Ten ekspresowy obiad robię w 20 minut. Tylko makaron i dwa składniki, które masz w kuchni

Ten ekspresowy obiad robię w 20 minut. Tylko makaron i dwa składniki, które masz w kuchni

Dodano: 
Makaron z boczkiem i serem
Makaron z boczkiem i serem Źródło: Shutterstock / denio109
Nie masz czasu i chęci na skomplikowane gotowanie? Wystarczy 20 minut, aby przygotować to aromatyczne danie z makaronu i dwóch prostych składników. Wypróbuj mój przepis na szybki obiad.

Ten ekspresowy obiad inspirowane jest moją ulubioną kuchnią. Danie to czerpie z włoskich tradycji, łącząc prostotę składników z przyjemnym smakiem sosu na bazie śmietanki. Makaron z dodatkiem chrupiącego boczku i kremowego sera świetnie smakuje również z dodatkiem warzyw.

Jak zrobić makaron z boczkiem i serem?

Przygotowanie tego dania makaronowego jest bardzo proste. Bazą jest oczywiście makaron, który powinien być ugotowany al dente. Dzięki temu lepiej wchłania sos, a danie jest bardziej autentyczne i włoskie w smaku. Bardzo ważny jest dodatek aromatycznego boczku i sera. Najlepszy będzie cheddar, gouda lub parmezan. Porada: zachowaj trochę wody z gotowania makaronu – to mój sekretny składnik sosu, który idealnie łączy wszystkie smaki.

Wskazówka: boczek i ser często są bardzo słone, więc ostrożnie z soleniem makaronu i sosu. Najlepiej dopraw potrawę na samym końcu.

Przepis: Makaron z boczkiem i serem

Rurki z chrupiącym boczkiem i aromatycznym serem przyprószone natką pietruszki.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
692 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g makaronu
  • 100 g boczku wędzonego
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 50 g sera żółtego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Do dekoracji:

  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówZagotuj wodę w dużym garnku, dodaj sól i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (około 8–10 minut). Odcedź, zostawiając odrobinę wody z gotowania. Zetrzyj ser, a czosnek przeciśnij przez praskę. Boczek pokrój w kostkę, a natkę pietruszki drobno posiekaj.
  2. SmażenieNa dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj czosnek. Następnie dodaj boczek i smaż na średnim ogniu, aż stanie się chrupiący.
  3. Przygotowanie sosuGdy boczek jest gotowy, wlej na patelnię śmietankę i delikatnie wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu, aż śmietanka zacznie delikatnie gęstnieć. Do sosu wsyp 3/4 startego sera, mieszając, aż się roztopi i połączy ze śmietanką. Dodaj wodę zachowaną z gotowania makaronu. Dopraw solą i pieprzem do smaku
  4. Łączenie składnikówŁączenie składników Do sosu dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej odrobinę wody z gotowania makaronu.
  5. Dekorowanie potrawyMakaron posyp resztą startego sera i posiekaną natką pietruszki.

Jakie warzywa sprawdzą się w makaronie z boczkiem i serem?

Makaron z boczkiem i serem możesz uatrakcyjnić przez dodatek warzyw. Cukinia lub szpinak nadadzą daniu lekkości i świeżości. Z kremowym sosem świetnie kontrastują brokuły. Pamiętaj jednak, aby ugotowane różyczki brokułów dodać na końcu. Możesz również dodać grzyby, np. pieczarki. Najlepiej podsmażyć je z boczkiem, by uzyskać bardziej aromatyczny i ziemisty smak. Doskonale sprawdzą się także suszone pomidory. Pokrojone w paski dodadzą intensywnego, lekko słodkiego smaku.

Jak urozmaicić makaron z boczkiem i serem?

Danie będzie wspaniale smakować, jeśli wzbogacisz je mięsnym dodatkiem, np. kurczakiem. Grillowane lub smażone kawałki piersi kurczaka dodadzą więcej białka i sprawią, że potrawa będzie bardziej sycąca. Znakomicie sprawdzi się także kiełbasa chorizo. Pokrojona w cienkie plasterki i podsmażona zamiast boczku nada daniu pikantności i hiszpańskiego charakteru.

Wskazówka: do przepisu możesz dodać ulubione przyprawy, np. tymianek, rozmaryn, oregano, gałkę muszkatołową lub chili, jeśli wolisz ostrzejszą wersję.

Czytaj też:
Ten tani i szybki obiad robię z makaronu spaghetti. Moja rodzina ciągle o niego prosi
Czytaj też:
Idealne penne z kurczakiem i brokułami w kremowym sosie. Poznaj sekrety pysznego włoskiego obiadu