Surówka z marchewki kojarzy się z delikatnym, słodkawym smakiem i sporą soczystością. Dużo wnosi do niej dodatek w postaci jabłka. Ja jednak nie sięgam po ten owoc, a surówka i tak wychodzi soczysta i pełna smaku. To zasługa nieoczywistego sosu, który do niej dodaję. A przygotowuję go z prostych, ogólnodostępnych składników.
Jak rozdrobnić marchewkę na surówkę?
Marchewkę na surówkę możecie rozdrobnić według swojego uznania. Mogę jednak podpowiedzieć, że ta starta na dużych oczkach tarki będzie chrupiąca, dość twarda, ale niezbyt soczysta. O wiele lepiej zetrzeć marchewkę na średnich oczkach, bo wtedy jest przyjemniejsza do jedzenia i wydobywa się z niej więcej soku. Nie idźmy jednak za ciosem i nie trzyjmy marchewki na surówkę na małych oczkach. Wyjdzie wtedy bezkształtna papka, którą trudno będzie nazwać surówką.
Jak zrobić surówkę z marchewki z wyrazistym sosem?
Przygotowanie tej surówki z marchewki jest niezwykle proste. Warzywo wystarczy obrać i zetrzeć na średnich oczkach tarki. Różnicę robi dopiero sos, którym polewa się marchewkę. Ponieważ zawiera musztardę i miód, dodaje surówce wyrazu i słodko-ostrego smaku. A ten, jak się okazuje, bardzo dobrze komponuje się ze słodkawym warzywem.
Przepis: Wyrazista surówka z marchewki
Surówka z marchewki z sosem z musztardy i miodu
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 80 w każdej porcji
Składniki
- 3 marchewki
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMarchewki obierz, zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Z musztardy, miodu, soku z cytryny i oliwy z oliwek przygotuj sos.
- Łączenie składnikówDo startej marchewki dodaj przygotowany sos. Dokładnie wymieszaj, surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówka: Do surówki można też dodać posiekaną natkę pietruszki lub świeżą kolendrę.
Do czego podać surówkę z marchewki?
Surówka z marchewki jest dość neutralna w smaku, a dzięki temu uniwersalna w zastosowaniu. Można ją podać do potraw z mięs smażonych, pieczonych i duszonych, a także do dań z drobiu, ryb oraz jarskich, np. do kotletów warzywnych, zapiekanek.
Czytaj też:
Ekspresową surówkę robię z sałaty rzymskiej i dwóch warzyw. Jest obłędnie pyszna i chrupiącaCzytaj też:
Do kapusty pekińskiej dodaję dwa chrupiące warzywa. Mogę jeść taką surówkę codziennie