Połączenie soczystego mięsa, aromatycznego czosnku i śmietany to szybki przepis na prostą i przepyszną potrawę. Kremowy sos czosnkowy na ciepło smakuje całkiem inaczej niż ten serwowany jako dodatek do sałatek oraz kanapek i doskonale komponuje się z delikatnym mięsem drobiowym.
Do jakich potraw pasuje sos czosnkowy na ciepło?
Sos czosnkowy na ciepło zaskakuje bardzo bogatym smakiem i aromatem. Świetnie komponuje się z mięsem drobiowym, baraniną, jagnięciną, wieprzowiną i wołowiną. Podaję go do pieczonych, smażonych i duszonych mięs, jajek sadzonych, jajek na twardo oraz zapiekanej z cebulą białej kiełbasy.
Ciepły sos czosnkowy możesz wykorzystać jako bazę potrawy, zalewając nim surowe mięso – podczas pieczenia uwolni jeszcze więcej aromatu i sprawi, że mięso wyjdzie bardzo kruche i soczyste oraz jako dodatek do np. kotletów schabowych, roladek, kotletów mielonych, gotowanej w rosole wołowiny, smażonych udek kurczaka, pieczonych i duszonych warzyw, a także makaronu.
Jak zrobić pierś z kurczaka w kremowym sosie czosnkowym?
Przygotowanie mięsa do pieczenia nie wymaga żadnego wysiłku. Wystarczy umyć i osuszyć piersi z kurczaka, obsmażyć na klarowanym maśle (opcjonalnie), ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać sosem i wstawić do gorącego piekarnika.
Wskazówka: jeżeli pokroisz pierś z kurczaka na grube plastry, w dużą kostkę lub paski, to danie będzie gotowe w krótszym czasie.
Ciepły sos czosnkowy można przygotować na kilka sposobów. Moja rodzina uwielbia klasyczną wersję sosu czosnkowego z jasną zasmażką oraz słodką i kwaśną śmietaną, który idealnie pasuje do niskokalorycznego drobiu. Przygotowanie kremowego sosu czosnkowego nie wymaga wiele pracy, ale musisz pamiętać, żeby zbytnio nie przypiec na patelni masła, mąki i czosnku, bo sos wyjdzie gorzki. Nie lubisz sosów z zasmażką? Pomiń dodanie mąki i przygotuj lżejszą wersję sosu czosnkowego bez tego składnika.
Przepis: Pierś z kurczaka w sosie czosnkowym
Filet z piersi kurczaka w tym aksamitnym sosie to majstersztyk.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 557 w każdej porcji
Składniki
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól i pieprz
Na sos:
- 1 duża główka czosnku
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 szklanka śmietany kremówki 36%
- 1 szklanka śmietany 12%
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- natka pietruszki
- 1 mała cytryna
Sposób przygotowania
- Uszykowanie mięsaPiersi z kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz obsmaż z obu stron na mocno rozgrzanym maśle klarowanym (opcjonalnie oleju do smażenia lub oliwie z oliwek). Usmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Przygotowanie sosuObierz całą główkę czosnku. 4-5 ząbków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub przeciśnij przez praskę i utrzyj czubkiem noża z 1/2 łyżeczki soli. Pozostałych ząbków czosnku nie rozdrabniaj. Na dużej patelni podgrzej masło i dodaj utarty z solą czosnek. Smaż na małym ogniu, cały czas mieszając przez 1 minutę, a następnie dodaj mąkę pszenną i wymieszaj. Smaż, cały czas mieszając, aż masło z mąką się połączy. Stopniowo dodawaj zimny bulion i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Gotuj 1-2 minuty i dodaj śmietanę. Wymieszaj składniki i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- PieczenieZalej pierś z kurczaka gorącym sosem. Dodaj do naczynia całe ząbki czosnku oraz pokrojoną na cienkie plasterki cytrynę i piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
Pierś kurczaka w kremowym sosie czosnkowym podaję gorącą. Danie dekoruję posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowane mięso idealnie komponuje się z pieczonymi oraz gotowanymi ziemniakami, kaszą i ryżem oraz pełnymi warzyw surówkami.
Czytaj też:
Pierś z kurczaka i proste składniki zamieniam w pyszne danie. Robi się raz-dwa, a nie ma po nim sprzątaniaCzytaj też:
Mięso z warzywami pod serową pierzynką to genialne danie. Tani i pyszny obiad mam raz-dwa