Mango to owoc, który doskonale nadaje się nie tylko na przekąskę i do deserów, ale także podbija smak mięs i ryb. Egzotyczny aromat mango sprawia, że wytrawne dania zyskują wyjątkowy smak. Dziś polecam przepis na pieczeń z mięsa mielonego, do którego dodaję również przełamującą słodycz mango, kwaskowatą żurawinę.
Słodkie mango zawiera enzymy, które ułatwiają trawienie, więc idealnie sprawdza się jako dodatek do ciężkostrawnych potraw, które tradycyjnie pojawiają się na bożonarodzeniowym stole.
Jakie mięso mielone nadaje się na pieczeń?
Pyszny klops można przygotować z różnego rodzaju mięsa mielonego, jednak trzeba pamiętać, że na smak i konsystencję pieczeni wpływa wytapiający się z mięsa tłuszcz. Zazwyczaj robię klops z umiarkowanie tłustej łopatki wieprzowej oraz szynki wieprzowej w proporcji 1:1 lub wieprzowiny i chudej wołowiny np. udźca również w proporcji 1:1. Dietetyczny klops możesz zrobić z mięsa mielonego wieprzowego oraz mięsa mielonego drobiowego. Polecam użyć mięsa z udźca kurczaka lub indyka, bo wówczas pieczeń nie wyjdzie sucha i nie będzie rozpadała się podczas krojenia.
Jakie mango najlepiej dodawać do wytrawnych dań?
Do wytrawnych dań najlepiej nadają się umiarkowanie dojrzałe owoce mango, które nie są bardzo słodkie. Przejrzałe mango, które wydziela alkoholowy zapach, może zdominować smak innych składników i sprawić, że pieczeń wyjdzie mdła.
Jak zrobić świąteczny klops z mango?
Świąteczny klops z mango nie wymaga wiele pracy. Klasyczny zestaw ziół i przypraw, które zwykle dodawane są do pieczeni z mięsa mielonego, zastępuję aromatycznymi przyprawami korzennymi, imbirem oraz skórką i sokiem z limonki. Do masy mięsnej dodaję również pianę ubitą z białek, dzięki której pieczeń nie wychodzi zbita i twarda. Możesz zrezygnować z ubijania piany i dodać do mięsa całe jajka oraz namoczoną w mleku lub wodzie bułkę kajzerkę.
Smak nietypowo przyprawionego mięsa doskonale komponuje się ze słodyczą mango oraz kwaśnym smakiem świeżej żurawiny, którą posypuję mięso przed pieczeniem. Świeżą żurawinę możesz zastąpić suszoną żurawiną lub zrezygnować z dodawania tego owocu do pieczenia i podać mięso z dodatkiem sosu żurawinowego/konfitury żurawinowej.
Nacinam mięso przed pieczeniem i w powstałe otwory wkładam kawałki mango oraz żurawinę, ale możesz również dodać drobno pokrojony lub zmiksowany miąższ mango do masy mięsnej. Z poniższej proporcji składników piekę 2 niewielkie klopsy w jednorazowych formach keksówkach o wymiarach 20 x 10 cm. Świąteczny klops z mango możesz również upiec w rękawie foliowym.
Przepis: Pieczeń z mango
Klops z mango to nietypowe, ale bardzo smaczne danie, którego smak na pewno zaskoczy twoją rodzinę i zaproszonych na święta gości. Mięso po upieczeniu jest soczyste, aromatyczne i rozpływa się w ustach.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 343 w każdej porcji
Składniki
Na masę mięsną:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 4 średnie jajka
- 1 mała limonka lub cytryna
- 4 cm kawałek korzenia imbiru
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- sól i pieprz
- 2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
- 1 średnie mango
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMięso mielone przełóż do dużej miski. Oddziel żółtka od białek. Limonkę wyszoruj, sparz wrzątkiem oraz zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z całego owocu. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Mango przekrój, usuń pestkę, obierz i pokrój miąższ na plastry (wzdłuż). Żurawinę oraz rozmaryn umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Suszony rozmaryn, cynamon, kardamon, mielone goździki, gałkę muszkatołową oraz mielone ziele angielskie wymieszaj w małej miseczce.
- Łączenie składnikówDo masy mięsnej dodaj żółtka, sok i skórkę z limonki, starty imbir, mieszankę przypraw i bułkę tartą. Porada: limonkę oraz imbir polecam dodawać do masy mięsnej mniejszymi porcjami, co pozwoli dopasować jej smak do indywidualnych preferencji. Wymieszaj składniki łyżką, a następnie wyrób dłonią. Spróbuj masę mięsną i dopraw ją do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Ubijanie i dodanie piany z białekBiałka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj pianę do masy mięsnej i delikatnie wmieszaj ją szpatułką.
- Formowanie pieczeniMasę mięsną podziel na pół. Porcje mięsa uformuj w podłużne klopsy i przełóż do foremek. Porada: jednorazowych foremek do pieczenia oraz form silikonowych nie trzeba natłuszczać. Jeżeli chcesz upiec klops w formach metalowych, to wyłóż je papierem do pieczenia. Zrób w mięsie 3-4 niezbyt głębokie nacięcia i włóż w nie plasterki mango oraz po kilka owoców żurawiny. Resztę żurawiny wykorzystasz do dekoracji dania. Na wierzchu mięsa ułóż gałązki rozmarynu.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw formy z mięsem. Piecz około 50 minut. Upieczony klops pozostaw na 10 minut w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. Porada: jeżeli mięso zbyt mocno rumieni się z wierzchu, to możesz przykryć je arkuszem papieru do pieczenia.
Jak podawać świąteczny klops z mango?
Świąteczną pieczeń z mango podaję zarówno na ciepło – najczęściej z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków, jak i na zimno jako dodatek do pieczywa. Przed podaniem na stół dekoruję świąteczną pieczeń owocami żurawiny.
Czytaj też:
Obtaczam karpia w prostej mieszance i kładę na tłuszcz. Tak usmażona ryba jest pyszna i chrupiącaCzytaj też:
Aromatyczny schab pieczony w rękawie. Odkryj mój sposób na soczyste mięso idealne nie tylko na święta