Smażę plasterki i zalewam tą masą. Pokochasz ten szybki obiad rodem z Hiszpanii

Smażę plasterki i zalewam tą masą. Pokochasz ten szybki obiad rodem z Hiszpanii

Dodano: 
Hiszpański omlet z ziemniakami
Hiszpański omlet z ziemniakami Źródło: Shutterstock / Ivanb.photo
Szukasz pomysłu na szybki, smaczny i pożywny posiłek? Hiszpański omlet z ziemniakami to idealna propozycja na obiad. Przepis jest prosty, a smak nieziemski.

Omlet z ziemniakami (tortilla de patatas) to jedno z bardzo popularnych dań kuchni hiszpańskiej. Moja rodzina przepada za smakiem tej prostej i zarazem bardzo sycącej potrawy, którą można przygotować z różnymi dodatkami.

Jak zrobić hiszpański omlet z ziemniakami?

Tortilla de patatas (nazywana też tortillą hiszpańską) to bardzo proste danie, którego przygotowanie rozpoczynam od pokrojenia ziemniaków w niezbyt grube plastry (7-8 mm), a następnie podsmażam warzywa na oliwie z oliwek i oprószam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Do hiszpańskiego omletu najlepsze są ziemniaki ogólnoużytkowe typu kulinarnego B, które nie są ani zbyt wilgotne, ani bardzo mączyste. Niemal miękkie ziemniaki zalewam masą jajeczną i smażę, aż jajka się zetną. Idealna konsystencja dania to kwestia gustu – omlet z ziemniakami może być zarówno kremowy, jak i mocno wysmażony (podsmażony od spodu i lekko ścięty z wierzchu omlet można dopiec w piekarniku). Wskazówka: do przepisu możesz użyć nie tylko surowych ziemniaków, ale także ziemniaków ugotowanych, które wystarczy krótko obsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie, żeby zyskały chrupiącą skórkę.

Przepis: Hiszpański omlet z ziemniakami

To łagodne, ale bardzo aromatyczne danie, świetne smakuje na ciepło i zimno. Sprawdza się jako śniadanie, lunch lub przekąska, zwłaszcza w wersji pokrojonej na trójkąty.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Hiszpańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
483 w każdej porcji

Składniki

  • 6 średnich ziemniaków
  • 8 dużych jajek
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie ziemniakówZiemniaki obierz, umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w plasterki lub półplasterki. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Ułóż ziemniaki na gorącym tłuszczu i smaż z obu stron, aż będą niemal miękkie. Podsmażone ziemniaki oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: potrawę możesz również doprawić ulubionymi ziołami i innymi przyprawami np. mieloną papryką, oregano, tymiankiem lub rozmarynem.
  2. Dodanie masy jajecznejJajka wbij do miski i roztrzep rózgą kuchenną lub widelcem. Jeżeli chcesz, żeby omlet wyszedł bardzo puszysty, to możesz ubić jajka mikserem. Zalej ziemniaki masą jajeczną i smaż na średnim ogniu, aż wierzch omletu zacznie się ścinać. Przewróć hiszpański omlet na drugą stronę lub dopiecz w piekarniku. Hiszpański omlet z ziemniakami podaję na ciepło z dodatkiem np. sałatki z pomidorków koktajlowych oraz na zimno z pieczywem i sosem czosnkowym lub ketchupem.

Przed podaniem wierzch potrawy możesz posypać szczypiorkiem lub cebulką dymką oraz startym na tarce żółtym serem np. parmezanem.

Hiszpański omlet z ziemniakami – jeden przepis, wiele możliwości

Omlet z ziemniakami jest przedmiotem ożywionej dyskusji hiszpańskich kucharzy. Od wieków trwa spór o dodatek cebuli, sposób przygotowania ziemniaków oraz konsystencję, jednak jedno jest pewne – danie to smakuje obłędnie w każdej wersji i doskonale sprawdza się jako pożywne śniadanie, szybki i tani obiad oraz kolacja.

Ciekawostka: w Hiszpanii tortilla de patatas często podawana jest jako kanapka – kawałki ciepłego lub zimnego omletu wkładane są pomiędzy kromki pieczywa.

Przepis na hiszpański omlet z ziemniakami można bez problemu dopasować do indywidualnych preferencji oraz dostępności składników, które akurat wymagają zużycia. Oliwa z oliwek, ziemniaki i jajka to niezbędne składniki przepisu podstawowego, który możesz wzbogacić, dodając pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę, posiekany czosnek, kolorowe papryki, pomidory, szpinak, kiełbasę, boczek, starty na tarce. Dodatki mogą zostać wcześniej podsmażone razem z ziemniakami lub wymieszane z jajkami.

Czytaj też:
Ziemniaki książęce zachwycają smakiem i prostotą. To wszystko przez pożywną zalewę
Czytaj też:
Tak podane ziemniaki z patelni robią u mnie za cały obiad. Spróbuj, a pokochasz ich smak