Gdy nie mam wiele czasu na przygotowanie pożywnego obiadu lub obiadokolacji, to sięgam po dwa proste składniki – ziemniaki i boczek. Po 30 minutach podaję pożywną potrawę, która w ekspresowym tempie znika z talerzy!
Jakie ziemniaki i boczek są najlepsze do smażenia?
Odpowiednią konsystencję podczas gotowania i smażenia zachowują ziemniaki o wysokiej zawartości wody i niskiej zawartości skrobi (typ kulinarny A i B). Ziemniaki mączyste, o wysokiej zawartości skrobi (typ kulinarny C), szybko się rozgotowują i rozpadają na małe kawałki. Na patelni możesz przygotować zarówno młode, jak i zeszłoroczne ziemniaki.
Jako dodatek do ziemniaków doskonale sprawdzi się boczek surowy wędzony, parzony oraz pieczony i gotowany. Idealnym wyborem będzie również bekon. Boczek nie powinien być bardzo tłusty – im więcej mięsa, tym lepiej.
Jak zrobić ziemniaki z patelni?
Do potrawy wybieram niewielkie ziemniaki, które gotuję niemal do miękkości, odcedzam i kroję w grube plastry. W międzyczasie kroję i podsmażam boczek, a następnie zdejmuję go z patelni łyżką cedzakową i kładę na wytopionym tłuszczu ziemniaki. Gdy warzywa obsmażą się z obu stron i dojdą, dorzucam podsmażony boczek i doprawiam danie.
Przepis: Ziemniaki z boczkiem z patelni
To proste danie zachwyca smakiem i aromatem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 449 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 200 g boczku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie i krojenie ziemniakówZiemniaki ugotuj niemal do miękkości w osolonym wrzątku, odcedź i pozostaw na sitku lub durszlaku, żeby lekko przestygły, a następnie pokrój w grube plastry.
- Smażenie boczkuPokrój boczek w niewielką kostkę lub paseczki i smaż na suchej patelni, aż się przyrumieni. Podsmażony boczek przełóż łyżką cedzakową na talerz (możesz odsączyć go z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku). Wskazówka: jeżeli boczek jest bardzo chudy, to dodaj na patelnię nieco oleju do smażenia lub klarowanego masła.
- Smażenie ziemniakówNa tłuszczu po smażeniu boczku ułóż ziemniaki i obsmaż je z obu stron. Gdy ziemniaki się przyrumienią, dodaj boczek i smaż razem przez 3-4 minuty.
Jak podawać ziemniaki z patelni?
Ziemniaki z patelni podaję od razu po przygotowaniu. Smak potrawy możesz podbić, posypując gorące danie posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem, koperkiem, cebulką dymką, majerankiem, oregano lub tymiankiem. Ziemniaki z patelni świetnie smakują również podawane z pokrojonym w grube plasterki białym serem, posypane startym na tarce żółtym serem lub podsmażoną cebulką oraz serwowane z dodatkiem sosu czosnkowego.
Dodatki do ziemniaków z patelni
Do potrawy możesz dodać różne składniki, dzięki którym stanie się jeszcze bardziej pożywna np.:
- podsmażoną kiełbasę lub szynkę (zamiast boczku lub jako dodatek do dania),
- pokrojonego w krążki pora,
- resztki pieczeni z wczorajszego obiadu,
- gotowanego kurczaka, wołowinę lub żeberka z rosołu/wywaru na zupę,
- okrojoną w dużą kostkę paprykę lub posiekaną papryczkę chili,
- zblanszowane różyczki brokułu lub kalafiora.
Czytaj też:
Biorę ziemniaki, mąkę i śmietanę. Tak robię genialne naleśniki bez mleka i jajekCzytaj też:
Letnia surówka pełna chrupiących warzyw. Idealna do obiadu i jako sałatka na grilla