Piersi to jedna z najpopularniejszych części kurczaka: są chude, nie mają kości i wiele osób je lubi. Sztuką jest jednak przyrządzić je tak, aby były aromatyczne i pozostały soczyste. Nasz przepis jest bardzo prosty: to mięso pieczone razem z pieczarkami i kawałkami papryki. Można powiedzieć śmiało, że ten obiad robi się sam, bo większość pracy robi piekarnik.
Jak zrobić kurczaka z pieczarkami i papryką?
Patent jest prosty: mięso natarte przyprawami idzie na spód, a na wierzch pieczarki i papryka. Piersi z kurczaka warto ponacinać. Pieczarki podczas pieczenia puszczą sok i całe danie będzie pełne aromatu i smaku. Rada: zamiast filetów z piersi kurczaka możesz wykorzystać również filety z udek, ale w ten sposób możesz upiec też całe udka czy np. pałki z kurczaka.
Do mięsa dajemy proste przyprawy: aromatyczny tymianek, pieprz ziołowy i sól. Ale jeśli chcesz, możesz dodać inne kompozycje przyprawowe. Np. paprykę ostrą i słodką, czosnek i curry, albo zioła prowansalskie.
Mięso w początkowej fazie można piec pod przykryciem, jednak co najmniej 15 minut przed końcem pieczenia warto je odkryć, aby pieczarki ładnie się zrumieniły.
Przepis: Kurczak pieczony z pieczarkami
Pomysł na mięso do obiadu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 334 w każdej porcji
Składniki
- 4 filety z piersi kurczaka
- 400 g pieczarek
- 2 papryki czerwone
- 2 łyżki tymianku
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól
- 4 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMięso ponacinaj (patrz zdjęcie) i natrzyj przyprawami. Pieczarki i paprykę pokrój na kawałki.
- PieczenieKurczaki przełóż do naczynia żaroodpornego (może być wyłożone folią), wysyp na mięso pieczarki i paprykę, skrop wszystko obficie oliwą. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Z czym podawać kurczaka z pieczarkami?
Mięso do obiadu przygotowane w piekarniku z aromatycznymi dodatkami można podać na wiele sposobów. Pasują tu zarówno ziemniaki gotowane, jak i pieczone. Można do nich zaserwować również ryż czy kaszę (można je polać odrobiną sosu, który powstanie podczas pieczenia mięsa). Danie zawiera warzywo, ale warto do niego podać również surówkę. Może to być najprostsza surówka z kapusty pekińskiej czy zwykła mizeria. Ja często sięgam po przepis na kolorową surówkę z kapusty pekińskiej.
Czytaj też:
Sycący posiłek z jednego garnka. Łączę kilka produktów i rodzina się zajadaCzytaj też:
Pokrój szynkę i dodaj makaron. Genialny pomysł na szybką kolację na ciepło