Kofty to nie tylko mielone szaszłyki i podłużne kotleciki. Mogą mieć kształt kuleczek, a obok mięsa zawierać zdrowe warzywa. Przyrządzam je z wieprzowiny z popularną kiszonką. Zamiast ciężkiej mieszanki przypraw biorę tylko niezbędne dodatki, z którymi danie smakuje obłędnie.
Jak zrobić kofty wieprzowe z kapustą kiszoną?
Do przygotowania tych kulek biorę zwykle mielony antrykot, łopatkę lub mostek wieprzowy. Łączę go z posiekaną kiszoną kapustą i cebulą, a doprawiam solą, pieprzem i kminkiem. Ten składnik podkręca smak i ułatwia trawienie potrawy, ale nie każdy go lubi, więc nie jest obowiązkowy.
Spoiwem w masie są jajka, całość wiąże też tarta bułka. Jeśli tylko mam w domu japońską wersję o nazwie panko, chętnie używam właśnie jej. Jest delikatniejsza i bardziej chrupiąca po usmażeniu niż zwykła, przez co moje mielone kotleciki stają się wyjątkowo apetyczne.
Panko rozdrabniam najwyżej przez kilka sekund w młynku do kawy albo malakserze, by zmniejszyć jego pokaźne okruchy. Dosypuję je do masy, a także panieruję kofty po obtoczeniu w mące i zanurzeniu w jajku. Smażę je krótko i po pięciu minutach od wyjęcia z oleju są już gotowe do jedzenia.
Przepis: Kofty wieprzowe z kapustą kiszoną
Pyszne mięsno-warzywne kulki w chrupiącej panierce.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 32
- Liczba kalorii
- 69 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg mielonej wieprzowiny
- 400 g kiszonej kapusty
- 1 mała cebula
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki tartej bułki panko
- 1 łyżeczka całego lub mielonego kminku (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Mieszanie masyOdciśnij kapustę i posiekaj jak najdrobniej, podobnie jak cebulę. Rozkłóć 2 jajka, dodaj mięso, kapustę, cebulę, sól, pieprz i kminek, jeśli go używasz. Dosyp około 1/2 szklanki tartej bułki lub więcej do uzyskania zwartej masy. Uformuj z niej kulki o średnicy 2-3 centymetry.
- SmażenieRozgrzej w głębokim rondlu 5-centymetrową warstwę oleju. Obtaczaj kulki w mące, maczaj w pozostałym jajku, panieruj w reszcie tartej bułki i kładź na olej po około 10 kulek naraz. Smaż przez 2-4 minuty, w razie konieczności obracając je w połowie tego czasu. Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej na papierowe ręczniki, by odsączyć tłuszcz.
Kofty wieprzowe z kapustą kiszoną – wskazówki
Do masy na kofty dokładam surowe dodatki, bo wybieram dobrze ukiszoną, miękką kapustę oraz cebulę cukrową. W innym przypadku warzywa najpierw podsmażam.
Mielone z tego przepisu można piec. Wystarczy im około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Kulek nie pokrywam wtedy mąką i jajkiem, tylko samym panko. Układam je na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia, spryskuję olejem i piekę, aż będą rumiane.
Danie można przygotować w wersji wegańskiej, używając roślinnego mielonego. Masę przygotowuje się dokładnie tak samo; niczym nie różni się też smażenie kotlecików.
Czytaj też:
Mięsne kulki zapiekam w piekarniku i podaję na prostym placku. Cała rodzina się tym zajadaCzytaj też:
Takie mielone robiła moja babcia. Jeden dodatek sprawiał, że zawsze zachwycały smakiem
