Zupę jarzynową gotuję, jak moja babcia. Dorzucam do niej pyszny, sycący dodatek

Zupę jarzynową gotuję, jak moja babcia. Dorzucam do niej pyszny, sycący dodatek

Dodano: 
Zupa jarzynowa
Zupa jarzynowa Źródło: Shutterstock / Sea Wave
Latem do kanonu moich zup dołącza jarzynowa. Wszyscy ją kochają, bo jest lekka i pełna smaku. Wzorem mojej babci dorzucam do niej pyszny dodatek. Dzięki niemu ta zupa doskonale też syci.

Zupę jarzynową można gotować przez cały rok. Jednak ta z letnich warzyw jest niepowtarzalna i delikatna. By podnieść nieco jej wartość odżywczą moja babcia zawsze dorzucała sycący dodatek. Ja też tak robię, bo zupa z tymi domowymi kluseczkami to prawdziwy rarytas. Cała moja rodzina ją pokochała.

Z jakich warzyw ugotować zupę jarzynową?

Zupa jarzynowa jest lekka i pełna smaku, bo bazuje na różnorodnych warzywach. Zwykle są to: marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, por i cebula. Można też jednak dorzucić do niej sezonowe warzywa typu: kalafior, fasolka szparagowa, młoda kapusta czy papryka.

Jak zrobić zupę jarzynową z kluseczkami?

Latem zupę jarzynową gotuję na klasycznych, młodych warzywach. Dorzucam też do niej trochę żółtej papryki, która dodaje potrawie apetycznego wyglądu. Choć moja jarzynowa zawiera ziemniaki, to te młode są bardzo delikatne. Dlatego pod koniec gotowania dodaję do zupy kluski zacierki. Wprowadzają do potrawy nową strukturę i zwiększają jej pożywność.

Przepis: Zupa jarzynowa z zacierkami

Delikatna, lekka zupa z dodatkiem sycących zacierek

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
235 w każdej porcji

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 pora
  • 4 ziemniaki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 łyżka masła
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz
  • koperek

Na zacierki:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie warzywWarzywa oczyść, pokrój w kostkę lub plasterki. W garnku rozpuść masło, wrzuć warzywa korzeniowe, ziemniaki i por. Przesmaż je, by nieco zmiękły.
  2. Gotowanie zupyWarzywa zalej ok. 1 l gorącej wody. Dodaj listek laurowy, trochę soli i pieprzu. Gotuj 5 minut. Po tym czasie dodaj pokrojoną w paski paprykę i gotuj całość jeszcze 10 minut.
  3. Dodawanie klusekZ mąki, szczypty soli i jajka przygotuj dość twarde ciasto. Odrywaj z niego małe porcje, tworząc w ten sposób nieregularne kluski. Wrzuć je do zupy, gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku, posyp posiekaną zieleniną.

Czy zabielać zupę jarzynową?

Zupę jarzynową można zabielić, jednak nie jest to konieczne. Z jednej strony dodatek ten podnosi smak i pożywność zupy oraz zmienia nieco jej wygląd. Z drugiej strony, dla niektórych osób, zabielana zupa jest zbyt ciężkostrawna.

Jeśli jednak chcecie, pod koniec gotowania możecie dodać do jarzynowej 2-3 łyżki śmietany, jogurtu naturalnego lub mleczka kokosowego. By śmietana się nie zwarzyła, wcześniej zahartujcie ją przez wymieszanie z chochlą gorącej zupy. Zupy po dodaniu śmietany nie należy już gotować, można jedynie podgrzać.

Czytaj też:
Tak wykorzystuję resztki rosołu. Ten szybki obiad z kurczakiem znika z talerzy w kilka minut
Czytaj też:
Zupa na rosole z klopsikami robi za cały obiad. Gotowa w 30 minut i smakuje jak marzenie. Spróbuj