Uwielbiamy smak duszonej kapusty kiszonej, którą przygotowuję nie tylko z mięsnymi, ale także jarskimi dodatkami. Kwaśna kiszonka doskonale współgra z delikatną białą fasolą i słodkimi pomidorami z puszki, którymi poza sezonem zastępuję świeże pomidory. Dopełnieniem smaków i aromatów w daniu są suszone zioła, które dodatkowo ułatwiają trawienie fasoli.
Dlaczego warto sięgnąć po kapustę z fasolą i pomidorami?
Kapusta z fasolą i pomidorami to pełnowartościowe, pożywne i samodzielne danie lub smaczny dodatek do obiadu. Możesz podawać ją z pieczywem, a także ziemniakami oraz mięsem. Świetnie współgra ze smakiem kotletów schabowych, mielonych, duszonych i pieczonych żeberek, pieczeni ze schabu, karkówki i szynki, a także zrazów.
Przepis podstawowy możesz dopasować do indywidualnych preferencji, podbijając delikatny, słodko-kwaśny smak potrawy ostrymi przyprawami np. świeżą papryczką chili lub płatkami chili, a także raz-dwa zamienić wegetariańską potrawę w danie z mięsnymi dodatkami np. podsmażonym mięsem mielonym, boczkiem, kiełbasą lub szynką.
Wskazówka: kapusta z fasolą i pomidorami zyskuje na smaku, gdy jest kilka razy podgrzewana, więc warto przygotować dużą porcję na 2-3 dni. Danie nadaje się do pasteryzacji oraz mrożenia i jest jak znalazł, gdy nie mam czasu na gotowanie domowego posiłku.
Jak zrobić kapustę z fasolą i pomidorami?
Przygotowanie potrawy rozpoczynam dzień wcześniej od namoczenia fasoli w ciepłej wodzie, dzięki czemu szybciej się gotuję. Kapustę kiszoną odciskam z soku (sok zostawiam, bo czasami przydaje się do dosmaczenia gotowej potrawy), a następnie siekam, podsmażam z czosnkiem i cebulą, zalewam warzywnym bulionem i gotuję z dodatkiem aromatycznych przypraw. W osobnym garnku gotuję niemal do miękkości fasolę. Możesz również użyć białej i czerwonej fasoli z puszki lub słoika, co pozwoli znacznie skrócić czas przygotowania potrawy. Na koniec dokładam pomidory, krótko gotuję, żeby zmiękły i wszystkie smaki się przegryzły.
Wskazówka: danie z poniższego przepisu możesz również przygotować z młodej kapusty, kapusty białej, kapusty włoskiej i kapusty pekińskiej.
Przepis: Kapusta z fasolą i pomidorami
To proste jednogarnkowe danie ma bogaty i głęboki smak.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 348 w każdej porcji
Składniki
- 600 g kiszonej kapusty
- 200 g suchej fasoli Piękny Jaś
- 1 i 1/2 szklanki pomidorów krojonych
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- 4 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1 owoc jałowca
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Moczenie i gotowanie fasoliFasolę przepłucz na sitku, umieść w dużej misce i zalej ciepłą wodą. Przykryj miskę pokrywką i pozostaw fasolę w temperaturze pokojowej na noc. Wskazówka: jeżeli fasola szybko wchłonie płyn, to dolej więcej wody. Namoczoną fasolę odcedź, przepłucz zimną wodą i umieść w garnku. Zalej fasolę wodą, dodaj 2 listki laurowe i 2 ziela angielskie. Gotuj na małym ogniu do miękkości. Ugotowaną fasolę odsącz z wody na sitku lub durszlaku.
- Przygotowanie kapusty, cebuli i czosnkuKapustę odciśnij z soku (jeżeli jest bardzo kwaśna, to możesz dodatkowo przepłukać ją w zimnej wodzie) oraz posiekaj. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. W garnku, w którym będziesz gotować kapustę, rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając, a następnie dodaj kapustę kiszoną. Smaż składniki, od czasu do czasu mieszając, aż kapusta się zeszkli.
- Dodanie bulionuZalej podsmażoną z cebulą i czosnkiem kapustę bulionem. Dodaj pozostałe liście laurowe i ziele angielskie, słodką paprykę oraz owoc jałowca. Gotuj na niedużym ogniu, pod przykryciem, do miękkości kapusty.
- Dodanie fasoli i pomidorówDodaj do kapusty fasolę i pomidory. Wymieszaj składniki i gotuj bez przykrycia, na średnim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotową potrawę dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wyłącz grzanie, dodaj rozkruszony w dłoniach majeranek, wymieszaj, przykryj garnek pokrywką i pozostaw na 10 minut, żeby zioło uwolniło aromat.
Kapustę z fasolą i pomidorami podaję posypaną posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
Czytaj też:
Obłędnie pyszna i szybka. Ta zapiekanka z 5 składników to złotoCzytaj też:
Lepsza niż kapuśniak. Ta zupa z kapustą i soczewicą smakuje obłędnie i syci na długo