Przepis ten zawsze wraca do mojej kuchni, kiedy kończy się sezon na grzyby leśne albo po prostu nie mam ich pod ręką. Dodatkowo jest świetną bazą do różnych modyfikacji, kiedy dodając jakiś składnik, dostajemy lekko zmodyfikowane pyszne danie. Wszystko w zależności od preferencji kulinarnych, mogą to być dodatkowe warzywa lub ulubiony rodzaj sera.
Jak przygotować makaron z boczkiem i pieczarkami?
Gotowanie zacznij od przygotowania składników, a przede wszystkim od umycia, a nie obierania pieczarek. Dzięki temu nie stracą one swoich wartości odżywczych. W największych ilościach są one pod skórką, którą tak często zdejmujemy. Później dobrze osusz ścierką lub ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w plastry. Cebulę posiekaj drobno. Boczek pokrój w średniej grubości paski. W przypadku makaronu wybierz ten, który jest naszym ulubionym, sos będzie pasował do każdego, ale mój ulubiony to ten do spaghetti. Porada: Po ugotowaniu makaronu zostaw trochę wody, aby dodać ją na koniec do dania. Dzięki temu sos będzie lepiej się trzymał. Aby całość była bardziej kremowa, możesz użyć śmietany 18%. Danie będzie miało mniej kalorii jeśli wykorzystasz jogurt naturalny lub grecki.
Przepis: Makaron z boczkiem i pieczarkami
Makaron spaghetti z boczkiem i pieczarkami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 687 w każdej porcji
Składniki
- 500 g makaronu spaghetti
- 250 g boczku wędzonego
- 250 g pieczarek
- 250 ml jogurtu greckiego
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżki pietruszki do dekoracji
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuNa każde 100 g makaronu użyj około litra wody, ale jeśli będzie trochę mniej, nie powinno być problemu. Wodę posól, a całość gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, około 10 minut po dodaniu makaronu do wrzącej wody.
- SmażenieNajlepiej użyj dużej patelni i składniki dodawaj zaczynając od boczku. Smaż go na chrupko, dodaj, kiedy patelnia jest jeszcze zimna. Porada: Po zarumienieniu boczek możesz odsączyć z tłuszczu ręcznikiem papierowym. Później na tej samej patelni podsmaża cebulę, mieszaj aż do zeszklenia. Na końcu dodaj pieczarki, kiedy puszczą wodę poczekaj aż odparuje. W międzyczasie posól i dodaj pieprz. Na koniec, kiedy wszystko jest gotowe i lekko przestudzone, dodaj jogurt lub śmietanę.
- Łączenie składnikówOdcedzony makaron wrzuć do sosu, jeśli uważasz, że jest za twardy, można go jeszcze kilka minut poddusić na patelni, dolewając wodę z makaronu. Aż do momentu uzyskania ulubionej konsystencji.
- PodanieWykładamy na talerz, a całość posypujemy pietruszką i gotowe.
Co można dodać, żeby zmodyfikować przepis?
Idealnie sprawdzi się ser z niebieską pleśnią lub gorgonzola. Wybierając ten wariant pamiętaj, żeby wcześniej użyć mniejszą ilość soli, ponieważ ser sam w sobie ma jej sporo. Boczek możesz zastąpić podgardlem lub bekonem z indyka, który ma mniej kalorii. W przypadku warzyw danie urozmaici czerwona papryka, którą zrób podobnie, jak pieczarki.
Czytaj też:
Ten ekspresowy obiad robię w 20 minut. Tylko makaron i dwa składniki, które masz w kuchniCzytaj też:
Do makaronu dodaję proste składniki i wstawiam do piekarnika. Pyszny obiad mam gotowy raz-dwa