Młode ziemniaki różnią się znacząco od tych jesiennych. Mają delikatny smak i zawierają stosunkowo niedużo skrobi. To sprawia, że są przyjemnie wilgotne. Idealnie nadają się do gotowania i pieczenia. Dziś zapraszam was na ziemniaki książęce, które nie bez powodu mają taką nazwę. Smakują iście po królewsku, a to wszystko dzięki prostej zalewie.
W jakiej zalewie można zapiekać ziemniaki?
Ziemniaki przeznaczone do zapiekania można pokryć różnymi zalewami. Chyba najpopularniejsza jest śmietanowa z dodatkiem sera i przypraw. Jednak można też przygotować zalewę z jajek i śmietanki lub mleka, a także z jogurtu naturalnego i ziół. Dobrze też sprawdzi się bulion z aromatycznymi dodatkami oraz serek ziarnisty z przyprawami.
Jak zrobić ziemniaki w pożywnej zalewie?
Ziemniaki książęce zapiekam w zalewie z serka ziarnistego i aromatycznych dodatków. Są nimi czosnek, gałka muszkatołowa i koperek. Do masy dodaję też jajko i trochę startego sera. Dzięki temu, po upieczeniu masa jest zwarta, kremowa, a ziemniaki miękkie i pełne smaku. Do pieczenia można przeznaczyć całe, drobne ziemniaki albo większe, pokrojone w talarki lub w łódeczki. Rozdrobnione szybciej się upieką.
Przepis: Ziemniaki książęce
Ziemniaki pieczone w zalewie z serka wiejskiego
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- ok. 800 g małych, młodych ziemniaków
- 200 g serka wiejskiego
- 1 jajko
- 2-3 ząbki czosnku
- 50 g startego sera, np. parmezanu
- gałka muszkatołowa
- koperek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówZiemniaki obierz, opłucz, osusz. Większe pokrój w talarki lub w łódeczki. Serek wiejski wymieszaj z jajkiem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, posiekanym koperkiem i startym serem. Masę dopraw gałką, solą i pieprzem.
- Zapiekanie ziemniakówZiemniaki umieść w naczyniu do zapiekania. Zalej je przygotowaną masą. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż będą miękkie, a wierzch się zarumieni.
Jak podać zapiekane ziemniaki?
Zapiekane ziemniaki można podać jako danie główne, np. z surówką i jajkiem sadzonym albo z grillowanymi warzywami. Będą też stanowiły smaczny dodatek do pieczonych mięs, np. karkówki, drobiu, ryb czy gotowanych albo grillowanych warzyw.
Czytaj też:
Te młode ziemniaki piekę z trzema dodatkami. Za każdym razem znikają ze stołu w migCzytaj też:
Myślałem, że znam smak młodych ziemniaków. Teściowa pokazała mi prosty trik, który zmienia wszystko