Niby mizeria, ale nie będziesz mógł się od niej oderwać. Na moim stole króluje od 2 lat

Niby mizeria, ale nie będziesz mógł się od niej oderwać. Na moim stole króluje od 2 lat

Dodano: 
Mizeria
Mizeria Źródło: Shutterstock / Veronika Idiyat
Mizeria to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu, który pasuje do wielu dań. Od dwóch lat przygotowuję ją jednak inaczej niż dawniej. Dzięki temu jest pełna smaku i zawsze znika do ostatniej łyżki.

Lato to doskonały czas na podanie mizerii do obiadu. Pojawiają się bowiem ogórki gruntowe, które odznaczają się niezwykłą chrupkością i niepowtarzalnym smakiem. Przyrządzam je jednak nieco inaczej niż tradycyjną mizerię. Dzięki temu ten dodatek oszałamia smakiem. Musicie go spróbować.

Czy trzeba obierać ogórki na mizerię?

To, czy ogórki przeznaczone na mizerię się obiera czy nie, zależy od naszych upodobań i samych ogórków. Ja zwykle je obieram, bo wtedy całość jest delikatna i chrupiąca. Jeśli jednak sięgacie po ogórki sałatkowe z delikatną, cienką skórką, możecie pominąć ten etap. Ogórki wystarczy tylko dokładnie umyć i wytrzeć, a potem pokroić w cieniutkie talarki.

Jak zrobić mizerię pełną smaku?

Moja mizeria różni się od klasycznej dodatkami. Po pierwsze nie dokładam do niej śmietany, tylko jogurt naturalny, dzięki czemu jest mniej kaloryczna. Poza tym doprawiam ogórki nieco inaczej, niż tradycyjnie. Sięgam bowiem po czosnek, sok z cytryny, miętę i oliwę z oliwek. Naprawdę nie można powiedzieć, że jest to surówka o neutralnym smaku.

Przepis: Aromatyczna mizeria

Mizeria z wyrazistymi dodatkami

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Grecka
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
55 w każdej porcji

Składniki

  • 4-5 ogórków gruntowych lub 2 nieduże sałatkowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ogórkówOgórki dokładnie umyj, jeśli mają cienką skórkę nie musisz ich obierać. Pokrój je w cienkie plasterki. Oprósz solą, odstaw na 10 minut, by lekko zmiękły. Odsącz nadmiar płynu.
  2. Doprawianie mizeriiCzosnek obierz, przepuść przez praskę. Wymieszaj go z jogurtem, sokiem z cytryny, oliwą i posiekaną miętą. Sosem polej ogórki, wymieszaj, dopraw do smaku.

Do czego podać mizerię?

Mizeria to prosta, orzeźwiająca surówka, która pasuje do wielu dań obiadowych. Najczęściej zestawiam ją z daniami mięsnymi, np. z kotletami mielonymi, schabowymi czy z duszonym mięsem. Dobrze też jednak będzie pasować do pieczonego kurczaka, szaszłyków czy kiełbasy z grilla. Będzie też stanowić wyborny dodatek do placków ziemniaczanych albo ziemniaków z jajkiem sadzonym.

Czytaj też:
Surówka jak z baru „u Chińczyka”? Zrobisz ją z 3 prostych składników w 20 minut
Czytaj też:
Każdy pyta o przepis na tę surówkę z pomidorów. Sekretem są aromatyczne listki z ogródka