Surówkę z pomidorów robię od lat, ale ta bratowej to mistrzostwo świata. Dwa dodatki robią różnicę

Surówkę z pomidorów robię od lat, ale ta bratowej to mistrzostwo świata. Dwa dodatki robią różnicę

Dodano: 
Surówka z pomidorów
Surówka z pomidorów Źródło: Shutterstock / Seniz Ozbey
Co podać do obiadu? U mnie zwykle jest to surówka z pomidorów. Nie dość, że robi się ją łatwo i szybko, to jeszcze pasuje niemal do każdego dania obiadowego. Ostatnio, wzorując się na bratowej, podkręciłam jej smak w bardzo prosty sposób.

Surówkę można zrobić z przeróżnych warzyw. Jednak o tej porze roku na moim stole najczęściej pojawia się surówka z pomidorów. To dlatego, że nie ma przy niej dużo pracy. Wystarczy raz-dwa pokroić pomidory, dorzucić proste dodatki i całość przyprawić. Od kiedy jednak spróbowałam podobnej surówki u mojej bratowej, nieco zmieniłam sposób przygotowania tego dodatku do obiadu.

Jak przygotować pomidory na surówkę?

Na surówkę najlepsze są aromatyczne pomidory o cienkiej skórce. Doskonale nadają się więc malinowe, podłużne i karbowane. Przy okazji są one dosyć mięsiste, co również wpływa na smak i konsystencję surówki. Sposób krojenia pomidorów do surówki to sprawa indywidualna. Można je pokroić w dużą kostkę, w plasterki albo w półplasterki. Przy okazji warto wyciąć z nich stwardniałą część.

Jak zrobić aromatyczną surówkę z pomidorów?

Na smak tej surówki największy wpływ ma jakość i aromat samych pomidorów. Jednak nie bez znaczenia są też dodatki. Do niedawna dorzucałam jedynie posiekaną cebulę, a potem całość skrapiałam olejem i oprószałam solą oraz pieprzem. Gdy jednak spróbowałam surówki z pomidorów mojej bratowej, zaczęłam robić ją tak, jak ona. Różnica polegała na dorzuceniu posiekanej natki pietruszki oraz użyciu oliwy zamiast oleju. Dzięki tym składnikom surówka nabrała świeżości i pełnego smaku.

Przepis: Aromatyczna surówka z pomidorów

Surówka z pomidorów, cebuli i natki pietruszki

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
100 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średniej wielkości pomidory, np. malinowe
  • 1/4 cebuli czerwonej
  • natka pietruszki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie warzywPomidory umyj, pokój w plasterki, półplasterki, cząstki lub dużą kostkę. Cebulę obierz, pokrój w piórka lub półtalarki. Natkę opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Wykańczanie surówkiRozdrobnione składniki umieść w salaterce. Polej oliwą z oliwek, delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Do jakich dań pasuje surówka z pomidorów?

Surówka z pomidorów jest soczysta i orzeźwiająca. Doskonale pasuje do dań tradycyjnych i lekkich, sezonowych. Można więc ją podać do: kotletów schabowych, mielonych, mięs duszonych, grillowanych, ryb smażonych i pieczonych. Sprawdzi się też, jako dodatek do potraw jarskich, np. zapiekanek warzywnych, dań serwowanych z kopytkami, makaronem, kaszą.

Czytaj też:
Surówka jak z baru „u Chińczyka”? Zrobisz ją z 3 prostych składników w 20 minut
Czytaj też:
Ta surówka z ogórków zachwyca smakiem. Sekret to dwa wyraziste dodatki