Nie wiesz, jak wykorzystać resztki rosołu lub bulionu oraz ugotowane mięso? Mam dla ciebie przepyszną propozycję na jednogarnkowy, pełnowartościowy obiad, który syci jak dwa dania. Przygotowanie składników i gotowanie potrawy zajmuje około 25 minut, a zachwytom nie ma końca.
Jak zrobić zupę z kurczakiem i zielonymi warzywami?
Wywar i mięsną wkładkę już masz, a warzywa przygotujesz w kilka minut. Do garnka z gorącym rosołem dorzucam zielony groszek mrożony, różyczki brokułu, pokrojoną w paseczki zieloną część pora (opcjonalnie) oraz suchy makaron (zwykły lub pełnoziarnisty), a następnie cierpliwie czekam, aż warzywa i makaron zmiękną (wystarczy 10 minut, żeby warzywa i makaron były ugotowane al dente). Gotową zupę zabielam odrobiną śmietany/ jogurtu naturalnego, ale możesz pominąć ten krok.
Do garnka możesz również dorzucić inne warzywa np. pokrojoną w kostkę cukinię, fasolkę szparagową, paprykę (niekoniecznie zieloną), brukselkę, liście szpinaku, selera naciowego oraz różyczki kalafiora.
Przepis: Zupa z kurczakiem i zielonymi warzywami
Pyszna i sycąca zupa, która wystarcza za dwa dania.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 439 w każdej porcji
Składniki
- 2 litry rosołu
- 400 g kurczaka z rosołu
- 1 średni brokuł
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 15 cm kawałek zielonej części pora
- 150 g suchego makaronu świderki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywBrokuł umyj i podziel na małe różyczki. Pora umyj i pokrój w krążki lub paseczki.
- GotowanieDoprowadź rosół do wrzenia. Dodaj warzywa, zioła i makaron. Gotuj do miękkości składników.
- Dodanie mięsaDorzuć do garnka rozdrobnione mięso i ponownie doprowadź zupę do wrzenia.
- ZabielanieWymieszaj śmietanę z niewielką ilością zupy, dodaj do garnka i zagotuj.
Zupę z kurczakiem i zielonymi warzywami możesz posypać przed podaniem ulubioną zieleniną np. koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Jakie zupy można ugotować na rosole?
Aromatyczny rosół to doskonała baza różnych zup. Klasyką jest oczywiście pomidorowa na rosole, która w wielu domach stanowi obowiązkowy element poniedziałkowego menu. Ja wykorzystuję rosół oraz mięso z wywaru do przygotowania nie tylko zupy pomidorowej, ale także m.in. zupy z kurczakiem i zielonymi warzywami, na którą przepis znajdziesz poniżej.
Inne zupy, które można ugotować na rosole to np.:
- kapuśniak,
- krupnik,
- zupa jarzynowa
- barszcz czerwony czysty i zabielany,
- żurek i barszcz biały,
- zupa szczawiowa.
Rosół i mięso możesz wykorzystać również do przygotowania potrawek, np. kurczaka po meksykańsku, potrawki z groszkiem i marchewką, potrawki z pieczarkami lub brokułami i fasolką szparagową oraz sosów (np. sosu chrzanowego i koperkowego).
Czytaj też:
Zupa na rosole z klopsikami robi za cały obiad. Gotowa w 30 minut i smakuje jak marzenie. SpróbujCzytaj też:
Genialna zupa z młodej kapusty i warzyw. Smaczna, lekka i nie trzeba jej długo gotować