Roladki z piersi kurczaka z dodatkiem sera i szynki to moja drobiowa wersja Cordon Bleu. Czasami do nadzienia dodaję także pieczarki, szpinak, suszone pomidory lub oliwki. To świetnie urozmaica jego smak.
Roladki doskonale komponują się z różnymi sosami: śmietanowym, musztardowym, pomidorowym czy grzybowym. Jeśli masz ochotę, przygotuj prosty sos, np. mieszając jogurt naturalny z czosnkiem, koperkiem i odrobiną musztardy.
Wskazówka: surowe roladki możesz przygotować wcześniej, zamrozić i smażyć lub piec bezpośrednio po rozmrożeniu. To świetny sposób na oszczędność czasu w zapracowanym tygodniu.
Jak zrobić roladki z piersi kurczaka?
Przygotowanie tych drobiowych roladek nie jest skomplikowane. Kluczowe są w tym przepisie ser i szynka. Jeśli chodzi o ser, to najlepiej sprawdzą się gatunki, które dobrze się topią, jak mozzarella, gouda czy emmentaler. Dla wyrazistego smaku spróbuj sera pleśniowego (np. gorgonzoli) lub sera z dodatkiem przypraw (np. z chilli). Z kolei rodzaj szynki nadaje finalny smak tej potrawie. Idealna do roladek będzie szynka parmeńska, konserwowa bądź wędzona
Porada: aby ser nie wypływał podczas smażenia, dobrze zabezpiecz końce roladek (np. wykałaczkami) i nie przesadzaj z ilością nadzienia.
Przepis: Roladki z piersi kurczaka
Nadziewane szynką i serem filety z kurczaka, panierowane i delikatnie podsmażone – to danie zachwyca zarówno dorosłych, jak i dzieci. Składniki:
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 348 w każdej porcji
Składniki
- 2 filety z piersi kurczaka
- 4 plasterki sera
- 4 plasterki szynki
- 1 jajko
- 100 g bułki tartej
- 50 g mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaFilety z kurczaka przetnij na pół wzdłuż, aby uzyskać 4 cienkie kawałki. Każdy kawałek rozbij delikatnie tłuczkiem, aż będzie miał równą grubość (około 0,5 cm). Możesz użyć folii spożywczej, aby uniknąć uszkodzenia mięsa. Oprósz filety solą i pieprzem.
- Nadziewanie mięsaNa każdym kawałku kurczaka połóż plasterek szynki i sera. Zwiń filety w ciasne roladki, zabezpieczając końce wykałaczkami lub nitką kuchenną.
- Panierowanie roladekPrzygotuj trzy talerze: na jednym umieść mąkę, na drugim roztrzepane jajko, a na trzecim bułkę tartą. Każdą roladkę obtocz w mące, następnie zanurz w jajku i na końcu obtocz w bułce tartej.
- Smażenie roladekNa patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Smaż roladki z każdej strony, aż będą złociste (ok. 3 minuty na stronę). Usuń wykałaczki przed podaniem. Wskazówka: aby mieć pewność, że mięso jest dobrze upieczone, możesz roladki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 10 minut.
Co zrobić, by roladki z piersi kurczaka miały mniej kalorii?
Drobiowe roladki mogą być bardziej fit, jeśli zamiast panierki owiniesz je w plasterki boczku lub szynki parmeńskiej – będą mniej kaloryczne i bardziej aromatyczne. Możesz zmniejszyć kaloryczność, piekąc roladki bez smażenia w piekarniku z minimalną ilością tłuszczu, skrapiając je delikatnie oliwą. Do uzyskania wersji „light” tego dania użyj sera o obniżonej zawartości tłuszczu.
Czytaj też:
Z mielonego mięsa robię delikatne pulpety. Są lżejsze dla żołądka niż kotlety i mają pyszny sosCzytaj też:
Kurczaka z brokułem zapiekam w kremowym sosie. To proste danie wszyscy zjadają z apetytem