Jak zrobić ziemniaki Hasselback? To pieczone ziemniaki, którym nikt się nie oprze.
  • Katarzyna ŚwierczyńskaAutor:Katarzyna Świerczyńska

Jak zrobić ziemniaki Hasselback? To pieczone ziemniaki, którym nikt się nie oprze.

Dodano: 
Ziemniaki Hasselback
Ziemniaki Hasselback Źródło: Shutterstock / Ivan Danik
Ziemniaki Hasselback wymyślił sztokholmski kucharz, a danie przez dziesięciolecia stało się wręcz kultowe. Podpowiadamy, jak przyrządzić idealne ponacinane ziemniaki.

Ziemniaki Hasselback to pomysł Leifa Elissona, ucznia kulinarnej szkoły, która funkcjonowała kiedyś przy słynnej sztokholmskiej restauracji (istniejącej do dziś) Hasselbacken. Charakterystycznie ponacinane, pieczone ziemniaki pierwszy raz podano w 1953 roku, a danie od razu zachwyciło restauracyjnych gości. Dziś jest znane nie tylko bywalcom restauracji Hasselbacken, która oczywiście ma je w swoim menu. Ponacinane ziemniaki serwują restauracje na całym świecie, ale ziemniaki Hasselback chętnie robią też domowi kucharze.

Jak zrobić ziemniaki Hasselback?

Do przyrządzenia dania najlepiej wybrać odmiany ziemniaków przeznaczone do pieczenia (są oznaczone w marketach), które mają cieniutką skórkę. Takich ziemniaków nie trzeba obierać, wystarczy je dobrze wyszorować. Kluczem jest odpowiednie ponacinanie ziemniaków.

Jak ponacinać ziemniaki Hasselback? We wszystkim chodzi o to, aby nie przeciąć ziemniaków do końca. Pomóc w tym mogą proste patenty: z łyżką stołową albo z pałeczkami do jedzenia. Patent z łyżką polega na tym, aby ułożyć ziemniaka na łyżce i nacinać tak, aby nóż zatrzymywał się na krawędziach sztućca. Podobnie działa sposób z pałeczkami – ziemniaka układa się pomiędzy dwoma patyczkami i nacina, a nóż zatrzymuje się na pałeczkach.

Przepis: Ziemniaki Hasselback

Szwedzki sposób na pieczone ziemniaki. Kultowe ziemniaki Hasselback to danie rodem ze sztokholmskiej restauracji.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
szwedzka
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 kg średnich ziemniaków
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki dobrze wyszoruj. Każdy ziemniak ponacinaj, uważając, aby nie przeciąć go do końca. Czosnek rozgnieć i wymieszaj z 2 łyżkami oleju.
  2. Pieczenie ziemniakówRozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ułóż ziemniaki na blaszce. Każdy wysmaruj olejem, posyp solą i pieprzem. Ułóż między ziemniakami gałązki rozmarynu. Po 20 minutach pieczenia posmaruj ziemniaki olejem z czosnkiem i piecz jeszcze ok. 30-40 minut.

Jak podawać ziemniaki Hasselback?

Ziemniaki Hasselback mogą być pysznym daniem samym w sobie. Świetnie pasują do nich lekkie sosy na bazie jogurtu (np. czosnkowy lub śmietankowy) czy twarożek ze szczypiorkiem i śmietaną. Wersja pieczenia ziemniaków z czosnkiem i rozmarynem jest tylko jedną z możliwości: podczas pieczenia można użyć także masła, które znakomicie podbije smak ziemniaków oraz innych ziół czy przypraw. Ponacinane upieczone ziemniaki są także dobrym dodatkiem do innych potraw – mięsnych, warzywnych czy rybnych. Ze względu na efektowny wygląd doskonale sprawdzą się na przyjęciach.

Czytaj też:
Robię babkę ziemniaczaną dla całej rodziny. To mój przepis na tani i pożywny obiad
Czytaj też:
Sos idealny do jajek, szparagów i innych warzyw. Sos holenderski robię w dwóch wersjach