Surówka Colesław została rozsławioina w Polsce przez sieć amerykańskich restauracji. Jej popularność wynika z faktu, że robi się ją z prostych warzyw, a jest smaczna i pasuje do wielu potraw. Ja jeszcze postanowiłam wzbogacić ją jednym dodatkiem, dzięki czemu nabrała ciekawszej struktury, smaku i koloru.
Czy Colesław to surówka czy sałatka?
Colesław często nazywany jest sałatką, co jednak nie oddaje do końca jego walorów. Co by nie mówić, ten dodatek do obiadu robiony jest z surowych warzyw, więc o wiele bardziej adekwatną nazwą dla niego jest surówka. Z tej też racji dodatek ten jest wartościowy, bo zawiera dużo witamin. A poza wszystkim zachwyca smakiem i soczystością.
Jak odmienić smak surówki Colesław?
Klasyczną surówkę Colesław robi się z białej, szatkowanej kapusty. Zazwyczaj dodaje się do niej marchewkę, często też cebulę. Sosem łączącym warzywa jest majonez, który warto wymieszać z innymi dodatkami. Ja postanowiłam nieco poeksperymentować z klasyką i dorzuciłam jeszcze dwa warzywa: świeży ogórek i kukurydzę z puszki. Surówka zyskała na smaku, chrupkości i atrakcyjnym wyglądzie. Jest naprawdę smaczna, bo całość dobrze się ze sobą komponuje.
Przepis: Colesław z ogórkiem i kukurydzą
Chrupiąca, orzeźwiająca surówka Colesław z dodatkiem świeżego ogórka i kukurydzy z puszki
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 160 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 małej główki białej kapusty
- 1 marchewka
- 1/2 cebulki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 ogórka sałatkowego
- natka pietruszki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówKapustę oczyść, dość drobno poszatkuj. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na średnich oczkach. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy. Ogórek umyj, pokrój w kostkę. Natkę opłucz, posiekaj.
- Łączenie składnikówRozdrobnione składniki umieść w misce, wymieszaj. Dodaj sos z jogurtu i majonezu, wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Do czego pasuje surówka Colesław?
Surówka Colesław jest soczysta i pełna smaku. Z tej racji pasuje do wielu dań obiadowych. Można ją podać do mięs pieczonych i smażonych, a także do potraw z drobiu i ryb. Podniesie także smak potraw duszonych i zapiekanych.
Czytaj też:
Prażę ziarenka i dorzucam do kapusty pekińskiej. Ten patent na surówkę podpatrzyłam w osiedlowym barzeCzytaj też:
Chrupiącą surówkę robię ekspresowo z dwóch zdrowych warzyw. Jest idealna do obiadu