Jeśli szukasz pomysłów na surówki do obiadu, przychodzimy z prostą i pyszną propozycją. To surówka z kapusty pekińskiej i papryki. Jest kolorowa, chrupiąca i zdrowa, a przy tym świetnie smakuje i można ją serwować z wieloma daniami. Jeśli zrobisz jej więcej, wieczorem w łatwy sposób możesz zamienić ją w lekką sałatkę na kolację, ale o tym niżej.
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i papryki?
Przygotowanie surówki jest banalnie proste: wystarczy pokroić warzywa i doprawić. Jeśli lubisz, kiedy wszystko jest idealne, możesz pokroić paprykę w równe kostki lub estetyczne paseczki, jednak dla smaku surówki nie ma to znaczenia, dlatego można pokroić paprykę jakkolwiek.
W przepisie podajemy czerwoną paprykę, która doskonale kontrastuje kolorystycznie z jasnozieloną kapustą pekińską, jeśli jednak chcesz jeszcze więcej kolorów, weź różne papryki: np. czerwoną i żółtą lub czerwoną i zieloną.
Rada: nasza surówka to warzywa z najprostszym dressingiem, czyli jedynie skropione oliwą i sokiem z cytryny. Będą tu jednak pasowały też inne sosy sałatkowe, nie tylko na bazie oliwy, ale też jogurtowe czy majonezowe.
Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
Chrupiąca surówka do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 153 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała kapusta pekińska
- 2 papryki czerwone
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywKapustę poszatkuj, paprykę pokrój na małe kawałki (może być kostka lub paski).
- Doprawianie surówkiWarzywa skrop oliwą i sokiem z cytryny, dopraw sola i pieprzem. Wymieszaj. Opcjonalnie możesz również doprawić surówkę niewielką ilością cukru.
Gotowa surówka pasuje do wielu obiadów. Sprawdzi się do dań mięsnych serwowanych z ziemniakami, kaszami czy ryżem, ale też dań rybnych czy wegetariańskich.
Jak wykorzystać surówkę, która została z obiadu?
Surówkę z kapusty pekińskiej i papryki łatwo można zamienić w lekką sałatkę. Dodaj do niej np. kawałki mozzarelli lub pokruszony ser feta i posyp całość chrupiącym dodatkiem: grzankami zrumienionymi na maśle lub oliwie, orzechami czy nasionami uprażonymi na suchej patelni. Do surówki można też dodać ugotowany makaron, aby zrobić sycącą sałatkę makaronową. W tej wersji można do niej dorzucić także tuńczyka lub wędzonego kurczaka. Sałatkę można doprawić majonezem.
Czytaj też:
Znasz ten patent na pulpety z ziemniakami? Gdy go wypróbowałem, żałowałem, że tak późnoCzytaj też:
Pokrój rzodkiewkę i wrzuć na patelnię. Warzywa w tej odsłonie to prawdziwy hit do obiadu