Do czerwonej kapusty dokładam dwa zdrowe warzywa. Ta surówka pięknie wygląda i świetnie smakuje

Do czerwonej kapusty dokładam dwa zdrowe warzywa. Ta surówka pięknie wygląda i świetnie smakuje

Dodano: 
Szatkowanie czerwonej kapusty
Szatkowanie czerwonej kapusty Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Surówka z czerwonej kapusty to obiadowy klasyk, ale przecież można ją zrobić na wiele sposobów. Ja lubię dorzucić do niej dwa warzywa o podobnym kolorze.

Czerwona kapusta to zawsze dobry pomysł. Jest zdrowa, niskokaloryczna i smaczna. Ostatnio dorzuciłam do niej dwa podobne kolorystycznie warzywa, a efekt okazał się wyjątkowo pyszny i zarazem efektowny. To rzodkiewka oraz czerwona cebula. Powstała chrupiąca, wyrazista w smaku purpurowa surówka. Jest idealna do obiadu

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty, rzodkiewek i cebuli?

Zrobienie takiej surówki jest bardzo proste: wystarczy poszatkować kapustę, pokroić cebulę i rzodkiewki, a potem wszystko doprawić prostym dressingiem na bazie oliwy soku z cytryny i odrobiny miodu. Surówkę robi się szybko, ale dobrze jest, uszykować ją co najmniej godzinę przed obiadem, aby dressing idealnie połączył się z warzywami.

Przepis: Surówka czerwonej kapusty

Chrupiąca surówka z dodatkiem rzodkiewki i cebuli.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
161 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała czerwona kapusta
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 duża czerwona cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKapustę poszatkuj, rzodkiewki pokrój w plasterki, cebulę w piórka. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem.
  2. Robienie surówkiWrzuć do miski wszystkie warzywa, dodaj dressing i dobrze wymieszaj.

Surówka doskonale pasuje do wielu obiadów, np. ziemniaków i mięsa, ale też klusek śląskich z sosami, czy dań z kaszą albo ryżem. U mnie w domu jedliśmy ją ostatnio do podsmażanych na patelni pierogów ruskich.

Inne pomysły na surówkę z czerwonej kapusty

Ta surówka daje duże pole do puszczania wodzy swojej kulinarnej fantazji. Przede wszystkim można dorzucić do niej inne czerwone i purpurowe dodatki, np. czerwoną cykorię, czerwoną sałatę rzymską czy botwinkę. Będzie tu pasować także granat: czerwone ziarenka dodadzą surówce soczystości.

Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przełamać kolor purpurowo-czerwony. Jeśli masz dostęp do rzodkiewki z dobrego źródła (najlepiej ekologicznej), do surówki wkrój też liście rzodkiewki. Do surówki będzie też pasować również inna zielenina, np. szczypiorek, kolendra czy natka pietruszki. Jeśli lubisz kontrasty kolorystyczne na talerzu, dorzuć do surówki puszkę kukurydzy albo pokrojoną w kostkę żółtą paprykę.

Czytaj też:
Kroję seler naciowy i dorzucam kilka prostych warzyw. Ta chrupiąca surówka to obiadowy hit
Czytaj też:
Do sałatki z buraczków dodałam składnik z puszki. Jej smak okazał się strzałem w dziesiątkę