Szybkie tempo życia sprawia, że coraz trudniej znaleźć czas na gotowanie. Schab z cebulą robi się sam, a ja w spokoju wykonuję inne obowiązki lub cieszę się chwilą błogiego relaksu w weekendowy dzień. To aromatyczne mięso smakuje u mnie każdemu.
Co zrobić, żeby schab z piekarnika nie wyszedł suchy?
Schab to chude mięso, które może nadmiernie wysychać w czasie obróbki termicznej. Żeby mięso wyszło soczyste i kruche, marynuję je przed pieczeniem. Nacieram plastry schabu oliwą i przyprawami oraz wstawiam do lodówki – najlepiej na całą noc. Tak przygotowany schab wystarczy lekko rozbić, ułożyć na blaszce z wyposażenia piekarnika lub w naczyniu żaroodpornym i upiec. Wskazówka: jeżeli zapomnisz o zamarynowaniu mięsa, to możesz upiec plastry schabu i cebulę w rękawie.
Pamiętaj jednak, że na smak schabu wpływa nie tylko sposób przygotowania do pieczenia, ale także jakość mięsa i zawartość tłuszczu. Zwróć uwagę, czy schab jest poprzerastany cieniutkimi żyłkami tłuszczu, który nawilży mięso w czasie pieczenia, sprawiając, że będzie soczyste. Świetnie do pieczenia i smażenia nadaje się również schab z kością. Według mojego przepisu możesz też upiec karkówkę.
Jak zrobić schab z cebulą?
Do potrawy wybieram schab przedni. Oczyszczone mięso kroję na 2-centymetrowe plastry, które lekko rozbijam płaską stroną tłuczka lub zmiękczam nakłuwaczem. Tak przygotowane plastry schabu marynuję w przyprawach, które nie przytłaczają naturalnego aromatu cebuli.
Schab w plastrach nie wymaga długiego pieczenia. Polecam najpierw piec schab pod przykryciem. Piekąc mięso na blasze z wyposażenia piekarnika, nie okrywam go folią aluminiową. Na następnym poziomie w piekarniku umieszczam odwróconą do góry dnem drugą blachę, która chroni mięso z wierzchu przed przypaleniem. Po upływie połowy czasu pieczenia wyjmuję blaszkę. Polecam od czasu do czasu przewrócić odkryte mięso na drugą stronę, żeby równomiernie się przypiekło.
Przepis: Schab z cebulą
Plastry mięsa pieczone z aromatyczną cebulą wychodzą soczyste.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 243 w każdej porcji
Składniki
- 8 plastrów schabu
- 3 duże cebule
Na marynatę:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka czosnku staropolskiego
- 1 łyżeczka soli ziołowej
- pieprz
Sposób przygotowania
- Marynowanie mięsaSchab umyj, osusz i lekko rozbij plastry mięsa z obu stron. Do miski dodaj oliwę z oliwek, sól ziołową, czosnek staropolski i wymieszaj. Dodaj mięso i obtocz je w oliwie z przyprawami. Wstaw miskę do lodówki. Schładzaj mięso minimum 3 godziny.
- WykonanieCebule obierz i pokrój w piórka. Ułóż plastry schabu na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika i oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Na mięsie ułóż cebulę.
- PieczeniePiecz schab z cebulą w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Po upływie połowy czasu pieczenia zmniejsz temperaturę do 180 stopni i odkryj mięso. Piecz do miękkości, ok. 45 minut. Schab z cebulą podaję na ciepło z ziemniakami oraz surówką, a także na zimno jako dodatek do pieczywa.
Z czym podawać upieczony schab z cebulą?
Taki schab doskonale smakuje z ziemniakami w każdej formie – klasycznymi z wody posypanymi koperkiem, purée z odrobiną masła, pieczonymi z ziołami, a nawet w formie chrupiących placków ziemniaczanych.
Mięso świetnie komponuje się również z kaszą gryczaną lub jęczmienną. A jeśli wolisz lżejszą wersję, podaj schab z sałatką z rukoli i pomidorów, lekką surówką z kapusty pekińskiej lub pieczonymi warzywami, takimi jak marchewka, cukinia czy papryka. To danie smakuje także na zimno – plastry schabu à la kotlety z piekarnika możesz wykorzystać jako składnik kanapek lub domowych burgerów.
Czytaj też:
Plastry schabu przykrywam pyszną kołderką i wstawiam do piekarnika. Ten pyszny obiad robi się samCzytaj też:
Do schabowych nie stosuję klasycznej panierki. Wychodzą mniej kaloryczne i zdrowsze