Soczyste kotlety mielone zamiast smażyć, przyrządzam w zdrowszy sposób. I z wartościowego mięsa

Soczyste kotlety mielone zamiast smażyć, przyrządzam w zdrowszy sposób. I z wartościowego mięsa

Dodano: 
Kotlety gotowane na parze
Kotlety gotowane na parze Źródło: Shutterstock / A. Zhuravleva
Kotlety mielone to już klasyka polskiej kuchni. Smażone w panierce, zachwycają chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem. Nie należą jednak do najzdrowszych, dlatego postanowiłam je odmienić. Wzięłam inne mięso i odstawiłam patelnię.

Dla niektórych chrupiąca panierka na kotletach mielonych to wielka zaleta. Ja jednak po ich zjedzeniu czuję ciężar na żołądku. Z tego powodu postanowiłam zrobić mielone zupełnie inaczej. Wzięłam zdrowszy rodzaj mięsa i zamiast smażyć, poddałam je delikatniejszej obróbce. Wyszły leciutkie, ale wciąż soczyste.

Z jakiego mięsa można zrobić kotlety mielone?

Kotlety mielone najczęściej robi się z mięsa wieprzowego. To dlatego, że zawiera sporo tłuszczu, które zwiększa soczystość potrawy. Tu najlepiej sprawdza się mielona łopatka lub karkówka. Jeśli ktoś chce, by kotlety miały bardziej wyrazisty smak, może sięgnąć po mięso wieprzowo-wołowe. Zaś z obawy o nadmiar kalorii warto wybrać mięso drobiowe. Może to być mielone mięso z kurczaka lub jeszcze lepiej – indyka. To ostatnie uchodzi za jedno z najwartościowszych.

Jak zrobić delikatne i zdrowe kotlety mielone?

Na delikatne i zdrowe kotlety mielone wybrałam mięso indycze. Jest dość delikatne i luźne, dlatego zamiast namoczonej i odciśniętej bułki dodałam do niego trochę bułki tartej. By masa dobrze się trzymała, dorzuciłam też nieduże jajko. Po wymieszaniu i doprawieniu uformowałam z masy płaskie, okrągłe kotlety. Tym razem w niczym ich nie obtoczyłam, tylko ułożyłam na sicie i ugotowałam na parze. Wyszły niezwykle delikatne i soczyste.

Przepis: Delikatne kotlety indycze

Mielone kotlety indycze gotowane na parze

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • mielona papryka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyCebulę obierz, bardzo drobno posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. W dużej misce połącz mięso, jajko, cebulę, czosnek, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wyrób masę. Jeśli jest za rzadka, dodaj trochę więcej bułki tartej.
  2. Formowanie i gotowanieDłonie zwilż w wodzie, nabieraj porcje mięsnej masy i formuj z niej płaskie, kształtne kotlety. Gotuj je ok. 20 minut w parowarze lub w garnku z wkładem do gotowania na parze. W połowie gotowania obróć je na drugą stronę.

Jak podać delikatne kotlety mielone?

Delikatne, zdrowe kotlety mielone zasługują też na wartościowe dodatki. Proponuję podać je z ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną lub gryczaną oraz z dużą porcją surówki, np. surówki z marchewki i jabłka albo zielonej sałaty z dodatkami. Oczywiście można je też podać z gotowanymi ziemniakami czy ryżem. By danie było bardziej soczyste, warto do kotletów podać sos, np. jogurtowy z dodatkiem czosnku i świeżych ziół.

Czytaj też:
Jeden prosty patent i kotlety mielone smakują bosko. Już nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj też:
Ten jeden błąd sprawiał, że schabowe mi się przypalały. Mama zdradziła mi swój trik – teraz są idealne