Zalej pierś z kurczaka aromatycznym sosem i wstaw do piekarnika. Ten szybki obiad smakuje każdemu

Zalej pierś z kurczaka aromatycznym sosem i wstaw do piekarnika. Ten szybki obiad smakuje każdemu

Dodano: 
Pierś z kurczaka w sosie
Pierś z kurczaka w sosie Źródło: Shutterstock / Tatiana Volgutova
Delikatna pierś z kurczaka w kremowym sosie czosnkowym to danie, które zachwyca smakiem i doskonale sprawdza się jako codzienny i odświętny obiad. Zobacz, jak łatwo ją zrobić.

Połączenie soczystego mięsa, aromatycznego czosnku i śmietany to szybki przepis na prostą i przepyszną potrawę. Kremowy sos czosnkowy na ciepło smakuje całkiem inaczej niż ten serwowany jako dodatek do sałatek oraz kanapek i doskonale komponuje się z delikatnym mięsem drobiowym.

Do jakich potraw pasuje sos czosnkowy na ciepło?

Sos czosnkowy na ciepło zaskakuje bardzo bogatym smakiem i aromatem. Świetnie komponuje się z mięsem drobiowym, baraniną, jagnięciną, wieprzowiną i wołowiną. Podaję go do pieczonych, smażonych i duszonych mięs, jajek sadzonych, jajek na twardo oraz zapiekanej z cebulą białej kiełbasy.

Ciepły sos czosnkowy możesz wykorzystać jako bazę potrawy, zalewając nim surowe mięso – podczas pieczenia uwolni jeszcze więcej aromatu i sprawi, że mięso wyjdzie bardzo kruche i soczyste oraz jako dodatek do np. kotletów schabowych, roladek, kotletów mielonych, gotowanej w rosole wołowiny, smażonych udek kurczaka, pieczonych i duszonych warzyw, a także makaronu.

Jak zrobić pierś z kurczaka w kremowym sosie czosnkowym?

Przygotowanie mięsa do pieczenia nie wymaga żadnego wysiłku. Wystarczy umyć i osuszyć piersi z kurczaka, obsmażyć na klarowanym maśle (opcjonalnie), ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać sosem i wstawić do gorącego piekarnika.

Wskazówka: jeżeli pokroisz pierś z kurczaka na grube plastry, w dużą kostkę lub paski, to danie będzie gotowe w krótszym czasie.

Ciepły sos czosnkowy można przygotować na kilka sposobów. Moja rodzina uwielbia klasyczną wersję sosu czosnkowego z jasną zasmażką oraz słodką i kwaśną śmietaną, który idealnie pasuje do niskokalorycznego drobiu. Przygotowanie kremowego sosu czosnkowego nie wymaga wiele pracy, ale musisz pamiętać, żeby zbytnio nie przypiec na patelni masła, mąki i czosnku, bo sos wyjdzie gorzki. Nie lubisz sosów z zasmażką? Pomiń dodanie mąki i przygotuj lżejszą wersję sosu czosnkowego bez tego składnika.

Przepis: Pierś z kurczaka w sosie czosnkowym

Filet z piersi kurczaka w tym aksamitnym sosie to majstersztyk.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
557 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 1 duża główka czosnku
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • natka pietruszki
  • 1 mała cytryna

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mięsaPiersi z kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz obsmaż z obu stron na mocno rozgrzanym maśle klarowanym (opcjonalnie oleju do smażenia lub oliwie z oliwek). Usmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Przygotowanie sosuObierz całą główkę czosnku. 4-5 ząbków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub przeciśnij przez praskę i utrzyj czubkiem noża z 1/2 łyżeczki soli. Pozostałych ząbków czosnku nie rozdrabniaj. Na dużej patelni podgrzej masło i dodaj utarty z solą czosnek. Smaż na małym ogniu, cały czas mieszając przez 1 minutę, a następnie dodaj mąkę pszenną i wymieszaj. Smaż, cały czas mieszając, aż masło z mąką się połączy. Stopniowo dodawaj zimny bulion i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Gotuj 1-2 minuty i dodaj śmietanę. Wymieszaj składniki i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  3. PieczenieZalej pierś z kurczaka gorącym sosem. Dodaj do naczynia całe ząbki czosnku oraz pokrojoną na cienkie plasterki cytrynę i piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).

Pierś kurczaka w kremowym sosie czosnkowym podaję gorącą. Danie dekoruję posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowane mięso idealnie komponuje się z pieczonymi oraz gotowanymi ziemniakami, kaszą i ryżem oraz pełnymi warzyw surówkami.

Czytaj też:
Pierś z kurczaka i proste składniki zamieniam w pyszne danie. Robi się raz-dwa, a nie ma po nim sprzątania
Czytaj też:
Mięso z warzywami pod serową pierzynką to genialne danie. Tani i pyszny obiad mam raz-dwa