Dostępna w sklepach przez cały rok kapusta pekińska to idealny dodatek do obiadu, a także składnik zdrowych przekąsek i domowych wersji popularnych fast foodów (np. burgerów, wrapów i hot dogów). Dziś polecam przepis na najlżejszą surówkę z kapusty pekińskiej, jaką znam. Lubię ją za to, że nie tylko smakuje, ale też łatwo modyfikować ją w zależności od tego, do jakiego dania ma być serwowana. Receptura i wykonanie się dziecinnie łatwe.
Jak zrobić lekką surówkę z kapusty pekińskiej?
Surówkę z kapusty pekińskiej przygotujesz w 10 minut. Jedyne, co musisz zrobić, to umyć, osuszyć i pokroić składniki, wymieszać i doprawić oraz połączyć warzywa z sosem. Pod przepisem znajdziesz kilka propozycji sosów, z którymi podaję surówkę z kapusty pekińskiej oraz opcjonalnych dodatków.
Przepis: Lekka surówka z kapusty pekińskiej
Tak przygotowana surówka jest pyszna i pasuje do wielu dań oraz stanowi świetną bazę do różnych dodatków.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 44 w każdej porcji
Składniki
- 1 średnia główka kapusty pekińskiej
- 2 średnie marchewki
- mały pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie warzywKapustę i natkę pietruszki umyj, osusz oraz posiekaj. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w słupki.
- WykonaniePrzełóż składniki do miski, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz wymieszaj.
Sosy i dodatki do lekkiej surówki z kapusty pekińskiej
Lekką surówkę z kapusty pekińskiej podaję z m.in.:
- sosem ze śmietany, majonezu, jogurtu naturalnego, oliwy z oliwek i soku z cytryny,
- klasycznym sosem winegret,
- sosem z musztardy chrzanowej, jogurtu naturalnego oraz odrobiny miodu i ostrej papryki,
- sosem z oliwy z oliwek, ostrej musztardy i suszonego majeranku,
- sosem z jogurtu naturalnego z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią.
Sałatkę możesz wzbogacić, dodając np. jabłko, zielonego ogórka, seler naciowy, kolorowe papryki, pomidorki koktajlowe, cebulę, czosnek oraz zioła m.in. koperek, lubczyk, kolendrę i szczypiorek.
Co można zrobić z kapusty pekińskiej?
Z kapusty pekińskiej robię nie tylko zdrowe surówki do obiadu oraz sałatki na przekąskę. Wykorzystuję to warzywo również do przygotowania gołąbków z mięsnym i wegetariańskim farszem, kroję na plastry i zapiekam z sosem na bazie jajek i żółtego sera, a także dodaję do zup jarzynowych i smażę razem z kurczakiem oraz innymi warzywami.
Delikatny smak kapusty pekińskiej pozwala eksperymentować w kuchni i podawać to warzywo z różnymi dodatkami. Ogromną zaletą kapusty pekińskiej jest brak konieczności blanszowania, solenia oraz długiej obróbki termicznej, co sprawia, ąe dania z tym składnikiem są gotowe raz-dwa.
Czytaj też:
Do gotowych kopytek zrób kremowy sos. To ekspresowe danie smakuje i wygląda niczym z restauracjiCzytaj też:
To danie z patelni jest pyszne i szybkie do zrobienia. Przygotowuję je z warzyw i piersi z kurczaka