W piątki najczęściej seruję rodzinie dania obiadowe z rybą. Oczywiście zawsze w towarzystwie warzywnego dodatku. Ryby moim zdaniem świetnie smakują z surówkami na bazie białej kapusty – świeżej lub kiszonej, do której dodatki można zmieniać według swoich upodobań. Szukasz przepisu na surówkę do smażonej i pieczonej ryby? Dziś polecam połączenie świeżej białej kapusty, marchewki oraz nietypowego dodatku owocowego. A wszystko polane lekkim ziołowym dressingiem. Surówka idealnie świetnie pasuje do ryby, a zrobisz ją w 10 minut.
Jak zrobić surówkę najlepszą do ryby?
Przygotowanie tej pysznej surówki jest błyskawicznie. Do szatkowanej kapusty i startej marchewki dodaję suszoną żurawinę. Dodatek może dziwić, ale gwarantuję, że idealnie komponuje się z resztą składników. Naturalna kwaskowatość suszonej żurawiny kontrastuje z delikatnością kapusty i marchewki. A jej owocowy smak przełamuje dressing na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny. Żurawina ma cenne właściwości i wartości odżywcze. To m.in. bogactwo antyoksydantów i błonnika – a to duży plus, który wpływa na zdrowotne aspekty potrawy.
Porada: jeśli zależy Ci na jeszcze bardziej intensywnym smaku żurawiny, możesz rozważyć lekko namoczenie jej przed dodaniem do surówki, co sprawi, że będzie bardziej miękka i soczysta.
Przepis: Surówka z białej kapusty, marchewki i żurawiny
To przepis na pyszną i prostą surówkę do ryby. Oczywiście do dań mięsnych też pasuje, ale z rybą smakuje wyśmienicie.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 178 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 małej główki białej kapusty
- 2 średnie marchewki
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
Opcjonalnie:
- 1 łyżeczka miodu dla łagodniejszego smaku
Sposób przygotowania
- Uszykowanie warzywKapustę pokrój na cienkie paski. Możesz ją najpierw przekroić na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę drobno poszatkować. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Przygotowanie dressinguW małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny (lub opcjonalnie ocet jabłkowy), miód (jeśli używasz, że zależy ci na łagodniejszym smaku), sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- WykonanieDo miski z kapustą i marchewką dodaj suszoną żurawinę oraz przygotowany dressing. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp surówkę posiekanym świeżym koperkiem.
Surówka jest gotowa do zjedzenia, ale warto ją jeszcze umieścić w lodówce na około 30 minut, by smaki się lepiej przegryzły.
Pomysły, jak zmodyfikować surówkę z białej kapisty idealną do ryby?
Polecam też trzy sprawdzone przeze mnie pomysły na modyfikację powyższego przepisu:
- Dodaj do surówki posiekane i wyprażone orzechy włoskie bądź prażone płatki migdałowe, nasiona słonecznika lub dyni – surówka będzie wzbogacona o zdrowe tłuszcze i zyska ciekawą chrupkość.
- Wzbogać surówkę o jabłko i seler naciowy. W tym celu obrane jabłko pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce, a seler pokrój w cienkie plasterki.
- Zamiast klasycznego dressingu na bazie oliwy i soku z cytryny, spróbuj przygotować dressing z musztardą miodową, oliwą z oliwek, octem balsamicznym i odrobiną czosnku. Dodaj do surówki tuż przed podaniem.
Czytaj też:
Tę jesienną surówkę robię raz-dwa, a wychodzi nam na zdrowie. Do kapusty pekińskiej dodaję proste składnikiCzytaj też:
Do ekspresowej surówki z kiszonej kapusty dodaję zaskakujący składnik. Cała rodzina się zajada