Chrupiące ziemniaki, soczyste plastry karkówki i aromatyczna cebula zapewniają wyjątkowe doznania smakowe. Danie idealnie sprawdzi się jako codzienny oraz odświętny obiad dla rodziny i gości.
Jaką karkówkę wybrać do pieczenia?
Do pieczenia wybieram ładną, niezbyt grubą karkówkę o umiarkowanej zawartości tłuszczu. Polecam kupić mięso na stoisku mięsnym lub u rzeźnika. Sprzedawana na tackach wieprzowina często wychodzi twarda, gumowata i bez smaku, bo jest niskiej jakości. Zwróć uwagę, czy karczek nie ma nieprzyjemnego zapachu – świeże mięso pachnie bardzo delikatnie, jest poprzerastane jasnym tłuszczem i nie ma lepkiego nalotu.
Jak zrobić karkówkę pieczoną z ziemniakami i cebulą?
Karkówka pieczona z ziemniakami i cebulą robi się niemal sama. Wystarczy jedynie pamiętać o wcześniejszym zamarynowaniu mięsa. Najlepiej, żeby lekko rozbite plastry karkówki marynowały się co najmniej 4 godziny. Dobrze jest pozostawić mięso w marynacie na dłużej (nawet na 24 godziny), co sprawi, że wyjdzie jeszcze bardziej aromatyczne i kruche.
Karkówkę marynuję w oliwie z oliwek, musztardzie oraz ziołach i przyprawach. Możesz użyć również innej marynaty, np. z sosem sojowym, miodem, whisky, piwem lub maślanką. Smak mięsa bardzo łatwo dopasować do indywidualnych preferencji. Z pieczonymi ziemniakami i cebulą świetnie komponuje się zarówno łagodna w smaku, jak i pikantna karkówka. Najlepsze zioła i przyprawy do mięsa wieprzowego to pieprz ziołowy, mielona papryka słodka, ostra i wędzona, oregano, rozmaryn, majeranek, czosnek, cząber oraz kminek. Jeżeli lubisz orientalne smaki, to polecam dodać do marynaty przyprawę curry.
Zamarynowaną karkówkę układam na blasze razem z pokrojonymi w ćwiartki ziemniakami oraz pokrojoną w krążki żółtą cebulą, którą możesz zastąpić cebulą białą lub czerwoną.
Przepis: Karkówka pieczona z ziemniakami i cebulą
Pyszne jednogarnkowe danie z piekarnika.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 729 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 1 kg średnich ziemniaków
- 2 duże cebule
Na marynatę do mięsa:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
Do obtoczenia ziemniaków przed pieczeniem:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówKarkówkę pokrój w plastry i rozbij z obu stron tłuczkiem. Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w krążki. Czosnek do marynaty obierz i przeciśnij przez praskę.
- Marynowanie karkówkiWymieszaj oliwę, musztardę oraz zioła i przyprawy. Dodaj mięso i obtocz je z każdej strony w marynacie. Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
- Przyprawianie ziemniaków i cebuliWymieszaj oliwę z roztartym w dłoniach rozmarynem. Dodaj ziemniaki i cebulę, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz wymieszaj, potrząsając naczyniem.
- WykonanieBlachę do pieczenia wyłóż papierem. Dodaj ziemniaki z cebulą oraz mięso. Karkówkę oprósz z wierzchu solą i pieprzem.
- PieczenieNagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 45-50 minut lub do miękkości składników.
Karkówkę pieczoną z ziemniakami i cebulą podaję od razu po przygotowaniu.
Czytaj też:
Tanie mięso smaruję musztardą z dodatkami. To u mnie hit nie tylko na weekendowy obiadCzytaj też:
Wrzuć karkówkę i warzywa na patelnię. To szybkie danie jest tanie, a smakuje jak marzenie