Ten ekspresowy obiad inspirowane jest moją ulubioną kuchnią. Danie to czerpie z włoskich tradycji, łącząc prostotę składników z przyjemnym smakiem sosu na bazie śmietanki. Makaron z dodatkiem chrupiącego boczku i kremowego sera świetnie smakuje również z dodatkiem warzyw.
Jak zrobić makaron z boczkiem i serem?
Przygotowanie tego dania makaronowego jest bardzo proste. Bazą jest oczywiście makaron, który powinien być ugotowany al dente. Dzięki temu lepiej wchłania sos, a danie jest bardziej autentyczne i włoskie w smaku. Bardzo ważny jest dodatek aromatycznego boczku i sera. Najlepszy będzie cheddar, gouda lub parmezan. Porada: zachowaj trochę wody z gotowania makaronu – to mój sekretny składnik sosu, który idealnie łączy wszystkie smaki.
Wskazówka: boczek i ser często są bardzo słone, więc ostrożnie z soleniem makaronu i sosu. Najlepiej dopraw potrawę na samym końcu.
Przepis: Makaron z boczkiem i serem
Rurki z chrupiącym boczkiem i aromatycznym serem przyprószone natką pietruszki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 692 w każdej porcji
Składniki
- 200 g makaronu
- 100 g boczku wędzonego
- 100 ml śmietanki 18%
- 50 g sera żółtego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Do dekoracji:
- kilka gałązek natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówZagotuj wodę w dużym garnku, dodaj sól i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (około 8–10 minut). Odcedź, zostawiając odrobinę wody z gotowania. Zetrzyj ser, a czosnek przeciśnij przez praskę. Boczek pokrój w kostkę, a natkę pietruszki drobno posiekaj.
- SmażenieNa dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj czosnek. Następnie dodaj boczek i smaż na średnim ogniu, aż stanie się chrupiący.
- Przygotowanie sosuGdy boczek jest gotowy, wlej na patelnię śmietankę i delikatnie wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu, aż śmietanka zacznie delikatnie gęstnieć. Do sosu wsyp 3/4 startego sera, mieszając, aż się roztopi i połączy ze śmietanką. Dodaj wodę zachowaną z gotowania makaronu. Dopraw solą i pieprzem do smaku
- Łączenie składnikówŁączenie składników Do sosu dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej odrobinę wody z gotowania makaronu.
- Dekorowanie potrawyMakaron posyp resztą startego sera i posiekaną natką pietruszki.
Jakie warzywa sprawdzą się w makaronie z boczkiem i serem?
Makaron z boczkiem i serem możesz uatrakcyjnić przez dodatek warzyw. Cukinia lub szpinak nadadzą daniu lekkości i świeżości. Z kremowym sosem świetnie kontrastują brokuły. Pamiętaj jednak, aby ugotowane różyczki brokułów dodać na końcu. Możesz również dodać grzyby, np. pieczarki. Najlepiej podsmażyć je z boczkiem, by uzyskać bardziej aromatyczny i ziemisty smak. Doskonale sprawdzą się także suszone pomidory. Pokrojone w paski dodadzą intensywnego, lekko słodkiego smaku.
Jak urozmaicić makaron z boczkiem i serem?
Danie będzie wspaniale smakować, jeśli wzbogacisz je mięsnym dodatkiem, np. kurczakiem. Grillowane lub smażone kawałki piersi kurczaka dodadzą więcej białka i sprawią, że potrawa będzie bardziej sycąca. Znakomicie sprawdzi się także kiełbasa chorizo. Pokrojona w cienkie plasterki i podsmażona zamiast boczku nada daniu pikantności i hiszpańskiego charakteru.
Wskazówka: do przepisu możesz dodać ulubione przyprawy, np. tymianek, rozmaryn, oregano, gałkę muszkatołową lub chili, jeśli wolisz ostrzejszą wersję.
Czytaj też:
Ten tani i szybki obiad robię z makaronu spaghetti. Moja rodzina ciągle o niego prosiCzytaj też:
Idealne penne z kurczakiem i brokułami w kremowym sosie. Poznaj sekrety pysznego włoskiego obiadu