Każdy pyta o przepis na tę surówkę z pomidorów. Sekretem są aromatyczne listki z ogródka

Każdy pyta o przepis na tę surówkę z pomidorów. Sekretem są aromatyczne listki z ogródka

Dodano: 
Pomidory z miętą
Pomidory z miętą Źródło: Shutterstock / EsHanPhot
Wystarczy jeden dodatek, aby smak pomidorów zachwycił świeżością. To pyszna surówka do obiadu, której zawsze robię więcej.

W wakacje surówki z pomidorów jemy prawie codziennie. Bo czy może być latem coś lepszego niż soczyste, mięsiste i dojrzałe pomidory? Ponieważ pomidory jemy często, to lubię eksperymentować z dodatkami: raz jest to patent babci, czyli śmietana i cebulka, innym razem dorzucam czosnek, a dziś proponuję wyjątkowo smaczne połączenie, czyli pomidory z miętą. W sezonie doniczki z miętą mam zawsze na balkonie, ale jeśli nie masz własnej mięty, bez trudu kupisz doniczkę z tym popularnym ziołem w marketach. Pęczki świeżej mięty można też często kupić w dobrych warzywniakach lub na lokalnych bazarkach.

Jak zrobić surówkę z pomidorów z miętą?

Pomidory z miętą można zrobić na kilka sposobów. W przepisie poniżej podaję składniki na dressing z jogurtem i taką opcję bardzo polecam. Od razu rada: miętę można posiekać, jak w przepisie, ale można też zmiksować wszystkie składniki. Jogurt można również zastąpić śmietaną (ta wersja jest delikatniejsza w smaku).

Można też zrobić wersję bez jogurtu. Wówczas weź więcej oliwy (ok. 4 łyżek) i dodaj do niej pozostałe składniki (miętę, ocet, przyprawy). W tej wersji również można miętę posiekać lub zmiksować całość.

Polecam też własne eksperymenty smakowe: do tego dressingu świetnie pasuje też dodatek czosnku, czasem dokładam również pietruszkę. Jeśli lubisz delikatniejsze smaki, możesz do dressingu dodać odrobinę płynnego miodu lub cukier puder. Do samej surówki można też dodać cebulę.

Przepis: Surówka z pomidorów

Pomidory z dodatkiem mięty.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
91 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pomidory
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 gałązka mięty
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie dressinguListki mięty drobno posiekaj. Wymieszaj razem jogurt, miętę, ocet, oliwę, dopraw solą i pieprzem.
  2. Robienie surówkiPomidory pokrój i wymieszaj z dressingiem.

Do czego pasuje surówka z pomidorów?

Pomidory z miętą pasują do wielu obiadów. U mnie w domu jemy je najczęściej w bardzo klasycznych połączeniach: ziemniaki, mięso surówka i w wersji wegetariańskiej z jajkiem sadzonym czy smażonymi w panierce warzywami, np. cukinią.

Jeśli taka surówka z ostanie z obiadu (a zwykle specjalnie robię więcej), dorzucam do niej pokruszoną fetę i mamy gotową, lekką i zdrową kolację.

Czytaj też:
Natnij piersi kurczaka i włóż 3 składniki. Tylko 15 minut pracy i gotowe do piekarnika
Czytaj też:
Pieczarki napełniam aromatycznym farszem i zapiekam. Pyszna przekąska w pół godziny