Surówkę można zrobić z przeróżnych warzyw. Jednak o tej porze roku na moim stole najczęściej pojawia się surówka z pomidorów. To dlatego, że nie ma przy niej dużo pracy. Wystarczy raz-dwa pokroić pomidory, dorzucić proste dodatki i całość przyprawić. Od kiedy jednak spróbowałam podobnej surówki u mojej bratowej, nieco zmieniłam sposób przygotowania tego dodatku do obiadu.
Jak przygotować pomidory na surówkę?
Na surówkę najlepsze są aromatyczne pomidory o cienkiej skórce. Doskonale nadają się więc malinowe, podłużne i karbowane. Przy okazji są one dosyć mięsiste, co również wpływa na smak i konsystencję surówki. Sposób krojenia pomidorów do surówki to sprawa indywidualna. Można je pokroić w dużą kostkę, w plasterki albo w półplasterki. Przy okazji warto wyciąć z nich stwardniałą część.
Jak zrobić aromatyczną surówkę z pomidorów?
Na smak tej surówki największy wpływ ma jakość i aromat samych pomidorów. Jednak nie bez znaczenia są też dodatki. Do niedawna dorzucałam jedynie posiekaną cebulę, a potem całość skrapiałam olejem i oprószałam solą oraz pieprzem. Gdy jednak spróbowałam surówki z pomidorów mojej bratowej, zaczęłam robić ją tak, jak ona. Różnica polegała na dorzuceniu posiekanej natki pietruszki oraz użyciu oliwy zamiast oleju. Dzięki tym składnikom surówka nabrała świeżości i pełnego smaku.
Przepis: Aromatyczna surówka z pomidorów
Surówka z pomidorów, cebuli i natki pietruszki
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 100 w każdej porcji
Składniki
- 4 średniej wielkości pomidory, np. malinowe
- 1/4 cebuli czerwonej
- natka pietruszki
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
- Krojenie warzywPomidory umyj, pokój w plasterki, półplasterki, cząstki lub dużą kostkę. Cebulę obierz, pokrój w piórka lub półtalarki. Natkę opłucz, osusz, posiekaj.
- Wykańczanie surówkiRozdrobnione składniki umieść w salaterce. Polej oliwą z oliwek, delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do jakich dań pasuje surówka z pomidorów?
Surówka z pomidorów jest soczysta i orzeźwiająca. Doskonale pasuje do dań tradycyjnych i lekkich, sezonowych. Można więc ją podać do: kotletów schabowych, mielonych, mięs duszonych, grillowanych, ryb smażonych i pieczonych. Sprawdzi się też, jako dodatek do potraw jarskich, np. zapiekanek warzywnych, dań serwowanych z kopytkami, makaronem, kaszą.
Czytaj też:
Surówka jak z baru „u Chińczyka”? Zrobisz ją z 3 prostych składników w 20 minutCzytaj też:
Ta surówka z ogórków zachwyca smakiem. Sekret to dwa wyraziste dodatki