Pokrój szynkę i dodaj makaron. Genialny pomysł na szybką kolację na ciepło

Pokrój szynkę i dodaj makaron. Genialny pomysł na szybką kolację na ciepło

Dodano: 
Krojenie szynki
Krojenie szynki Źródło: Shutterstock / Zapylaiev Kostiantyn
Makaron z szynką to proste i sycące danie, które można podać na kolację lub obiad. Sprawdzi się zawsze, kiedy w lodówce pustki, bo można do niego wykorzystać też ścinki wędlin i sera.

Makaron z szynką to danie, które zrobisz w kwadrans. My polecamy je jako kolację na ciepło lub późny obiad: jest idealne, kiedy wracasz późno do domu, jesteś głodny, zmęczony i nie masz ochoty na długie stanie przy garnkach.

Jak zrobić makaron z szynką na ciepło?

Cały patent na to danie polega na tym, aby przesmażyć szynkę z cebulą i czosnkiem, dodać śmietanę, makaron i żółty ser, który dodatkowo podkręci smak sosu. Możesz tu wykorzystać kawałki szynki, ale też innych wędlin, np. polędwicy czy boczku. Ważne, aby wędlinę krótko przesmażyć: chodzi o to, aby oddała jak najwięcej smaku i aromatu.

Do dania można wykorzystać dowolny makaron, zrówno jeśli chodzi o jego kształt, jak i rodzaj. Może to być makaron pszenny, pełnoziarnisty czy bezglutenowy: pełna dowolność. Możesz wykorzystać świderki, kokardki czy penne, ale też spaghetti. Weź to, co akurat masz pod ręką.

Przy tego typu daniach, dobrze jest działać równolegle: kiedy wstawisz makaron do gotowania, zacznij robić sos z szynki i śmietany. Wówczas całe danie będzie gotowe po kwadransie.

Przepis: Makaron z szynką

Szybkie danie z makaronem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
1036 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu
  • 300 g szynki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g śmietany 18%
  • 100 g tartego, żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMakaron ugotuj w osolonej wodzie. Szynkę pokrój na mniejsze kawałki, cebulę i czosnek posiekaj.
  2. Robienie daniaNa oliwie zeszklij cebulę, dodaj czosnek i szynkę. Smaż chwilę wszystko razem, dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Możesz podlać sos odrobiną wody z makaronu. Kiedy makaron będzie gotowy, odcedź i wrzuć do sosu. Dodaj tarty ser i wymieszaj wszystko.

Gotowe danie możesz posypać posiekaną drobno natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Inne pomysły na makaron z szynką

Makaron z szynką to prosta kolacja na ciepło, a sam przepis możesz modyfikować w zależności od tego, co akurat masz w lodówce. Śmiało dorzuć na patelnię warzywa z puszki, np. groszek lub fasolkę. Wykorzystaj do dania także powiędnięte warzywa, które już niekoniecznie nadają się na surówki, np. seler naciowy czy kolorową paprykę.

Danie można przygotować również w wersji bezmięsnej. Szynkę zastąp wówczas pieczarkami lub tuńczykiem z puszki.

Czytaj też:
Potrzebuję trzech produktów, żeby zrobić prostą przekąskę. Zawsze ktoś chce dokładkę
Czytaj też:
Z tuńczyka z puszki i kilku składników robię rewelacyjną sałatkę. Jest jak znalazł na przekąskę