Na Nowy Rok piekę wyjątkową szynkę. Dwa owoce dodają jej apetycznego wyglądu i doskonałego smaku

Na Nowy Rok piekę wyjątkową szynkę. Dwa owoce dodają jej apetycznego wyglądu i doskonałego smaku

Dodano: 
Pieczona szynka
Pieczona szynka Źródło: Shutterstock / Ezume Images
Nowy Rok to kolejna po Świętach okazja, by podać na stół coś pysznego i wyjątkowego. Ja często na ten dzień piekę wyśmienitą szynkę. Niezwykłego smaku i wyglądu dodają jej dwa owoce. A przygotowanie tego mięsa nie jest trudne, ani pracochłonne.

Szynka wieprzowa to jedno z tych mięs, które chętnie pieczemy na różne święta i okazje. Jest bowiem chuda, smaczna i bardzo elegancka. Zwłaszcza jeśli przyrządzi się ją w wyjątkowy sposób. Ja proponuję upiec to mięso w okrywie z owoców. Dzięki temu całe nabierze doskonałego smaku i eleganckiego wyglądu.

W czym zamarynować szynkę?

Szynka to zwykle spory kawałek mięsa, który warto wcześniej zamarynować. Dzięki temu nabierze wyjątkowego smaku i aromatu i szybciej się upiecze. Do marynaty warto dodać kwaśny składnik, który sprawi, że mięso szybciej zmięknie i skruszeje. Może to być np. wino, ocet jabłkowy, sok z cytryny czy musztarda. Ja sięgam właśnie po musztardę Dijon, która jest wyrazista w smaku i ma dodatek octu. A łączę ją z miodem, cukrem i syropem z ananasa. Ta słodkawa marynata dobrze harmonizuje z szynką i owocami.

Jak upiec szynkę z ananasem i wiśniami?

Pierwszym krokiem do przyrządzenia pysznej, pieczonej szynki jest jej zamarynowanie. Mięso powinno spędzić w marynacie kilka godzin, a nawet dobę. Po tym czasie należy je obłożyć owocami i upiec. Czas pieczenia szynki zależy od jej masy. Przyjmuje się, że każdy kilogram mięsa, powinno się piec co najmniej godzinę.

Przepis: Szynka pieczona z ananasem i wiśniami

Szynka pieczona w obłożeniu z plastrów ananasa i wiśni

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
2 godz. 30 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
460 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 2 kg szynki wieprzowej
  • 1 puszka ananasa w plastrach
  • 10–12 wiśni maraschino lub innych koktajlowych (kandyzowanych)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 3-4 łyżki syropu z ananasa
  • goździki do dekoracji
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie szynkiSzynkę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli ma skórę, możesz ją ponacinać w kratkę, by marynata lepiej wnikała. W misce wymieszaj brązowy cukier, miód, musztardę Dijon, syrop z ananasa, trochę soli i pieprzu. Marynatą posmaruj szynkę, odstaw ją na kilka godzin do lodówki.
  2. Obkładanie szynkiZamarynowaną szynkę obłóż plastrami ananasa. W środku każdego plastra umieść wiśnię. Przypnij ją goździkiem lub wykałaczką.
  3. Pieczenie mięsaPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Szynkę ułóż na blasze z piekarnika, przykryj folią aluminiową. Piecz ją ok. 2-2,5 godziny, co ok. 30 minut, polewając marynatą. Na 15 minut przed końcem pieczenia usuń folię i zrumień szynkę.

Jak podać pieczoną szynkę?

Szynka pieczona w owocach doskonale sprawdzi się, jako mięso obiadowe. Po upieczeniu trzeba ją tylko pozostawić na ok. 15 minut w temperaturze pokojowej, by zawarte w niej soki równomiernie się rozeszły. Dzięki temu mięso będzie smaczniejsze po pokrojeniu. Najlepiej pokroić je w plastry o grubości 1-1,5 cm i podać z sosem spod pieczeni. Można go też trochę odparować lub zagęścić skrobią ziemniaczaną. Doskonałym dodatkiem do tej pieczeni będą pieczone ziemniaki lub frytki. Jeśli zaś chodzi o dodatek warzywny, świetnie sprawdzą się tu np.: gotowany brokuł, marchewka z groszkiem czy lekka surówka.

Czytaj też:
Do świątecznych mięs robię szybko ten apetyczny sos. Doskonale podkreśla ich smak
Czytaj też:
Pieczona szynka to jeden z lepszych pomysłów na świąteczny obiad. Robi się ją łatwo i szybko