Kotlety to nuda? Zrób soczyste mięso zapiekane pod pierzynką. To szybki obiad na medal

Kotlety to nuda? Zrób soczyste mięso zapiekane pod pierzynką. To szybki obiad na medal

Dodano: 
Kotlety zapiekane pod pierzynką
Kotlety zapiekane pod pierzynką Źródło: Shutterstock / Licvin
Masz dość panierowanych kotletów i szukasz pomysłu, który naprawdę coś zmieni? Mięso spod serowo-majonezowej pierzynki jest soczyste, aromatyczne i nie wymaga stania przy patelni, bo wystarczy piekarnik.

Przygotowując kotlety na obiad, zdałem sobie sprawę, że moje przepisy stały się monotonne. Standardowa panierka z bułki tartej, panko lub płatków kukurydzianych, duszone z cebulką lub w sosie własnym – wszystko było zbyt przewidywalne. Zmieniło się to, gdy w jednej z książek odkryłem nowy pomysł: kotlety pod pierzynką z sera i majonezu. Szczególnie drugi składnik przykuł moją uwagę, ponieważ używałem go raczej jako dodatek, a nie jako podstawę zapiekania.

Jak zrobić karkówkę zapiekaną pod pierzynką z sera i majonezu?

Do tego dania wybrałem karkówkę, ale przepis doskonale sprawdzi się również z kurczakiem, schabem lub mięsem mielonym uformowanym w płaskie kotlety. W takim przypadku pamiętaj o odpowiednim dopasowaniu czasu pieczenia. Możesz także wzbogacić danie na kilka sposobów – dodaj do przypraw ostrą paprykę, aby podkręcić smak, albo połóż pod serem kilka plasterków pieczarek, które świetnie komponują się z pieczonymi mięsami. Wskazówka: jeśli masz czas, zamarynuj mięso w mleku z przyprawami na kilka godzin przed pieczeniem. W przypadku mięsa mielonego warto wymieszać je dokładnie z przyprawami i pozostawić w lodówce, aby mięso dobrze przesiąkło ich aromatem.

Przepis: Karkówka zapiekana pod pierzynką

Plastry karkówki pieczone pod serem i majonezem. Soczyste mięso idealne na obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
712 w każdej porcji

Składniki

  • 4 kawałki karkówki, każdy około 200g
  • 150 g żółtego sera
  • 4 łyżki majonezu
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsa do pieczeniaPlastry mięsa dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz przy pomocy papierowego ręcznika. Następnie delikatnie rozbij je tłuczkiem z obu stron, po czym oprósz solą oraz pieprzem. Ułóż na posmarowanej olejem blasze. Na wierzchu każdego kawałka mięsa równomiernie rozprowadź starty na grubych oczkach ser, a całość pokryj warstwą majonezu.
  2. PieczeniePiekarnik nagrzej do 190°C, ustawiając opcję pieczenia góra-dół z termoobiegiem. Piecz przez 30–35 minut. Na ostatnie 3 minuty przełącz tryb na grill, aby uzyskać apetycznie zarumienioną powierzchnię.

Z czym podać karkówkę zapiekaną pod pierzynką?

Gdy karkówka się piecze, przystępuję do przygotowania dodatków. Pomysłów na serwowanie tego dania jest wiele. Polecam m.in. takie dodatki:

  • Ziemniaki – purée dla delikatności, pieczone dla chrupkości, lub tradycyjne gotowane jako klasyczny wybór.
  • Ryż – idealny, jeśli chcesz postawić na lekkie i neutralne uzupełnienie dania.
  • Sałatka – świeże warzywa, np. miks sałat, pomidory i ogórek z lekko kwaśnym winegretem, nadadzą daniu świeżości.
  • Warzywa gotowane na parze – marchewka, brokuły, kalafior lub fasolka szparagowa – zdrowe i kolorowe dodatki to idealne urozmaicenie.
  • Marynowane warzywa – ogórki, papryka lub grzyby konserwowe.

Ziemniaki i ryż, w połączeniu z pozostałymi dodatkami, stworzą kompletne i sycące drugie danie obiadowe. W przypadku ziemniaków warto wykorzystać te ugotowane dzień wcześniej, ponieważ ich dłuższe przechowywanie po gotowaniu obniża indeks glikemiczny – co szczególnie docenią osoby zmagające się z problemami wysokiego poziomu cukru we krwi. Zobacz też, jak zrobić pieczone ziemniaki Hasselback, które świetnie sprawdzą się na niedzielny lub świąteczny obiad.

Czytaj też:
Karkówkę i dwa tanie warzywa włóż do naczynia. Ten obiad z piekarnika robi się sam
Czytaj też:
Do kiszonej kapusty dokładam dwa składniki. To ciepłe danie bez mięsa smakuje u mnie każdemu