Ja i moja rodzina uwielbiamy włoskie pasty w każdej odsłonie. Z kilku tanich składników robię sprawnie zapiekankę z sosem ragù alla bolognese, która wyśmienicie smakuje nie tylko tuż po przygotowaniu, ale także na drugi dzień. Najczęściej robię jej więcej, bo wszyscy proszą o dokładkę, a do tego dzieci lubią odgrzewają ją sobie po powrocie ze szkoły.
Jak zrobić zapiekankę z makaronu we włoskim stylu?
Zapiekanka z makaronu i mielonego mięsa to danie, które pozwala eksperymentować w kuchni oraz wykorzystać resztki m.in. warzyw i serów. Sos do zapiekanki robię na bazie mielonej wieprzowiny, ale możesz również użyć mielonej wołowiny lub drobiu oraz mięsa mieszanego. Pamiętaj, że sos do zapiekanki powinien być dość gęsty. Jeżeli będzie bardzo wodnisty, to makaron w czasie pieczenia wchłonie dużo płynu i stanie się zbyt miękki. Do zapiekanki możesz użyć nie tylko makaronowych rurek, ale także np. świderków, kokardek i kolanek. Jeżeli masz w kuchennych szafkach kilka różnych rodzajów makaronów, na których opakowaniach widnieje taki sam czas gotowania, to możesz je pomieszać.
Przepis: Zapiekanka we włoskim stylu
Ten zapiekany makaron to dla Włochów pasta al forno. Danie jest proste jak na włoską kuchnię przystało.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 400 g suchego makaronu rurki
Na farsz:
- 400 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 mała marchewka
- 2 puszki pomidorów
- 100 ml bulionu
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 100 g żółtego sera
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywCebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Seler naciowy umyj, osusz i pokrój w małą kostkę.
- Smażenie farszuNa dużej patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj cebulę i zeszklij ją na niewielkim ogniu. Do cebuli dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj mięso mielone i wymieszaj. Rozbij większe grudki mięsa widelcem lub szpatułką. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż mięso lekko się przysmaży. Dodaj do mięsa marchewkę, seler naciowy, oregano i ostrą paprykę i smaż, często mieszając, aż mięso zacznie się rumienić.
- Gotowanie sosuZalej mięso bulionem i podgrzewaj na średnim ogniu, aż nadmiar płynu odparuje. Dodaj na patelnię pomidory z puszki (jeżeli używasz całych pomidorów, to pokrój je na mniejsze kawałki) i gotuj sos na małym ogniu, aż stanie się gęsty.
- Gotowanie makaronuUgotuj makaron al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw na sitku do odcieknięcia.
- Przygotowanie do pieczeniaDno naczynia do zapiekania wyłóż warstwą makaronu. Na makaronie rozprowadź porcję farszu i delikatnie potrząśnij. Powtórz czynności, wykładając pozostały makaron i sos – wierzch zapiekanki powinien być pokryty mięsno-warzywnym sosem. Porada: możesz również wymieszać ugotowany makaron z farszem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posyp startym na małych oczkach serem.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw naczynie z zapiekanką. Piecz 25 minut.
Porada: jeżeli masz w lodówce boczek, to możesz go pokroić w kostkę, podsmażyć, a następnie dodać do farszu.
Jak podawać zapiekankę z makaronu i mielonego mięsa?
Zapiekankę z makaronu i mielonego mięsa podawaj gorącą. Możesz udekorować danie przed podaniem natką pietruszki lub innymi ziołami np. świeżą bazylią. Jeżeli chcesz podać potrawę na drugi dzień, to wystarczy, że podgrzejesz ją na patelni.
Czytaj też:
Z tych prostych składników robię mistrzowską zapiekankę. Jest pyszna i całkiem taniaCzytaj też:
Wystarczy tania mrożonka i kawałek kurczaka, żeby zrobić ten pyszny obiad z makaronem. 20 minut i gotowe