Makaron z szynką to danie, które zrobisz w kwadrans. My polecamy je jako kolację na ciepło lub późny obiad: jest idealne, kiedy wracasz późno do domu, jesteś głodny, zmęczony i nie masz ochoty na długie stanie przy garnkach.
Jak zrobić makaron z szynką na ciepło?
Cały patent na to danie polega na tym, aby przesmażyć szynkę z cebulą i czosnkiem, dodać śmietanę, makaron i żółty ser, który dodatkowo podkręci smak sosu. Możesz tu wykorzystać kawałki szynki, ale też innych wędlin, np. polędwicy czy boczku. Ważne, aby wędlinę krótko przesmażyć: chodzi o to, aby oddała jak najwięcej smaku i aromatu.
Do dania można wykorzystać dowolny makaron, zrówno jeśli chodzi o jego kształt, jak i rodzaj. Może to być makaron pszenny, pełnoziarnisty czy bezglutenowy: pełna dowolność. Możesz wykorzystać świderki, kokardki czy penne, ale też spaghetti. Weź to, co akurat masz pod ręką.
Przy tego typu daniach, dobrze jest działać równolegle: kiedy wstawisz makaron do gotowania, zacznij robić sos z szynki i śmietany. Wówczas całe danie będzie gotowe po kwadransie.
Przepis: Makaron z szynką
Szybkie danie z makaronem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 1036 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu
- 300 g szynki
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 g śmietany 18%
- 100 g tartego, żółtego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMakaron ugotuj w osolonej wodzie. Szynkę pokrój na mniejsze kawałki, cebulę i czosnek posiekaj.
- Robienie daniaNa oliwie zeszklij cebulę, dodaj czosnek i szynkę. Smaż chwilę wszystko razem, dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Możesz podlać sos odrobiną wody z makaronu. Kiedy makaron będzie gotowy, odcedź i wrzuć do sosu. Dodaj tarty ser i wymieszaj wszystko.
Gotowe danie możesz posypać posiekaną drobno natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Inne pomysły na makaron z szynką
Makaron z szynką to prosta kolacja na ciepło, a sam przepis możesz modyfikować w zależności od tego, co akurat masz w lodówce. Śmiało dorzuć na patelnię warzywa z puszki, np. groszek lub fasolkę. Wykorzystaj do dania także powiędnięte warzywa, które już niekoniecznie nadają się na surówki, np. seler naciowy czy kolorową paprykę.
Danie można przygotować również w wersji bezmięsnej. Szynkę zastąp wówczas pieczarkami lub tuńczykiem z puszki.
Czytaj też:
Potrzebuję trzech produktów, żeby zrobić prostą przekąskę. Zawsze ktoś chce dokładkęCzytaj też:
Z tuńczyka z puszki i kilku składników robię rewelacyjną sałatkę. Jest jak znalazł na przekąskę