Karkówkę i dwa tanie warzywa włóż do naczynia. Ten obiad z piekarnika robi się sam

Karkówkę i dwa tanie warzywa włóż do naczynia. Ten obiad z piekarnika robi się sam

Dodano: 
Karkówka pieczona z ziemniakami i cebulą
Karkówka pieczona z ziemniakami i cebulą Źródło: Shutterstock / Andrey Sayfutdinov
Karkówka pieczona z ziemniakami i cebulą to potrawa, która smakuje fenomenalnie, choć nie wymaga wiele pracy. Zapraszam po przepis na pyszne drugie danie z piekarnika. Zrób je, a wszyscy proszą o dokładkę

Chrupiące ziemniaki, soczyste plastry karkówki i aromatyczna cebula zapewniają wyjątkowe doznania smakowe. Danie idealnie sprawdzi się jako codzienny oraz odświętny obiad dla rodziny i gości.

Jaką karkówkę wybrać do pieczenia?

Do pieczenia wybieram ładną, niezbyt grubą karkówkę o umiarkowanej zawartości tłuszczu. Polecam kupić mięso na stoisku mięsnym lub u rzeźnika. Sprzedawana na tackach wieprzowina często wychodzi twarda, gumowata i bez smaku, bo jest niskiej jakości. Zwróć uwagę, czy karczek nie ma nieprzyjemnego zapachu – świeże mięso pachnie bardzo delikatnie, jest poprzerastane jasnym tłuszczem i nie ma lepkiego nalotu.

Jak zrobić karkówkę pieczoną z ziemniakami i cebulą?

Karkówka pieczona z ziemniakami i cebulą robi się niemal sama. Wystarczy jedynie pamiętać o wcześniejszym zamarynowaniu mięsa. Najlepiej, żeby lekko rozbite plastry karkówki marynowały się co najmniej 4 godziny. Dobrze jest pozostawić mięso w marynacie na dłużej (nawet na 24 godziny), co sprawi, że wyjdzie jeszcze bardziej aromatyczne i kruche.

Karkówkę marynuję w oliwie z oliwek, musztardzie oraz ziołach i przyprawach. Możesz użyć również innej marynaty, np. z sosem sojowym, miodem, whisky, piwem lub maślanką. Smak mięsa bardzo łatwo dopasować do indywidualnych preferencji. Z pieczonymi ziemniakami i cebulą świetnie komponuje się zarówno łagodna w smaku, jak i pikantna karkówka. Najlepsze zioła i przyprawy do mięsa wieprzowego to pieprz ziołowy, mielona papryka słodka, ostra i wędzona, oregano, rozmaryn, majeranek, czosnek, cząber oraz kminek. Jeżeli lubisz orientalne smaki, to polecam dodać do marynaty przyprawę curry.

Zamarynowaną karkówkę układam na blasze razem z pokrojonymi w ćwiartki ziemniakami oraz pokrojoną w krążki żółtą cebulą, którą możesz zastąpić cebulą białą lub czerwoną.

Przepis: Karkówka pieczona z ziemniakami i cebulą

Pyszne jednogarnkowe danie z piekarnika.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
729 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 1 kg średnich ziemniaków
  • 2 duże cebule

Na marynatę do mięsa:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku

Do obtoczenia ziemniaków przed pieczeniem:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówKarkówkę pokrój w plastry i rozbij z obu stron tłuczkiem. Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w krążki. Czosnek do marynaty obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. Marynowanie karkówkiWymieszaj oliwę, musztardę oraz zioła i przyprawy. Dodaj mięso i obtocz je z każdej strony w marynacie. Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
  3. Przyprawianie ziemniaków i cebuliWymieszaj oliwę z roztartym w dłoniach rozmarynem. Dodaj ziemniaki i cebulę, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz wymieszaj, potrząsając naczyniem.
  4. WykonanieBlachę do pieczenia wyłóż papierem. Dodaj ziemniaki z cebulą oraz mięso. Karkówkę oprósz z wierzchu solą i pieprzem.
  5. PieczenieNagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 45-50 minut lub do miękkości składników.

Karkówkę pieczoną z ziemniakami i cebulą podaję od razu po przygotowaniu.

Czytaj też:
Tanie mięso smaruję musztardą z dodatkami. To u mnie hit nie tylko na weekendowy obiad
Czytaj też:
Wrzuć karkówkę i warzywa na patelnię. To szybkie danie jest tanie, a smakuje jak marzenie