Do soczystej kapusty dodaj dwa zielone składniki. Ta surówka pasuje nie tylko do mięsnych dań

Do soczystej kapusty dodaj dwa zielone składniki. Ta surówka pasuje nie tylko do mięsnych dań

Dodano: 
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej Źródło: Shutterstock / larik_malasha
Uwielbiam soczyste surówki, bo podnoszą smak wielu dań. Chyba najprostszą i najtańszą można zrobić z kapusty pekińskiej. Wystarczy ją poszatkować i wzbogacić paroma dodatkami. Taką surówkę można podać do różnych dań obiadowych.

Surówka to bardzo ważna część obiadu. Stanowi bowiem doskonałe źródło błonnika, witamin i soli mineralnych. Poza tym doskonale ożywia i wzbogaca danie i dodaje mu apetycznego wyglądu. Lepiej więc z niej nie rezygnować, zwłaszcza że zwykle robi się ją 10-15 minut. Tyle czasu mniej więcej przyrządzam prostą surówkę z kapusty pekińskiej i dwóch dodatków.

Jakie są zalety kapusty pekińskiej?

Kapusta pekińska to warzywo soczyste, lekkostrawne i bardzo smaczne. Ponieważ jest niskokaloryczne, świetnie sprawdzi sie w dietach redukujących. Kapusta pekińska jest też bogata w składniki odżywcze. Zawiera sporo witaminy C, która wzmacnia odporność, witaminy K, która poprawia krzepliwość krwi, a także beta-karoten – silny przeciwutleniacz, dobrze wpływający także na skórę i wzrok. Warzywo to stanowi też doskonałe źródło błonnika, który wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. A ponieważ działa alkalizująco, pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i zielonych dodatków?

Surówkę z kapusty pekińskiej można zrobić na wiele sposobów, czyli z różnymi dodatkami. Tym razem pokażę wam przepis na surówkę z orzeźwiającym ogórkiem i sycącym groszkiem. Robi się ją prosto, a ma dość neutralny smak, który pasuje do wielu dań mięsnych, z drobiu, ryb oraz jarskich.

Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej z zielonymi dodatkami

Chrupiąca i orzeźwiająca surówka z kapusty pekińskiej, ogórka i groszku

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1/2 puszki groszku
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKapustę oczyść, opłucz, osusz, poszatkuj. Ogórek umyj, wytrzyj, pokrój w półplasterki lub w paski. Groszek odsącz z zalewy.
  2. Łączenie składnikówKapustę pekińską, ogórek i groszek umieść w salaterce, wymieszaj. Z oliwy z oliwek, musztardy, soku z cytryny i cukru przygotuj sos. Polej nim surówkę, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jakie dodatki pasują do kapusty pekińskiej?

Kapustę pekińską w surówkach można zestawić z różnymi dodatkami. Dobrze pasują do niej warzywa, np.: marchewka, kukurydza i groszek z puszki, pomidor, papryka, ogórek świeży i kiszony, a także owoce np.: jabłko, granat, ananas. Surówkę tę można też wzbogacić np. pestkami słonecznika, orzechami, migdałami.

Czytaj też:
Do tartej marchewki dodaję dwuskładnikowy sos. Ta prosta surówka to smak dzieciństwa
Czytaj też:
Poszatkuj kapustę pekińską i dorzuć garść chrupiących dodatków. Genialna surówka do obiadu