadmiernemu rozwodnieniu mizerii, wybieram świeże, twarde i jędrne ogórki gruntowe z niezbyt dużymi gniazdami nasiennymi oraz solę sałatkę tuż przed podaniem.

Przepis: Mizeria z jogurtem greckim

Idealna jako dodatek do obiadu lub lekka przekąska solo. Czuć w niej lato, świeżość i domowy klimat.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
45 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średnie ogórki gruntowe
  • 1 mała czerwona cebula
  • mały pęczek koperku
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • cytryna
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówOgórki pokrój w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Koperek drobno posiekaj.
  2. WykonanieWymieszaj ogórki z cebulą, koperkiem i jogurtem greckim. Dopraw mizerię sokiem z cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Mizerię z jogurtem greckim podaję lekko schłodzoną. Tuż przed podaniem doprawiam ją solą.

Opcjonalne dodatki do mizerii z jogurtem greckim

Smak mizerii możesz wzbogacić, dodając m.in.:

  • zioła – koperek to tradycyjny dodatek do mizerii, ale możesz również dodać inną zieleninę – ze smakiem ogórków świetnie komponuje się szczypiorek, mięta, natka pietruszki, bazylia, oregano, tymianek, szałwia;
  • ocet winny, ocet jabłkowy, sok z limonki;
  • przeciśnięty przez praskę i utarty ze szczyptą soli świeży czosnek, czosnek granulowany, czosnek niedźwiedzi;
  • płatki chili, pieprz cayenne, pieprz ziołowy.

Czytaj też:
Surówkę z pomidorów robię od lat, ale ta bratowej to mistrzostwo świata. Dwa dodatki robią różnicę
Czytaj też:
Trzy dodatki, zero tartej bułki. Tak teraz podaję fasolkę szparagową i jest obłędna