Tradycyjny rosół jest pyszny, ale często nie wiadomo, co zrobić z warzywami oraz mięsem z wywaru. Przerabiam gotowanego kurczaka na puszyste, aromatyczne pulpeciki oraz wykorzystuję ugotowane warzywa do przygotowania pożywnej, lekkostrawnej zupy.
Jak zrobić rosół z klopsikami?
Aromatyczny rosół, delikatne drobiowe klopsiki oraz porcja warzyw to pełnowartościowe, zdrowe połączenie, które z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Gotowanie zupy zajmuje nie więcej niż 30 minut, a jej smak zachwyca.
Do rosołu z klopsikami dorzucam marchew, pora i korzeń pietruszki oraz ugotowane osobno ziemniaki. Do zupy najlepsze są ziemniaki o niskiej zawartości skrobi (typ kulinarny A i B), które nie rozpadają się w czasie gotowania i późniejszego podgrzewania gotowej potrawy.
Samo przygotowanie rosołu z klopsikami to bułka z masłem! Wystarczy oddzielić mięso kurczaka od kości, przepuścić przez maszynkę razem z namoczoną kajzerką, cebulą i czosnkiem, dodać jajko oraz przyprawy i uformować niewielkie kulki. Mięso jest już ugotowane, więc wystarczy dodać klopsiki do garnka z gorącą zupą i gotować przez kilka minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Przepis: Rosół z klopsikami
To pyszne i pożywne danie może robić za cały obiad.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 509 w każdej porcji
Składniki
- 1000 ml rosołu
- 3 marchewki z rosołu
- 2 korzenie pietruszki z rosołu
- 1 por z rosołu
- 1 mały liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
Na pulpety:
- 800 g kurczaka z rosołu
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 3 duże ziemniaki
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywMarchew, pietruszkę i pora pokrój w kostkę (jeżeli nie masz warzyw z rosołu, to ugotuj świeże warzywa). Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Ugotowane ziemniaki odcedź i pozostaw na sitku lub durszlaku, żeby odciekły i odparowały.
- Przygotowanie klopsikówOddzielone od kości mięso zmiel razem z namoczoną w wodzie lub mleku oraz odciśniętą kajzerką, cebulą i czosnkiem. Dodaj jajko oraz oregano i wyrób masę mięsną. Gotową masę na klopsiki dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, uformuj małe kulki i wstaw je na kilka minut do lodówki.
- Gotowanie zupyPodgrzej rosół i dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ugotowane warzywa oraz klopsiki. Gotuj 15 minut na małym ogniu. Gotową zupę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz posyp posiekaną natką pietruszki.
Opcjonalne dodatki do rosołu z klopsikami
Smak drobiowych klopsików możesz wzbogacić, dodając różne zioła i przyprawy np. słodką, ostrą i wędzoną paprykę, tymianek, rozmaryn, bazylię, płatki chili, starty na tarce korzeń imbiru, lubczyk oraz gotową mieszankę przypraw do mięsa drobiowego.
Do rosołu możesz dorzucić więcej warzyw. Idealnie nadają się np.: kolorowe papryki, papryczka chili, cukinia, cebulka szalotka, cebulka dymka, fasolka szparagowa, różyczki brokułu lub kalafiora oraz brukselka. Miękkie warzywa nie wymagają osobnego gotowania. Pokrojone w niewielkie kawałki będą gotowe po 10 minutach gotowania w rosole.
Ziemniaki możesz zastąpić makaronem, ryżem lub ulubioną kaszą, a także delikatnymi kluskami kładzionymi lub lanymi.
Czytaj też:
Genialna zupa z młodej kapusty i warzyw. Smaczna, lekka i nie trzeba jej długo gotowaćCzytaj też:
Ta zupa kalafiorowa jak u babci to mój letni rytuał. Zrób ją w 25 minut i wróć do smaków dzieciństwa