Klasyczną surówkę wzbogacam prostymi dodatkami. Wydają się być do niej wprost stworzone

Klasyczną surówkę wzbogacam prostymi dodatkami. Wydają się być do niej wprost stworzone

Dodano: 
Surówka Colesław z kukurydzą
Surówka Colesław z kukurydzą Źródło: Shutterstock / Nataliya Arzamasova
Choć klasyczne potrawy są smaczne, nic nie stoi na przeszkodzie, by wprowadzić do nich małe zmiany. Być może, tak jak moja surówka, staną się jeszcze lepsze. Oto mój pomysł na nową wersję słynnej surówki Colesław.

Surówka Colesław została rozsławioina w Polsce przez sieć amerykańskich restauracji. Jej popularność wynika z faktu, że robi się ją z prostych warzyw, a jest smaczna i pasuje do wielu potraw. Ja jeszcze postanowiłam wzbogacić ją jednym dodatkiem, dzięki czemu nabrała ciekawszej struktury, smaku i koloru.

Czy Colesław to surówka czy sałatka?

Colesław często nazywany jest sałatką, co jednak nie oddaje do końca jego walorów. Co by nie mówić, ten dodatek do obiadu robiony jest z surowych warzyw, więc o wiele bardziej adekwatną nazwą dla niego jest surówka. Z tej też racji dodatek ten jest wartościowy, bo zawiera dużo witamin. A poza wszystkim zachwyca smakiem i soczystością.

Jak odmienić smak surówki Colesław?

Klasyczną surówkę Colesław robi się z białej, szatkowanej kapusty. Zazwyczaj dodaje się do niej marchewkę, często też cebulę. Sosem łączącym warzywa jest majonez, który warto wymieszać z innymi dodatkami. Ja postanowiłam nieco poeksperymentować z klasyką i dorzuciłam jeszcze dwa warzywa: świeży ogórek i kukurydzę z puszki. Surówka zyskała na smaku, chrupkości i atrakcyjnym wyglądzie. Jest naprawdę smaczna, bo całość dobrze się ze sobą komponuje.

Przepis: Colesław z ogórkiem i kukurydzą

Chrupiąca, orzeźwiająca surówka Colesław z dodatkiem świeżego ogórka i kukurydzy z puszki

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebulki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówKapustę oczyść, dość drobno poszatkuj. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na średnich oczkach. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy. Ogórek umyj, pokrój w kostkę. Natkę opłucz, posiekaj.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione składniki umieść w misce, wymieszaj. Dodaj sos z jogurtu i majonezu, wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Do czego pasuje surówka Colesław?

Surówka Colesław jest soczysta i pełna smaku. Z tej racji pasuje do wielu dań obiadowych. Można ją podać do mięs pieczonych i smażonych, a także do potraw z drobiu i ryb. Podniesie także smak potraw duszonych i zapiekanych.

Czytaj też:
Prażę ziarenka i dorzucam do kapusty pekińskiej. Ten patent na surówkę podpatrzyłam w osiedlowym barze
Czytaj też:
Chrupiącą surówkę robię ekspresowo z dwóch zdrowych warzyw. Jest idealna do obiadu