Przepis na ten szybki obiad z makaronu znalazłem dawno temu w magazynie kulinarnym. Smak tej potrawy na pewno przypadnie do gustu wielbicielom żółtego sera. Choć nie jest to tradycyjny macaroni cheese, którym zajadają się Amerykanie, to zachęcam do wypróbowania przepisu, bo dzięki dodatkowi boczku i groszku potrawa zyskuje wyjątkowy smak.
Jak zrobić szybką zapiekankę makaronową?
Przy robieniu tej zapiekanki liczy się dobra organizacja. Boczek i żółty ser przygotuj w czasie gotowania makaronu, a obiad zrobisz w mig. Możesz też użyć makaronu z wczorajszego obiadu. Ważne tylko, żeby makaron nie był rozgotowany i zbyt mały – najlepszy do dań z piekarnika jest grubszy makaron np. kolanka, świderki lub rurki. Przepis uwzględnia również dodanie mrożonego lub świeżego groszku, który wystarczy dorzucić do naczynia z pozostałymi składnikami – groszek nie wymaga długiej obróbki termicznej i zmięknie w czasie zapiekania potrawy.
Jeśli chodzi o wybór sera, to do zapiekania najlepiej nadają się tłuste sery np. salami, gouda, edamski, morski i cheddar. Do zapiekanki makaronowej z poniższego przepisu możesz również użyć sera parmezan lub mozzarella (bez zalewy), ewentualnie dodać kilka ulubionych rodzajów sera, dzięki czemu potrawa zyska bogatszy smak.
Porada: jeżeli chcesz, żeby sos był bardzo gęsty i oblepił makaron, to rozpuść 200 g żółtego sera w 150 ml pełnotłustego mleka – wlej mleko do garnka i podgrzej, a następnie rozpuść ser, cały czas mieszając. Wymieszaj gorący sos z makaronem oraz groszkiem, a następnie wstaw do piekarnika.
Wskazówka: postaraj się tak zorganizować pracę, żeby w momencie odcedzania makaronu mieć przygotowane pozostałe składniki potrawy. Jeśli natomiast chcesz użyć wcześniej ugotowanego makaronu, ale się posklejał, to wystarczy umieścić go w garnku z gorącą wodą, poczekać 1-2 minuty, wymieszać, a następnie odcedzić na sitku lub durszlaku.
Przepis: Zapiekanka makaronowa z boczkiem, serem i groszkiem
Przygotowanie tej zapiekanki jest nie tylko szybkie, ale także przyjemne. Zrobisz ją bez długiego stania przy kuchni.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 1100 w każdej porcji
Składniki
- 200 g suchego makaronu kolanka
- 150 g żółtego sera
- 150 g boczku
- 3/4 szklanki groszku
- 1-2 łyżeczki oleju do smażenia
- 1/3 pęczka szczypiorku
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 2 łyżeczki oleju do wysmarowania formy
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuZagotuj 2 litry wody. Do wrzącej wody wsyp 1/2 łyżeczki soli, dodaj makaron i wymieszaj, żeby nie przykleił się do dna garnka. Gotuj 6-8 minut – makaron powinien być półtwardy. Czas gotowania makaronu zależy od jego rodzaju i jakości – makarony z pszenicy durum wymagają dłuższego gotowania. Podgotowany makaron odcedź na sitku lub durszlaku i odsącz z nadmiaru płynu.
- Uszykowanie składnikówZ boczku odkrój skórę oraz chrząstki i pokrój go w kostkę lub cienkie paseczki. Rozgrzej patelnię z grubym dnem. Tłusty boczek usmaż na suchej patelni. Chudy boczek podsmaż na 1-2 łyżeczkach oleju do smażenia lub klarowanego masła. Podsmażony boczek zdejmij z patelni za pomocą łyżki cedzakowej. Możesz odsączyć go z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Świeży groszek wyłuskaj ze strączków lub odmierz potrzebną ilość groszku mrożonego.
- Łączenie składnikówPrzygotuj naczynie do zapiekania. Posmaruj je cienką warstwą oleju. Zamiast oleju możesz użyć tłuszczu, który wytopił się podczas smażenia boczku. Do naczynia przełóż połowę podgotowanego makaronu, dodaj połowę groszku oraz startego sera, posyp składniki niewielką ilością świeżo zmielonego pieprzu i opcjonalnie solą oraz delikatnie wymieszaj, potrząsając naczyniem lub korzystając ze szpatułki. Powtórz czynności, używając pozostałego makaronu, sera i groszku. Wskazówka: ilość soli i pieprzu dopasuj do własnych preferencji smakowych – ja pierwszą i drugą warstwę składników oprószam bardzo małą ilością soli i dodaję sporo czarnego pieprzu.
- PieczenieWstaw naczynie z zapiekanką makaronową do nagrzanego piekarnika - 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Zapiekaj bez przykrycia przez 15 minut, a następnie posyp wierzch zapiekanki podsmażonym boczkiem i zapiekaj jeszcze 5 minut. Jeżeli Twój piekarnik przypala wierzch potraw, to możesz przykryć naczynie pokrywką, wydłużając czas pieczenia o 5 minut. Przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę i dopiecz wierzch posypanej boczkiem potrawy.
Szybki obiad z makaronu podaję posypany szczypiorkiem, ale możesz również użyć do dekoracji potrawy cebulki dymki bądź natki pietruszki.
Szybki obiad z makaronu – opcjonalne dodatki
Możesz przygotować zapiekankę makaronową z powyższego przepisu również z dodatkiem innych, świeżych warzyw lub z ulubioną mieszanką mrożonych warzyw. Mrożone oraz świeże warzywa, które wymagają dłuższej obróbki termicznej, polecam krótko podsmażyć na klarowanym maśle lub oleju bądź obgotować w lekko osolonej wodzie. Ze smakiem żółtego sera świetnie komponują się m.in. brokuły, fasolka szparagowa, szpinak, pieczarki i papryka. Boczek możesz zastąpić podsmażoną kiełbasą lub np. szynką parmeńską.
Czytaj też:
Ten smaczny i zdrowy makaron podaję z kurczakiem i warzywami. To patent na szybki obiadCzytaj też:
Tę sałatkę makaronową z tuńczykiem robię ekspresowo. Mój przepis ma tylko proste składniki