Prażę ziarenka i dorzucam do kapusty pekińskiej. Ten patent na surówkę podpatrzyłam w osiedlowym barze

Prażę ziarenka i dorzucam do kapusty pekińskiej. Ten patent na surówkę podpatrzyłam w osiedlowym barze

Dodano: 
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej Źródło: Shutterstock / sweet marshmallow
Uwielbiam surówki do obiadu z kapusty pekińskiej, bo są smaczne, lekkie i można je zrobić na wiele sposobów. Ostatnio często wykorzystuję pomysł, który zobaczyłam w lokalnym barze.

Warzywa powinny być nieodłącznym elementem zdrowych posiłków, dlatego każdy pomysł na nową surówkę do obiadu jest dla mnie na wagę złota. Lubię też zamawiać surówki w barze z obiadami, który jest na moim osiedlu. Kucharz, który tam pracuje, jest mistrzem surówek i często jego pomysły wykorzystuję potem we własnej kuchni. Tak jest z tą prostą surówką z kapusty pekińskiej. Kiedy jej pierwszy raz spróbowałam, byłam zachwycona. To genialne połączenie pekinki, chrupiących ziarenek słonecznika i aromatycznego koperku.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej ze słonecznikiem?

Siła tej surówki tkwi w jej prostocie, a całość przygotujesz w mniej niż kwadrans, bo to tylko posiekanie kapusty i uprażenie ziaren słonecznika. Nie pomijaj tej czynności: prażenie na suchej patelni wydobywa cały smak ziaren i sprawia, że są idealnie chrupiące. Ważne jest, aby ich nie przypalić: kiedy zaczną się lekko rumienić, zdejmij je z patelni.

Do surówki dodaj też koperek. Możesz go drobniutko posiekać, ale można też fantazyjnie porwać gałązki (patrz zdjęcie), co wygląda bardzo efektownie na talerzu. Zwieńczeniem całości jest doprawienie sałatki oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Niczego więcej nie potrzeba.

Rada: podobną surówkę możesz zrobić również na bazie zwykłej białej kapusty. Wówczas jednak dobrze jest, aby doprawiona kapusta chwilę postała, dzięki czemu skruszeje.

Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej

Pyszna surówka z dodatkiem koperku i pestek słonecznika.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
364 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 100 g nasion słonecznika
  • 1/2 pęczka koperku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKapustę pekińską drobno poszatkuj, słonecznik upraż na suchej patelni. Koperek posiekaj lub porwij.
  2. Robienie surówkiKapustę skrop oliwą i sokiem z cytryny, dopraw sola i pieprzem, dobrze wymieszaj. Dodaj koperek i ziarna słonecznika.

Do czego podawać surówkę z kapusty pekińskiej?

Surówka z tego przepisu do uniwersalna surówka do obiadu. Pasuje zarówno do klasycznych obiadów z ziemniakami i mięsem (np. do kotletów mielonych, kotletów schabowych czy pieczonych udek z kurczaka), jak i dań z ryżem, makaronem czy kaszami. Surówkę można też serwować do wytrawnych pierogów oraz krokietów.

Czytaj też:
Najlepsze placki robię z dwóch warzyw. Są chrupiące, pełne smaku i szybko znikają z talerzy
Czytaj też:
Soczyste pierożki z mięsem. Farszu nie smażę, a ciasto rozpływa się w ustach. Efekt zaskakuje