Ta ekspresowa surówka do obiadu pierwsza znika z talerzy. Jej podstawą jest tanie warzywo

Ta ekspresowa surówka do obiadu pierwsza znika z talerzy. Jej podstawą jest tanie warzywo

Dodano: 
Surówka z kapustą pekińską
Surówka z kapustą pekińską Źródło: Shutterstock / konrad100
Surówka to bardzo zdrowa i smaczna część obiadu. Najlepiej, gdy jest lekka i kolorowa, bo wtedy zjada się ją z wielką przyjemnością. Taką właśnie surówkę przygotowuję z taniego warzywa i kilku dodatków. Wychodzi przepyszna.

Bardzo lubię surówki z kapusty. Nie tylko ze względu na ich uniwersalność i smak, ale też dlatego, że robi się je łatwo i szybko. Wolę bowiem poszatkować kapustę, niż zetrzeć marchewkę. Kroi się ją raz-dwa i po chwili mam całą salaterkę surówki. Ostatnio ja i moja rodzina polubiliśmy kapustę pekińską. Jest bowiem delikatna, chrupiąca i doskonale komponuje się z wieloma dodatkami.

Jakie dodatki pasują do kapusty pekińskiej?

Kapusta pekińska to warzywo o dość łagodnym, neutralnym smaku. Z tego powodu dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Można ją więc zestawić z: kukurydzą z puszki, pomidorem, świeżym ogórkiem, papryką, marchewką, natką pietruszki czy koperkiem. Warto połączyć ją jednocześnie z kilkoma dodatkami, dzięki czemu powstanie bardzo kolorowy, apetyczny efekt.

Jak zrobić kolorową surówkę z kapusty pekińskiej?

Przygotowując surówkę z kapusty pekińskiej, dodaję do niej kolorowe warzywa, które właśnie mam pod ręką. My jesteśmy akurat wielbicielami pomidorów, ogórków i papryki, dlatego to właśnie te warzywa zwykle dorzucam do poszatkowanej kapusty. Efekt jest smaczny, chrupiący i soczysty.

Przepis: Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem ogórka, papryki i pomidora

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała główka kapusty pekińskiej
  • pół strąka papryki czerwonej
  • pół strąka papryki zielonej
  • pół ogórka sałatkowego
  • 1 pomidor
  • szczypiorek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywKapustę oczyść, poszatkuj. Papryki, ogórek i pomidor umyj, pokrój w kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Warzywa umieść w salaterce, wymieszaj.
  2. Doprawianie surówkiSurówkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, sosem polej surówkę, wymieszaj.

Wskazówka: Sos do surówki z kapusty pekińskiej można też przygotować mieszając olej z majonezem. Dzięki temu surówka będzie miała więcej smaku.

Do czego podać surówkę z kapusty pekińskiej?

Surówka z kapusty pekińskiej ma dość uniwersalne zastosowanie. Doskonale bowiem harmonizuje z daniami o łagodnym smaku, jak i tymi nieco ostrzejszymi. Świetnie będzie komponować się np. z kotletami, potrawami z mięsa pieczonego i duszonego, a także z drobiem i rybami. Doda też smaku zapiekankom i potrawkom, również tym jarskim.

Czytaj też:
Do ekspresowej surówki z kiszonej kapusty dodaję zaskakujący składnik. Cała rodzina się zajada
Czytaj też:
Siekam kapustę i łączę z tanim warzywem. W prosty sposób robię najpopularniejszą w świecie surówkę