Zapiekanki to pyszne dania „jednogarnkowe”, dzięki którym można nie tylko uniknąć długiego stania przy kuchni i zmywania góry naczyń, ale także wykorzystać resztki produktów spożywczych, które mogłyby się zmarnować. Dzisiaj zapraszam po przepis na tani i szybki obiad w postaci zapiekanki właśnie.
Jak zrobić zapiekankę z warzyw, mięsa i sera?
Do przygotowania potrawy z poniższego przepisu potrzebujesz jedynie kilku tanich składników, w dowolnych proporcjach, które możesz dopasować do indywidualnych preferencji kulinarnych np. dodać więcej warzyw i zmniejszyć ilość mięsa lub całkowicie pominąć ten składnik. Zapiekankę robię z dodatkiem ziemniaków, marchewki, pietruszki oraz pora. Koniecznie sprawdź, czy ziemniaki, które masz w domu lub zamierzasz kupić, nadają się do zapiekania – ziemniaki powinny mieć mało skrobi. Idealne do zapiekanek są tzw. ziemniaki sałatkowe (typ kulinarny A) oraz ziemniaki ogólnoużytkowe (typ kulinarny B) np. odmiany Lord, Irga, Avanti.
Nie gotuję ziemniaków i innych warzyw przed pieczeniem. Kroję składniki na małe kawałki i przesmażam z przyprawami, ale możesz również zrobić zapiekankę z ziemniakami z wczorajszego obiadu oraz ugotowanymi warzywami i mięsem z rosołu. Jeżeli lubisz ostre potrawy, to polecam dodać świeżą papryczkę chili, płatki chili lub ostrą paprykę mieloną.
Przepis: Zapiekanka z warzyw, mięsa i sera
Ta szybka warstwowa zapiekanka to sycący, pełnowartościowy posiłek.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 810 w każdej porcji
Składniki
Na warstwę warzywną:
- 5 średnich ziemniaków
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 średni korzeń pietruszki
- 15 cm kawałek białej części pora
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól i pieprz
Na warstwę mięsną:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 150 g żółtego sera
Sposób przygotowania
- Uszykowanie warzywWarzywa korzeniowe i pora obierz, umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój ziemniaki na plasterki o grubości 5-7 mm, a następnie w średniej wielkości kostkę. Marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę o boku około 1 cm, a pora w grubsze półplasterki. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj.
- Smażenie mięsaNa dużej patelni z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Dodaj mięso i smaż na większym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumieni. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek. Dodaj do podsmażonego mięsa i smaż jeszcze 3-4 minuty, często mieszając. Posyp mięsny farsz słodką papryką, wędzoną papryką i tymiankiem. Wymieszaj i smaż jeszcze 1 minutę. Dopraw mięso do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie przełóż do miski. Porada: jeżeli mięso mielone wyjdzie po podsmażeniu bardzo suche, dotyczy to przede wszystkim chudego mięsa mielonego np. ze schabu i drobiu, to możesz podlać je niewielką ilością bulionu lub wody.
- Smażenie warzywNa patelni po smażeniu mięsa (o ile tłuszcz się nie przypalił) rozgrzej olej i podsmaż pokrojone w kostkę ziemniaki – ziemniaki powinny lekko się przyrumienić. Dodaj marchewkę oraz pietruszkę i smaż 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj pora, cebulę i czosnek. Smaż jeszcze 1-2 minuty, często mieszając. Dodaj na patelnię rozmaryn oraz pieprz ziołowy i wymieszaj. Dopraw warzywa do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem (opcjonalnie innymi ziołami i przyprawami). W międzyczasie zetrzyj żółty ser.
- WykonaniePrzygotuj naczynie do zapiekania i przełóż do niego warzywa. Na warzywa wyłóż mięso mielone i posyp wierzch zapiekanki startym serem.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 35 minut lub do miękkości składników (czas pieczenia zależy od wielkości kawałków warzyw oraz typu piekarnika).
Porada: jeżeli twój piekarnik przypala potrawy z wierzchu, to możesz przykryć zapiekankę arkuszem papieru do pieczenia lub pokrywą naczynia do zapiekania. Papier/pokrywę zdejmij na 10 minut przed końcem pieczenia, żeby ser ładnie się przyrumienił.
Jak podawać zapiekankę z warzyw, mięsa i sera?
Zapiekankę podawaj gorącą. Przed podaniem możesz udekorować jej wierzch świeżymi lub suszonymi ziołami. Ze smakiem mięsno-warzywnej zapiekanki świetnie komponują się zarówno ciepłe, jak i zimne sosy np. sos pomidorowy oraz sos czosnkowy. Oczywiście taki obiad możesz zaserwować też w towarzystwie świeżych warzyw. Idealnie sprawdzi się na przykład chrupiąca surówka Colesław.
Opcjonalne dodatki do zapiekanki z warzyw, mięsa i sera
Do zapiekanki często dodaję również inne warzywa, m.in. paprykę, cukinię, brokuły, kalafiora, seler naciowy i korzeniowy, fasolkę szparagową, pomidorki koktajlowe, suszone pomidory, szpinak oraz kukurydzę.
Mięso mielone możesz zastąpić podsmażonym filetem z kurczaka/indyka oraz udźcem z kurczaka bez kości i skóry. Wyśmienicie smakuje również zapiekanka z warzyw oraz podsmażonej kiełbasy i/lub boczku.
Czytaj też:
Szybka zapiekanka z penne i prostych składników. To mój niezawodny hit na obiad lub kolacjęCzytaj też:
Z tanich składników robię zapiekankę we włoskim stylu. Smakuje tak dobrze, że rodzina prosi o dokładkę