Do ekspresowej surówki z kiszonej kapusty dodaję zaskakujący składnik. Cała rodzina się zajada

Do ekspresowej surówki z kiszonej kapusty dodaję zaskakujący składnik. Cała rodzina się zajada

Dodano: 
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty Źródło: Shutterstock / BearFotos
O tej porze roku często sięgam po kiszoną kapustę. Robię z niej surówki, które zjada się z wielką przyjemnością. Są bowiem nie tylko zdrowe, ale też bardzo smaczne. Moim odkryciem jest surówka z pikantnym dodatkiem. Rodzina ją pokochała.

Kiszona kapusta to niezwykle zdrowy produkt, po który warto sięgać zwłaszcza jesienią i zimą. Wtedy jest najsmaczniejsza i bardzo potrzebujemy jej cennych składników. Zwiększają bowiem naszą odporność. By w pełni skorzystać z walorów kiszonej kapusty, najlepiej jeść ją surową, np. w postaci surówki. Oto jeden z ciekawszych przepisów.

Po czym poznać dobrej jakości kiszoną kapustę?

Kiszona kapusta jest bardzo zdrowa, pod warunkiem, że rzeczywiście jest kiszona, a nie kwaszona. Pierwsza kwaśny smak zawdzięcza działalności bakteriom kwasu mlekowego. Są one korzystne dla naszego organizmu, bo dobrze wpływają na przewód pokarmowy i zwiększają naszą odporność. Druga jest kwaśna, bo została zakwaszona np. octem. W rezultacie też ma kwaśny smak, jednak niewiele w niej cennych składników. Jak odróżnić obie kapusty?

Kapusta kiszona jest żółtawa i ma przyjemny, naturalny zapach. Sok, który się w niej znajduje jest mętny. Kapusta kwaszona jest zwykle biała, z przezroczystym płynem i charakterystycznym zapachem octu. Gdy kupujecie kapustę w wiaderku czy folii, informację o sposobie jej przygotowania znajdziecie na opakowaniu. Gdy jednak sięgacie po kapustę na wagę, sami oceńcie ją po wyglądzie.

Jak zrobić wyrazistą surówkę z kiszonej kapusty?

Surówka z kiszonej kapusty, którą przygotowałam ostatnio to jedna z najprostszych jej wersji. Dodałam do niej tylko trochę posiekanej papryczki chili i całość skropiłam olejem. Całość nabrała wyrazu i pikantnego smaku. Taka surówka doskonale będzie pasować np. do potraw z wieprzowiny czy ryb.

Przepis: Pikantna surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem chili

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1/2 małej papryczki chili
  • 2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówJeśli kapusta jest mocno kwaśna, przepłucz ją i dokładnie odciśnij. Możesz ją też pokroić na krótsze włókna. Chili umyj, oczyść z nasionek, bardzo drobno posiekaj.
  2. Łączenie składnikówDo kapusty kiszonej dodaj posiekane chili. Całość polej olejem, przemieszaj widelcem.

Te dodatki pasują do surówki z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty kojarzy nam się z dodatkiem marchewki i ewentualnie cebuli, jabłka. Jednak przetwór ten doskonale komponuje się też z innymi dodatkami. Jej smak dobrze podkreśli posiekana natka pietruszki lub koperek. Warzywo dobrze też komponuje się ze słodkimi dodatkami, takimi jak: suszona żurawina, rodzynki, miód. Doskonale balansują one kwaśny smak kiszonej kapusty.

Czytaj też:
Tę jesienną surówkę robię raz-dwa, a wychodzi nam na zdrowie. Do kapusty pekińskiej dodaję proste składniki
Czytaj też:
Siekam kapustę i łączę z tanim warzywem. W prosty sposób robię najpopularniejszą w świecie surówkę